Ayutthaya: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gezginrocker (mesaj | katkılar)
Dis baglanti eklendi
FP in Commons
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Ayutthaya Tapinaklari.jpg|thumb|Wat Phra Si Sanphet Tapınağı]]
[[Dosya:Templo Phra Si Sanphet, Ayutthaya, Tailandia, 2013-08-23, DD 17.jpg|thumb|Wat Phra Si Sanphet Tapınağı]]


'''Ayutthaya''' [[Bangkok]]'un 85 km kuzeyinde bulunan bir [[Tayland]] şehridir. Antik Ayutthaya krallığının başkentliğini yapmıştır.
'''Ayutthaya''' [[Bangkok]]'un 85 km kuzeyinde bulunan bir [[Tayland]] şehridir. Antik Ayutthaya krallığının başkentliğini yapmıştır.

Sayfanın 18.05, 11 Nisan 2015 tarihindeki hâli

Wat Phra Si Sanphet Tapınağı

Ayutthaya Bangkok'un 85 km kuzeyinde bulunan bir Tayland şehridir. Antik Ayutthaya krallığının başkentliğini yapmıştır.

1350 yılında kurulan Ayutthaya, Sukhothai şehrinden sonra Siyam krallığının başkenti olmuştur. Asya'nın ticaret merkezi haline gelen şehir 1700 yılında 1 milyon kişilik bir nüfusa ulaşmıştır ve dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olmuştur. Ancak komşu Burma'dan gelen istilacıların 1767 yılında şehri yakıp yıkmalarıyla birlikte bu görkemli dönem sona ermiştir. Burmalı istilacılara karşı daha korunaklı olduğu için başkent Bangkok'a taşınmıştır.

Günümüzde Ayutthaya'nın görkemli günlerinden kalan kimi tarihi eserler halen görülebilir. Nehirler ve kazılan kanallar sayesinde bir ada halini almış olan Ayutthaya merkezinde onlarca Budist tapınağı bulunmaktadır. Ayutthaya Tarihi Parkı isimli bu bölge 1991 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Ayutthaya'daki tarihi eserler ve müzeler Bangkok'tan günübirlik olarak ziyaret edilebilirler.

Şehirde, taş oymacılık, seramik, müzik aletleri yapımı ve tasarımı alanlarında gelişmiş bir el sanatları üretimi var. Ayutthaya şehri “Dengeli Hayat, Sürdürülebilir Yaşam” temasıyla EXPO 2020 için İzmir’in rakibi olacak şehirlerden bir tanesidir. Ayutthaya Tarihi Parkı’nı her yıl 4 milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Dış bağlantılar