Vasco da Gama: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
23. satır: 23. satır:
[[Kategori:1524 yılında ölenler]]
[[Kategori:1524 yılında ölenler]]
[[Kategori:Portekizli kâşifler]]
[[Kategori:Portekizli kâşifler]]
[[Kategori:Portekizli Katolikler]]
[[Kategori:Portekizli Roma Katolikleri]]
[[Kategori:Asya kâşifleri]]
[[Kategori:Asya kâşifleri]]
[[Kategori:Afrika kâşifleri]]
[[Kategori:Afrika kâşifleri]]

Sayfanın 14.47, 19 Nisan 2015 tarihindeki hâli

Vasco da Gama

Vasco da Gama (Portekizce okunuşu Vasico dı Gama) (1469, Sines, Portekiz - ö. 24 Aralık 1524, Kochi (Kerala), Hindistan), Keşifler Çağı'nda yaşamış, Avrupa'nın en başarılı kaşiflerinden olan, Avrupa'dan çıkıp doğrudan Hindistan'a giden ilk kişi olarak bilinen, Portekizli denizcidir.

Portekiz kralı I. Manuel'e bağlı olarak, Doğu'nun hazinelerine ve hristiyanlar için kutsal olduğuna inandıkları Hindistan topraklarına ulaşmakla görevlendirilmiştir. 1497'de, kendisinden önce Bartelemeu Dias'ın keşfettiği ve Afrika'yı dolanan Ümit Burnu'nu kadar uzanan deniz yolunu geliştirerek, Denizci Henri'nin başlattığı Portekiz deniz keşiflerine bir yenisini eklemiştir.

Avrupalıların Hindistan'a deniz yoluyla ulaşabilmeleri, Osmanlı Devleti'nin ve İran'ın ticari alandaki üstünlüklerine son vermiş, deniz ticaretinde Avrupalıların üstünlüğü ele geçirmesini sağlamıştır.

Gittiği yerlerde müslüman gemilerine karşı, özellikle hac'dan gelen zengin gemilere karsı korsanlık yapmış, Calicut, Mombasa, ve Malindi gibi liman şehirlerinde, yerel halkla savaşıp, bu şehirleri topa tutmuştur. 1998 yılında Hindistan hükumeti Gamanın Hindistan'a ilk geldiği yer olan Calicut'ta özellikle ülkeye ve bölgeye turist çekmek amacıyla bu kutlamaları yapmak istiyor fakat başta Hindistan Komünist Partisi olmak üzere halk Vasko da Gamanın gelmesiyle köleleştirme ve emperyalist sömürü döneminin başladığını söyleyerek bu kutlamalara karşı ayaklanıyor ve gösteriler düzenliyorlar. Bundan dolayıda 500. yıl kutlamaları Hindistan'da kutlanamıyor ve hükumet geri adım atmak durumunda kalıyor. Ancak tüm bunlara rağmen Vasco da Gama Portekizlilerin milli kahramanı olduğu için Portekiz'deki kutlamalarda bir değişiklik yapılmıyor hatta bu kutlamalar daha da büyük bir şekilde Expo 98 kutlamaları ile birleştiriliyor. [1][2]

Kaynakça

  1. ^ [1] 26 Nisan 2008 tarihinde erişildi.
  2. ^ [2] 26 Nisan 2008 tarihinde erişildi.

Bibliyografya