Koyunlu, Gürün: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
21. satır: 21. satır:
|rakım =
|rakım =
|rakım_ref =
|rakım_ref =
|nüfus = 6000
|nüfus = 600
0
0
|nüfus yoğunluğu =
|nüfus yoğunluğu =
|nüfus_ref =
|nüfus_ref =
|nüfus_yıl = 2000
|nüfus_yıl = 2014
|alan kodu = 0346
|alan kodu = 0346
|plaka kodu =
|plaka kodu =
42. satır: 42. satır:
=== Kültür ===
=== Kültür ===


Köyde gelenek ve görenek TÜRKMEN konar göçer kültüründen gelmedir.Halkı misafirperdir. Misafirini kuzu kesmeden bırakmazlar.Geleneklerine sahiptirler. Yemekleri daha ziyade [[un]] ve [[bulgur]]a dayalıdır. [[İçli köfte]], [[mantı]], [[suböreği]] ve bilhassa iki saç arasında sini içinde yapılan Kömbe misafirlere ikram edeceği geleneksel yemekleridir.Geleneklerine sahiptirler. Anonim olmuş olmamış birçok türküleri vardır. Gürünlü Şairlerden Mehmet Çetinkaya (Aşık CEFADARİ - Gelloş, 1896)Zemci Çetinkaya (Gelloş, 1960-) ve Mızrap Güneş bu köyde doğmuşlardır. Gelloş çok göç vermiş bir köy olarak yazın gurbettekilerin gelmeleri ile şenlenmektedir. Kışın evlerde kurulan tezgahlarla halı ve kilim dokunmaktadır.
Köyde gelenek ve görenek TÜRKMEN Aşireti konar göçer kültüründen gelmedir.Halkı misafirperdir. Misafirini kuzu kesmeden bırakmazlar.Geleneklerine sahiptirler. Yemekleri daha ziyade [[un]] ve [[bulgur]]a dayalıdır. [[İçli köfte]], [[mantı]], [[suböreği]] ve bilhassa iki saç arasında sini içinde yapılan Kömbe misafirlere ikram edeceği geleneksel yemekleridir.Geleneklerine sahiptirler. Anonim olmuş olmamış birçok türküleri vardır. Gürünlü Şairlerden Mehmet Çetinkaya (Aşık CEFADARİ - Gelloş, 1896)Zemci Çetinkaya (Gelloş, 1960-) ve Mızrap Güneş bu köyde doğmuşlardır. Gelloş çok göç vermiş bir köy olarak yazın gurbettekilerin gelmeleri ile şenlenmektedir. Kışın evlerde kurulan tezgahlarla halı ve kilim dokunmaktadır.


=== Coğrafya ===
=== Coğrafya ===

Sayfanın 15.48, 7 Mart 2015 tarihindeki hâli

Koyunlu
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeGürün
Coğrafi bölgeİç Anadolu
Nüfus
 (2014)
 • Toplam600 0
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58800
Resmî site
[1]

Koyunlu, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür.

Koyunlu Köyünün eski ismi Gelloş’tur. Eskiden Gelloş köyüne küçük Mısır denilirdi ve “çok hoş yer” anlamına gelen “gal-loş” adının verilmiş olduğu söylenmektedir. Gelloş Köyünün ismi, bu köyde koyun üreticiliğinin oldukça fazla olması nedeniyle Koyunlu Köyü olarak değiştirilmiştir.

Tarihçe

Koyunlu Köyü (Gelloş) 1843 yılında buraya gelen dört konar göçer TÜRKMEN aile tarafından kurulmuştur. Yeri ve çevreyi çok beğendiklerinden Çok Hoş Anlamına gelen GAL-LOŞ demişler ve ismide burdan gelmektedir. Önceleri çadır kurarak yaylacılık yapan aileler daha sonra bu Gün Davut Kula nın evi olarak bilinen evi iklim ve doğa şartlarına göre inşa etmişler bir arada yaşamışlardır. Bu evin dört kapısı mevcuht olup ortada kışın hayvanların ısısından yararlanmak için ahır ve agıl vardır su ihtiyacını karşılamak için büyük avluda kuyu mevcuttur. Ahşap kaplama ile içi kaplanan evin tavanında yapıldığı tarih olan hicri 1259 kabartma ile yazmaktadır. Köyün kurucuları Akbulut, Yıldız ve Kula'lardır. Bunların akraba olduğu bilinmektedir. 1914 yılında çevredeki dört Ermeni köyünün boşalması ile Gelloşun sahip olduğu arazi alanı çok büyümüş ve Sivas ilinin en geniş sınırları olan köyüdür. Eski bir Ermeni köyü olan Çukuryurt yöresinde kalıntılar ve eski mezarlarla kale vardır. Bu kervan kalesidir. Bu buradan kervan yolu geçtiğini göstermektedir. Mağaradan oluşan bir kilise ve yıldırım düşmesinden oluşan iki büyük kuyu vardır. Diğer aileler Cumhuriyet döneminde gelip buraya yerleşen ailelerdir. NE YAPARSAN YAP DOĞDUĞUN YERİ UNUTMA

Kültür

Köyde gelenek ve görenek TÜRKMEN Aşireti konar göçer kültüründen gelmedir.Halkı misafirperdir. Misafirini kuzu kesmeden bırakmazlar.Geleneklerine sahiptirler. Yemekleri daha ziyade un ve bulgura dayalıdır. İçli köfte, mantı, suböreği ve bilhassa iki saç arasında sini içinde yapılan Kömbe misafirlere ikram edeceği geleneksel yemekleridir.Geleneklerine sahiptirler. Anonim olmuş olmamış birçok türküleri vardır. Gürünlü Şairlerden Mehmet Çetinkaya (Aşık CEFADARİ - Gelloş, 1896)Zemci Çetinkaya (Gelloş, 1960-) ve Mızrap Güneş bu köyde doğmuşlardır. Gelloş çok göç vermiş bir köy olarak yazın gurbettekilerin gelmeleri ile şenlenmektedir. Kışın evlerde kurulan tezgahlarla halı ve kilim dokunmaktadır.

Coğrafya

Sivas iline 194 km, Gürün ilçesine 56 km uzaklıktadır. 2050 rakımlı sipesılle ve Gayribalık tepeleri arsındaki vadide kurulmuş olan köyün kuzeyinde Çipil, Alınpınar mezraları ile Irmaç köyü doğusunda Çevirme köyü; Güneyinde Davulhöyük, Yılanhöyük, Çiçekyurt köyleri; Batısında Kürkçü, Kayalar ve Yeni bektaşlı köyleri vardır. Bu köylerle karayolu irtibatı vardır

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışın yağışlı ve soğuk yazları orta sıcak geçer. Köyde tam bir yayla iklimi hüküm sürer. köyün yolları kışın zaman zaman kapansada ulaşım sağlanır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 40
2009 60
2008 95

Ekonomi

Bu köyün en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. İsminden de anlaşılabileceği gibi burada koyun yetiştiriciliği yaygındır. Ayrıca tarım faaliyetleri de yapılmaktadır.bu köyde büyük baş hayvancılıkta yapılır

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır . Köyün içme suyu şebekesi vardır . kanalizasyon şebekesi yapıılmış PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol [[stabilize))olup köyde elektrik (50 Kwa trafolu), sabit telefon ve otomatik santral vardır.Köy halkı köylerinin iç anadoluya bağlı zannetselerde gerçekte doğu anadolu bölgesine bağlıdır.Kayseri Malatya Yolu Gelloştan geçecekti Fakat zamanın Yazyurdu ileri gelenleri siyasetle Kendi köylerinden geçirmişlerdir.

Kalın metin== Dış bağlantılar == Şablon:Portal