Çakıl taşı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Burak02 (mesaj | katkılar)
KULLANIM YERLERİ
Turgut civelek (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Wet pebbles.JPG|thumb|230px|Karadeniz kıyısındaki [[Yalıköy]]'den çakıllı plaj görüntüsü ]]
[[Dosya:Wet pebbles.JPG|thumb|230px|Karadeniz kıyısındaki [[Yalıköy]]'den çakıllı plaj görüntüsü ]]
'''Çakıl taşı''' ya da '''çakıl''' [[deniz]] kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, toparlak biçimindeki ufak bir [[taş]] türüdür.Akarsular boyunda, deniz, göl kıyılarındaki taş parçalarıdır. Çakılın irilik derecesi, 2-70 mm çapı olarak göz önüne alınır. Başka bir deyişle, çapı 2 mm den büyük olan yuvarlaklaşmış taş parçalarına çakıl denir. Buna göre ince çakıl, iri çakıl, çok iri çakıl vardır. Büyüklerine moloz, küçüklerine fiski çakıl adı verilir. işleniş derecelerine göre de iyice yuvarlak çakıllar , yuvarlakçı çakıl, yassı çakıl, olarak bulunabilirler. Çoğunlukla, akarsu boyundaki çakıllar toparlak deniz kıyısındaki çakıllar yassı olur. Bu biçim ayrılığı, her iki gücün taş parçalarını işleyiş ayrılığından doğar Akarsular, döndüre döndüre aşındırır ve yuvarlak olur , deniz kıyılarında ise taş parçaları ileri sürülüp geri çekilerek yassı yuvarlak bir şekil alır. Çakıl çeşitli renklerde ve desenlerde oluşabilir. çizgili kuvars ve farklı renkli tortul kayaya sahip olabilirler.
'''Çakıl taşı''' ya da '''çakıl''' [[deniz]] kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, toparlak biçimindeki ufak bir [[taş]] türüdür. Bahçe yollarında ve beton işlerde kullanılır.
{{Kıyı coğrafyası}}
{{Kıyı coğrafyası}}
{{Malzeme-taslak}}
{{Malzeme-taslak}}

Sayfanın 22.04, 9 Aralık 2014 tarihindeki hâli

Karadeniz kıyısındaki Yalıköy'den çakıllı plaj görüntüsü

Çakıl taşı ya da çakıl deniz kıyılarında ve derelerde suyun aşındırması sonucu sivrilikleri kaybolmuş, toparlak biçimindeki ufak bir taş türüdür.Akarsular boyunda, deniz, göl kıyılarındaki taş parçalarıdır. Çakılın irilik derecesi, 2-70 mm çapı olarak göz önüne alınır. Başka bir deyişle, çapı 2 mm den büyük olan yuvarlaklaşmış taş parçalarına çakıl denir. Buna göre ince çakıl, iri çakıl, çok iri çakıl vardır. Büyüklerine moloz, küçüklerine fiski çakıl adı verilir. işleniş derecelerine göre de iyice yuvarlak çakıllar , yuvarlakçı çakıl, yassı çakıl, olarak bulunabilirler. Çoğunlukla, akarsu boyundaki çakıllar toparlak deniz kıyısındaki çakıllar yassı olur. Bu biçim ayrılığı, her iki gücün taş parçalarını işleyiş ayrılığından doğar Akarsular, döndüre döndüre aşındırır ve yuvarlak olur , deniz kıyılarında ise taş parçaları ileri sürülüp geri çekilerek yassı yuvarlak bir şekil alır. Çakıl çeşitli renklerde ve desenlerde oluşabilir. çizgili kuvars ve farklı renkli tortul kayaya sahip olabilirler.