Yol: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k M.Ö.→MÖ
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Rapsar, Yol sayfasını Yol (anlam ayrımı) sayfasına taşıdı: kelimenin temel anlamı belli
1. satır: 1. satır:
#YÖNLENDİRME [[Yol (anlam ayrımı)]]
{{düzenle|Mayıs 2009}}

Trafik için, kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır. İnsanlar, yol inşa etmeden önce doğal yolları kullandılar. Bunlar, dağ geçitleri, vadiler, ovalar, stepler, boğazlar, keçi yolları idi. İlk atlı araba yolu 1766'da ABD'de yapıldı. Bundan önce atlı postacılar ulaşımı sağlıyordu. Çin, Avrupa ve Ortadoğu medeniyetlerinde [[MÖ 7. yüzyıl]]a kadar giden taşlı ve toprak yol sistemleri vardı. En ünlüsü Roma yollarıdır. [[MÖ 312]]'de başlanan yol, çakıl ve taştandı. İskoçya'dan Kudüs'e kadar yayılmıştı. Diğer ünlü yollar Amerika'da İnka yolu, Asya'da İpek Yolu idi.

Modern yollar, [[19. yüzyıl]]da [[makadam]] denilen [[stabilize]] yollarla başladı. Basınçla sertleştirilen yola [[asfalt]] dökülüyordu. Bu teknik önce İngiltere'de [[John London Mc Adam]] (1756-1836) ve [[Thomas Telford]] (1751-1834) tarafından uygulandı. Bu yüzyılda karayolu ile [[demiryolu]]/[[denizyolu]] arasında rekabet vardı. Motorlu taşıtların gelişmesiyle karayollarındaki üstünlük tartışılmaz hale geldi. Karayolunun yapısı değişti, [[otoyol]]lar gelişti.

Türkiye'de karayolları genel müdürlük şeklinde idari yapıya bağlıdır. Emniyet genel müdürlüğü ve çevre idari yönetimleri ve belediyelerin sorumlulukları vardır. Karayollarındaki insan, hayvan, araç trafiği ile [[trafik işaret levhaları]] ve istasyonların hukuki olarak bu kurumlarla ilgileri vardır. Otobüs, otomobil gibi taşıtların gittiği yerlere karayolu denir.

== Dış bağlantılar ==
* [http://www.neredennereye.com/karayolu Türkiye Ulaşım ve Turizm Rehberi]

{{trafik-taslak}}

[[Kategori:Karayolları| ]]

Sayfanın 21.11, 4 Aralık 2014 tarihindeki hâli

Şuraya yönlendir: