Basmane Garı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k +commons
k m
18. satır: 18. satır:
{{TCDD}}
{{TCDD}}
{{Türkiye'deki demiryolu istasyonları}}
{{Türkiye'deki demiryolu istasyonları}}
{{İzmir-taslak}}
{{gar-taslak}}


[[Kategori:İzmir'deki garlar]]
[[Kategori:İzmir'deki garlar]]
[[Kategori:Konak'taki yapılar]]
[[Kategori:Konak'taki yapılar]]

{{İzmir-taslak}}
{{gar-taslak}}

Sayfanın 20.20, 23 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Basmane Garı, İzmir'in Basmane semtinde bulunan bir tren garıdır.Demiryolu inşasına ilk kez İzmir’de 130 kilometrelik İzmir- Aydın hattı ile 1856 yılında başlanıldı.

Tarihçe

1863’te 93 kilometrelik ikinci etap Basmane- Kasaba (Turgutlu) hattı inşaatına yapım imtiyazı verilen İngiliz SCR şirketi tarafından başlanıldı ve 1866’da işletmeye açıldı. Bu yol daha sonra 1872’de yapılan sözleşme ile Alaşehir’e kadar uzatıldı. Ünlü Fransız mimar Eiffel tarafından klasist tarzda tasarlanan Basmane Garı binası ise, Regie Generale adlı Fransız firma tarafından 1876 yılında inşa edildi. Bu bina yine aynı tarihlerde inşa edilen Fransa’da Lyon Gar binasının bir ikizi. Kesme taştan dikdörtgen planlı gar binasının orta bölümü üç katlı olup, burası istasyonun ana salonudur. Yapının üzeri kırma çatı ile örtülmüş, iki kenarın ortasına da, düz cephe görünümüne hareketlilik getiren üçgen alınlıklar yer alıyor. 1922’de büyük İzmir yangınında Basmane Garı da büyük hasar gördü ve 1926 yılı sonrasında TCDD’nin kurulması ile onarımdan geçti.

Hizmetler

İçinde İzmir Metrosu'nun Basmane istasyonunu da barındırır. Basmane-Aydın-Nazilli-Denizli, Basmane-Tire, Basmane-Ödemiş ,Basmane-Söke hatlarında her gün düzenli tren seferleri düzenlenir. 2006'da Basmane Garı, izban nedeniyle kapatılmıştır. 2009'da ise güney hattı açılmıştır. 2009'da Basmane tren seferleri yeniden başlamıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta İzmir Basmane Terminal ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Şablon:Türkiye'deki demiryolu istasyonları