Arslanlı, Kozan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Diyapazon (mesaj | katkılar)
k 176.233.59.20 (mesaj) tarafından yapılan değişiklikler geri alındı: yapıcı olmayan düzenleme (HG)
38. satır: 38. satır:
===Kültür===
===Kültür===


AVŞAR TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Geleneklerine sahiptirler. En ünlü mahallelerinden birisi Topallar mahallesidir. Tüm mahalle aynı sülaledendir. Bu mahallenin insanları yiğitlikleriyle tanınır. Büyük babaları Kuvay-i Milliye liderlerinden Topaloğlu Halil Efendidir.
Hiram diye bir çocuk var tam oruspu amk. köyün en kolpa ipnesi hiramdır. aynı zamanda gaydır kendisi. uzak durun eşgal tipi var zaten.


=== Coğrafya ===
=== Coğrafya ===

Sayfanın 22.43, 27 Mart 2015 tarihindeki hâli

Arslanlı
Harita
Adana
Adana
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAdana
İlçeKozan
Coğrafi bölgeAkdeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.600
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01500
Resmî site
[1]

Arslanlı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında köyün Ahmetağalar mahallesinde Topalmahmutoğlu Ahmetağa tarafından tapu kestirilerek yerleşime açılan köye; bilahare İslahiye tarafından Topaloğulları sülalesi gelmişler ve geldikleri tarihte hazine arazisi olan bugünkü sarısuyun güneyine yerleşmişler,aynı yıllarda Kayseri Pınarbaşı,Sarız civarında olan kuraklık ve kıtlıktan göçen Avşar Türkmenleri iş ve aş bulmak için oba oba Çukurova'ya inince, bunların bir kısmı da Arslanlı merkez ve Çavuşağa mahallelerine yerleşmişler, buralarda yerleşip kalmışlardır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Anadolu'nun muhtelif yerlerine yerleştirilen aşiret ve aileler olduğu gibi daha önceleri zincarlık, makilik olan çakalların,sansarların, tilkilerin cirit oynadığı, kangal,sütleğen, sarı diken,çakır dikeni,böğürtlen,mamık,yemişen,hıltan,karaçalı çeşitli dut ağaçları v.s.den müteşekkil özellikle karacan denen kerestesi sağlam ağaçlarla kaplı,yağmurun çok yağdığı yıllarda yer yer kaynak sularının fışkırdığı, antik dönemlerde işlenen daha sonra ise ihmal edilen verimli araziye yerleştirilen, Sedefli, İspirli, Kayseri yöresinden Avşar Türkmenleri aileleri yerleştirilmiştir.Bu aileler soy isim kanunu çıkınca şimdiki soyadlarını almışlardır.Köyün varlıklı ve ileri gelenlerinden akıllı ve zeki Halil Topaloğlu Kozan'da kendisi gibi ileri gelenlerle birlikte beş kişi olarak Kozan'ı temsilen Sivas kongresine iştirak etmek için Sivas'a giderek tarihteki yerini almışlardır.Halil Topaloğlu Tırmıllı İsmail ağa (daha 14 yaşında), üçdutlu Hacıağa gibi ağalarla birlikte Kozan!ın ermeni ve fransızlardan temizlemesinde çete savaşları vermiştir.Bu kurtuluş mücadelesinde Tırmıllı İsmail ağanın birisi kağnı arabası sürücüsü ve işçisi olmak üzere beş yakını altı kişi bugünkü Ayvalı köyü mezarlığının bulunduğu yerde Kozan'dan tehcir edien ermenilerce yakalanmışlar, 9 yaşındaki kız çocuğu dokuz parçaya bölünerek su kuyusuna atılmış,diğer kadınlarda yaşlı genç demeden iğfal edilmiş ve altısıda hunharca öldürülmüşler, haberi alan İsmail ağa yeğeni Selim Bozdoğan'ı da yanına alarak; kokma durumuna giren şehitlerimizi Aslanlı köy mezarlığına ulaşana kadar kokarlar endişesi ile en yakın Delihasan köyü mezarlığına defin etmişler, şehitlikleri hala ayaktadır.Ruhları için lüfen fatiha.İleri ki yıllarda kadastro geçen köyün arazileri tamamen tapulanmıştı.

Kültür

AVŞAR TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Geleneklerine sahiptirler. En ünlü mahallelerinden birisi Topallar mahallesidir. Tüm mahalle aynı sülaledendir. Bu mahallenin insanları yiğitlikleriyle tanınır. Büyük babaları Kuvay-i Milliye liderlerinden Topaloğlu Halil Efendidir.

Coğrafya

Ceyhan ilçesi sınırları içerisinde Ceyhan nehrine karışan Sarısu deresi köyün Topallar ve Karaosmanlar mahallelerini güneyinde bırakarak yağmurların başladığı Kasım - Mayıs ayları arasında akar ve merkez köyün batısından geçerek köyün arazisini adeta ikiye böler.Tamamı ova köyü olup, kuru ve sulu tarım yapılabilen verimli toprakları vardır.Genelde iki ürün elde edilir.Baraj yakın olduğu halde baraj suyu ulaşmayan ve köylünün kendi imkanlarıyla yer altından çıkartılan, çakma, derin kuyu v.s. elektrikli, traktörlerle çalıştırılan kuyu sularıyla tarım yapılmaktadır.Temel uğraşı buğday, mısır, pamuk, azda olsa sebze özellikle marul ziraati.Son zamanlarda Narenciye üretimi,Büyükbaş hayvancılık, ferdi ve kooparatif olarak yapılmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014
2007 1600
1997 2000

Nüfus ilk yıllarda tamamen tarım ve büyükbaş hayvancılıkla geçinirken, son otuz yılda; ülkedeki okullaşmadan etkilenerek tahsilli insan sayısı odukça artmış,eczacı, iktisatçı, idareci, yönetici, polis, subay,bankacı,öğretmen v.s.meslsk dallarında başarılı insanlara ilave, Kozan ve İmamoğlu ilçelerinde başarılı esnaf ve iş adamları yetiştirmiştir.

Merkez Arslanlı köy ismi aslında ASLANLI iken resmi dairelerde bulunan memurların hatalarından ARSLANLI olarak yazılır ve söylenir olmuştur.Köy daha önce ormanlık ve çalılık olması nedeniyle aslan yaşayan yer anlamına aslanlı olarak isimlendirilmiştir.Halen muhtar Hasan Menendizlioğlu dur.Kozanda oto-kaporta ticareti ile iştiğal etmektedir.

Altyapı bilgileri

Topallar mahallesinde, Çavuşağa mahallesinde birer adet okul binası atıl olarak durmaktadır. Merkez köyde bulunan okul öğrenci azlığından, bir iki-sınıf hariç Hamamköyü'nde bulunan okula bağlı olarak taşımalı sistemle eğitim vermektedir. Köyün [içme suyu şebekesi] vardır ancak [kanalizasyon] şebekesi yoktur. [PTT] şubesi ve PTT acentesi yoktur. [Sağlık ocağı] ve sağlık evi yoktur.Sağlık hizmetleri açısından Gazköyü sağlık ocağına bağlıdır.Birkaç aile dışında; ulaşım zorluğu sebebiyle köylünün büyük bölümü aile hekimlerini Kozan'da bulunan sağlık ocaklarına taşımışlardır.Kozan - Adana asvaltı üzerindeki Tırmıl köprüsünden ayrılan ve Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup,Ahmetağalar Mahallesi, Çavuşağa Mahallesi,Merkez Aslanlı köyü, Denizler Mahallesini takiben Kadirli-Ceyhan asvaltına kadar ulaşır. Köyde [elektrik] ve sabit [telefon] vardır.PTT'den İnternet hizmeti alınmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kozan belde ve köyleri