Fethi Heper: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k taslak seviyesini aşmış
73. satır: 73. satır:
[[Kategori:Eskişehir doğumlular]]
[[Kategori:Eskişehir doğumlular]]
[[Kategori:Türk futbolcular]]
[[Kategori:Türk futbolcular]]
[[Kategori:Resim aranan futbolcular]]
[[Kategori:Eskişehirsporlu futbolcular]]
[[Kategori:Eskişehirsporlu futbolcular]]
[[Kategori:Türkiye Süper Ligi gol kralları]]
[[Kategori:Türkiye Süper Ligi gol kralları]]

Sayfanın 21.05, 16 Aralık 2014 tarihindeki hâli

Şablon:Futbolcu bilgi kutusu2 Fethi Heper (d. 3 Şubat 1944, Eskişehir), Türk eski millî futbolcu, maliye profesörü. Eskişehirspor’un Süper Lig Gol Kralı futbolcusu.

Eskişehirspor'un 70'lı yıllarda Süper Lig'in zirvesine oynadığı zamanlarda Eskişehirspor taraftarların en çok kullandıkları slogan olan Fethi-Nihat-Ender filelere gönder sloganındaki Fethi'dir. Havadan gelen toplari yine havada ve göğüsünde kontrol ettiği icin 'Çengel lakabi ile tanınırdı. Türk futbolu'nun önemli futbolcularından Metin Oktay'la Anne tarafında akraba olur.[1] Futbol kariyerine yanında akademik eğitimini sürdürdü ve Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ndeki lisans eğitimini 1967’de, doktorasını 1978’de tamamladı. Maliye alanında 1981’de doçent 1988’de profesör unvanlarını aldı. Daha sonra Türkiye Futbol Federasyonu 2012 seçimlerinde Yıldırım Demirören'in başkanlığa seçilmesi ve listesinden seçimlere girmesi dolayısıyla, Milli Takımlar Komitesi'nden sorumlu olarak yönetim kurulunda yerini almıştır.[2]

Fethi Heper, profesyonel futbolculuktan profesörlüğe giden ilk ve tek Türk futbolcusudur.

Futbolculuk kariyeri

Kulüp takımları kariyeri

Futbola memleketi Eskişehir'de başladı ve daha sonra 1960 yılında lisanslı olarak iki ağabesinin futbol oynadığı Eskişehir Gençlik Kulübü’nde oynamaya başladı. Genç yaşına rağmen Fethi Heper bu takımda iki kez gol kralı olmayı başardı. Bu yıllarda ağabeyi tarafindan Galatasaray’a götürülür ve Galatasaray teknik direktörü Gündüz Kılıç’a yeni futbolcu olarak sunulor diyordu. Fakat Galatasaray'a alınılmaz.[1] Ardından 1962-63 sezonunda amatör seviyede Eskişehir Ticari İlimler Akademisi'nin futbol takımında futbol oynadı. Bu ekiple 1963 yılında Türkiye Akademiler arası düzenlenen futbol şampiyonasını kazandı. Bu başarının ardından kurulan Eskişehirspor'da kurucu kadroya dahil edildi.[3] Ardından tüm futbol karıyerını Eskişehirspor forması altında geçirdi. Eskişehirspor'un 70'lı yıllarda başarıdan başarıya koşan kadrosunun en önmeli futbolcuları arasında sayıldı.

1974 yılına kadar Türkiye birinci liginde profesyonel olarak futbol oynayan Heper, 1969-70 (13 gol) ve 1971-72 (20 gol) dönemlerinde gol kralı oldu. İlk kez 16 yaşında, 5 kez milli forma giydi.

UEFA Kupası'nda attığı 6 golle gol krallığında 3. olmuştur. Fethi Heper’in Mikkeli (Fin) maçında attığı 4 gol, bir uluslararası karşılaşmada bir Türk futbolcunun attığın en çok sayıda goldür. 2008 Yılında Fenerbahçe ile MTK Arasında Oynanan Maçta Semih Şentürk 4 gol atana kadar bu rekor egale edilememiştir. Heper, havada gelen topları göğsünde kontrol ettiği için “Demir Gömlek Fethi” olarak anılırdı.

Futbolcu başarıları

Kulüp başarıları

1969-70 (13 gol)
1971-72 (20 gol)

Bireysel başarıları

  • Profesyonel futbolculuktan profesörlüğe giden ilk ve tek Türk futbolcusudur.
  • 29 Eylül 1971 tarihinde MP Mikkeli ile oynanan UEFA Kupa Galipleri Kupası ve 4-0 Eskişehirspor lehine sonuçlanan karşılaşmada attığı 4 golle, bir Türk futbolcunun bir uluslararası karşılaşmada attığın en çok sayısıdır.[4]

Kitapları

Kaynakça

Dış bağlantılar

Önce gelen:

Metin Oktay
Ogün Altıparmak
Türkiye Süper Ligi Gol Kralı
1969-1970
1971-1972
Sonra gelen:

Ogün Altıparmak
Osman Arpacıoğlu