Neşet Ömer İrdelp: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Türk Süvarisi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Türk Süvarisi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Neşet Ömer İrdelp''' (d. [[1882]], [[İstanbul]] - ö. [[3 Haziran]] [[1948]], [[İstanbul]]), [[Türkiye]]'ye modern [[kardiyoloji]]yi getiren iç hastalıkları hekimidir.
'''Neşet Ömer İrdelp''' (d. [[1882]], [[İstanbul]] - ö. [[3 Haziran]] [[1948]], [[İstanbul]]), [[Türkiye]]'ye modern [[kardiyoloji]]yi getiren iç hastalıkları hekimidir.


İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da [[Numune-i Terakki Mektebi]]'nde gördü. 1902'de [[Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye]]'yi bitirdi. Zorunlu hizmetini [[Ankara]]'da tamamladıktan sonra 1908'de iç hastalıları uzmanlık öğrenimi için [[Paris]]'e gitti. 1910'da Türkiye'ye döndü ve [[İstanbul Tıp Fakültesi]]'nde göreve başladı. Bu yıllarda verdiği seri konferanslarda Türk hekimlerine kalp hastalıklarındaki yeni gelişmeleri anlattı. Bunları ''Emraz-ı Kalbiye Konferansları'' (1911) adıyla yayımladı. [[I. Dünya Savaşı]]'nda [[Filistin]]'e gönderilen yardım heyetine başkanlık etti. Savaşın son iki yılında 4. Ordu'da yedek tabip binbaşı rütbesiyle ordu sağlık başkanlığı yaptı. [[Suriye]], [[Filistin]], [[Hicaz]] ve [[Sina]] çöllerinde görülen hastalıkları inceledi. 1921'de iç hastalıkları kliniği müderriliğine getirildi. [[Kurtuluş Savaşı]] sırasında [[Mustafa Kemal]]'in hekimliğini üstlendi ve bu görevini onun ölümüne değin sürdürdü.
İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da [[Numune-i Terakki Mektebi]]'nde gördü. 1902'de [[Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye]]'yi bitirdi. Zorunlu hizmetini [[Ankara]]'da tamamladıktan sonra 1908'de iç hastalıkları uzmanlık öğrenimi için [[Paris]]'e gitti. 1910'da Türkiye'ye döndü ve [[İstanbul Tıp Fakültesi]]'nde göreve başladı. Bu yıllarda verdiği seri konferanslarda Türk hekimlerine kalp hastalıklarındaki yeni gelişmeleri anlattı. Bunları ''Emraz-ı Kalbiye Konferansları'' (1911) adıyla yayımladı. [[I. Dünya Savaşı]]'nda [[Filistin]]'e gönderilen yardım heyetine başkanlık etti. Savaşın son iki yılında 4. Ordu'da yedek tabip binbaşı rütbesiyle ordu sağlık başkanlığı yaptı. [[Suriye]], [[Filistin]], [[Hicaz]] ve [[Sina]] çöllerinde görülen hastalıkları inceledi. 1921'de iç hastalıkları kliniği müderrisliğine getirildi. [[Kurtuluş Savaşı]] sırasında [[Mustafa Kemal Atatürk]]'ün hekimliğini üstlendi ve bu görevini onun ölümüne değin sürdürdü.


1925'te [[Cerrahpaşa Hastanesi]]'nde açılan II. Dahiliye Seririyatı'nda görevlendirilen İrdelp, bu bölüme kısa sürede bir [[kardiyoloji]] merkezi niteliği kazandırdı. Aynı yıl Tıp Fakültesi reisi (dekan), 1927'de de İstanbul Darülfünun ([[İstanbul Üniversitesi]]) emini (rektörü) seçildi. Antropoloji Enstitüsü'nü ve Antropoloji Dergisi'ni kurdu. [[1933 Üniversite Reformu]]'nda ordinaryüs profesörlüğe yükseldi. İstanbul Üniversitesi'nin rektörü olduysa da sık sık görevine müdahale edildiği gerekçesiyle görevinden istifa etti. Cerrahpaşa Hastanesi I. Dahiliye Kliniği'ndeki görevini ölünceye değin sürdürdü. 1934'te İstanbul milletvekili seçilmesine karşın ikinci dönemde siyasetten vazgeçerek üniversiteye geri döndü.
1925'te [[Cerrahpaşa Hastanesi]]'nde açılan II. Dahiliye Seririyatı'nda görevlendirildi, bu bölüme kısa sürede bir [[kardiyoloji]] merkezi niteliği kazandırdı. Aynı yıl Tıp Fakültesi reisi (dekan), 1927'de de İstanbul Darülfünun ([[İstanbul Üniversitesi]]) emini (rektörü) seçildi. Antropoloji Enstitüsü'nü ve Antropoloji Dergisi'ni kurdu. [[1933 Üniversite Reformu]]'nda ordinaryüs profesörlüğe yükseldi. İstanbul Üniversitesi'nin rektörü olduysa da sık sık görevine müdahale edildiği gerekçesiyle görevinden istifa etti. Cerrahpaşa Hastanesi I. Dahiliye Kliniği'ndeki görevini ölünceye değin sürdürdü. 1934'te İstanbul milletvekili seçilmesine karşın ikinci dönemde siyasetten vazgeçerek üniversiteye geri döndü.


{{başlangıç kutusu}}
{{başlangıç kutusu}}
20. satır: 20. satır:
[[Kategori:İstanbul doğumlular]]
[[Kategori:İstanbul doğumlular]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanları]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanları]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri]][[Kategori:Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilenler]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri]]
[[Kategori:Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilenler]]

Sayfanın 14.58, 16 Kasım 2014 tarihindeki hâli

Neşet Ömer İrdelp (d. 1882, İstanbul - ö. 3 Haziran 1948, İstanbul), Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da Numune-i Terakki Mektebi'nde gördü. 1902'de Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye'yi bitirdi. Zorunlu hizmetini Ankara'da tamamladıktan sonra 1908'de iç hastalıkları uzmanlık öğrenimi için Paris'e gitti. 1910'da Türkiye'ye döndü ve İstanbul Tıp Fakültesi'nde göreve başladı. Bu yıllarda verdiği seri konferanslarda Türk hekimlerine kalp hastalıklarındaki yeni gelişmeleri anlattı. Bunları Emraz-ı Kalbiye Konferansları (1911) adıyla yayımladı. I. Dünya Savaşı'nda Filistin'e gönderilen yardım heyetine başkanlık etti. Savaşın son iki yılında 4. Ordu'da yedek tabip binbaşı rütbesiyle ordu sağlık başkanlığı yaptı. Suriye, Filistin, Hicaz ve Sina çöllerinde görülen hastalıkları inceledi. 1921'de iç hastalıkları kliniği müderrisliğine getirildi. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün hekimliğini üstlendi ve bu görevini onun ölümüne değin sürdürdü.

1925'te Cerrahpaşa Hastanesi'nde açılan II. Dahiliye Seririyatı'nda görevlendirildi, bu bölüme kısa sürede bir kardiyoloji merkezi niteliği kazandırdı. Aynı yıl Tıp Fakültesi reisi (dekan), 1927'de de İstanbul Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) emini (rektörü) seçildi. Antropoloji Enstitüsü'nü ve Antropoloji Dergisi'ni kurdu. 1933 Üniversite Reformu'nda ordinaryüs profesörlüğe yükseldi. İstanbul Üniversitesi'nin rektörü olduysa da sık sık görevine müdahale edildiği gerekçesiyle görevinden istifa etti. Cerrahpaşa Hastanesi I. Dahiliye Kliniği'ndeki görevini ölünceye değin sürdürdü. 1934'te İstanbul milletvekili seçilmesine karşın ikinci dönemde siyasetten vazgeçerek üniversiteye geri döndü.

Akademik görevi
Önce gelen:
İsmail Hakkı Baltacıoğlu
İstanbul Üniversitesi Rektörü
1927-1934
Sonra gelen:
Cemil Bilsel