Progresif metal: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Temel düzen ve kaynak çeviri AWB ile
Egeerkmen (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:


== Tarih ==
== Tarih ==
Progresif metalin kökleri 1960 ve 1970 yıllardaki progresif rock gruplarına kadar dayanır. Bu gruplara örnek olarak [[Yes]], [[Pink Floyd]], [[Emerson, Lake and Palmer]],[[Jethro Tull]], [[King Crimson]], [[Genesis]], [[Camel (grup)|Camel]], [[Gentle Giant]], [[Focus]], [[Renaissance]], [[The Alan Parsons Project]], [[Queen]]'in ilk zamanları, [[Kansas]], [[Atomic Rooster]], [[Uriah Heep]] ve [[Rush]] verilebilir. Son olarak sıralanan gruplar müziklerine genellikle metal öğelerini de karıştırmışlardır. Buna karşın progresif metal 1980'lerin ortasına kadar ayrı bir tür olarak gelişmememiştir. [[Opeth]], [[Fates Warning]], [[Queensrÿche]] ve [[Dream Theater]] gibi gruplar sayılan progresif rock gruplarından aldıkları ögeleri – özellikle şarkıların çalım teknikleri ve kompozisyonal yapıları gibi – [[Metallica]], [[Megadeth]] ve [[Iron Maiden]] gibi grupların ilk zamanlarında sergiledikleri [[heavy metal]] stillerini kullanarak birleştirmişlerdir.Ayrıca [[Death]]'de müziğininde progresif ögeler kullanmıştır.
Progresif metalin kökleri 1960 ve 1970 yıllardaki progresif rock gruplarına kadar dayanır. Bu gruplara örnek olarak [[Pink Floyd]], [[Yes]], [[Emerson, Lake and Palmer]],[[Jethro Tull]], [[King Crimson]], [[Genesis]], [[Camel (grup)|Camel]], [[Gentle Giant]], [[Focus]], [[Renaissance]], [[The Alan Parsons Project]], [[Queen]]'in ilk zamanları, [[Kansas]], [[Atomic Rooster]], [[Uriah Heep]] ve [[Rush]] verilebilir. Son olarak sıralanan gruplar müziklerine genellikle metal öğelerini de karıştırmışlardır. Buna karşın progresif metal 1980'lerin ortasına kadar ayrı bir tür olarak gelişmememiştir. [[Opeth]], [[Fates Warning]], [[Queensrÿche]] ve [[Dream Theater]] gibi gruplar sayılan progresif rock gruplarından aldıkları ögeleri – özellikle şarkıların çalım teknikleri ve kompozisyonal yapıları gibi – [[Metallica]], [[Megadeth]] ve [[Iron Maiden]] gibi grupların ilk zamanlarında sergiledikleri [[heavy metal]] stillerini kullanarak birleştirmişlerdir.Ayrıca [[Death]]'de müziğininde progresif ögeler kullanmıştır.


== Kaynak ==
== Kaynak ==

Sayfanın 16.13, 20 Nisan 2015 tarihindeki hâli

Progresif metal, heavy metal ve progresif rock müzik tarzlarının bir bileşimi olan müzik türüdür. Progresif metal, güçlü metal müziğinin, üstüne teknik kompozisyonal yapılar yerleştirerek üretilmiş parçaları içerir. Parçalarda genellikle aksak ritimler kullanılır. Çalgılar, virtüöziteye yakın bir şekilde çalınır.

Tarih

Progresif metalin kökleri 1960 ve 1970 yıllardaki progresif rock gruplarına kadar dayanır. Bu gruplara örnek olarak Pink Floyd, Yes, Emerson, Lake and Palmer,Jethro Tull, King Crimson, Genesis, Camel, Gentle Giant, Focus, Renaissance, The Alan Parsons Project, Queen'in ilk zamanları, Kansas, Atomic Rooster, Uriah Heep ve Rush verilebilir. Son olarak sıralanan gruplar müziklerine genellikle metal öğelerini de karıştırmışlardır. Buna karşın progresif metal 1980'lerin ortasına kadar ayrı bir tür olarak gelişmememiştir. Opeth, Fates Warning, Queensrÿche ve Dream Theater gibi gruplar sayılan progresif rock gruplarından aldıkları ögeleri – özellikle şarkıların çalım teknikleri ve kompozisyonal yapıları gibi – Metallica, Megadeth ve Iron Maiden gibi grupların ilk zamanlarında sergiledikleri heavy metal stillerini kullanarak birleştirmişlerdir.Ayrıca Death'de müziğininde progresif ögeler kullanmıştır.

Kaynak