Sabancı Üniversitesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Diploma Programları: Diploma programlarının website linkleri güncellendi.
103. satır: 103. satır:
**[http://www.sabanciuniv.edu/tr/?ogrenim/degree_detail.php?SU_DEGREE.p_degree_detail?P_TERM=999999&P_PROGRAM=BAIS&P_SUBMIT=&P_LANG=TR&P_LEVEL=UG Uluslararası Çalışmalar]
**[http://www.sabanciuniv.edu/tr/?ogrenim/degree_detail.php?SU_DEGREE.p_degree_detail?P_TERM=999999&P_PROGRAM=BAIS&P_SUBMIT=&P_LANG=TR&P_LEVEL=UG Uluslararası Çalışmalar]
* Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
* Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/cs/ Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği]
** [http://cs.sabanciuniv.edu/tr Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği]
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/bio/ Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik]
** [http://bio.sabanciuniv.edu/tr/ Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik]
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/mat/ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği]
** [http://mat.sabanciuniv.edu/tr Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik]
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/mechatronics/ Mekatronik Mühendisliği]
** [http://me.sabanciuniv.edu/tr Mekatronik Mühendisliği]
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/ee/ Elektronik Mühendisliği]
** [http://ee.sabanciuniv.edu/tr/ Elektronik Mühendisliği]
** [http://www.sabanciuniv.edu/mdbf/msie/ Üretim Sistemleri ve Endüstri Mühendisliği]
** [http://msie.sabanciuniv.edu/tr Üretim Sistemleri ve Endüstri Mühendisliği]


== Kampüs ==
== Kampüs ==

Sayfanın 11.04, 21 Ekim 2014 tarihindeki hâli

Sabancı Üniversitesi
Dosya:Sabancı Üniversitesi logosu.jpg
Harita
SloganBirlikte Yaratmak ve Geliştirmek
Kuruluş1994
TürVakıf Üniversitesi[1]
Eğitim dil(ler)iİngilizce
RektörA. Nihat Berker
Rektör YardımcılarıSondan Dorukanoğlu Feyiz
Öğretim üyeleri324[kaynak belirtilmeli]
Kayıtlı3553[kaynak belirtilmeli]
Konumİstanbul Tuzla[2], Türkiye
Okul renklerilacivert-beyaz
Web sitesiSabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, İstanbul şehrinin Kocaeli sınırında, Tuzla ilçesi, Türkiye'de yerleşik özel bir araştırma kurumudur. 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulmuştur.

Sabancı Üniversitesi Türkiye'de liberal bilimler tarzı eğitim veren tek yüksek öğretim kurumudur. Bu sistem altında tüm öğrenciler ilk sene bir çekirdek ders grubuna tabi tutulmakta, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıftaki deneyimlerinin sonucunda ikinci sınıfın sonunda programlarını seçebilmektedirler.

Geçmiş

Sabancı Üniversitesinin kurulum süreci, yükseköğretim kurumlarının kurulup işletilmesi hakkının özel vakıflara da tanınmasıyla beraber başladı. Sabancı Topluluğu, Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş kararını 1994 yılında aldı. Ağustos 1995'te, 22 değişik ülkeden, çeşitli üniversite, bilim merkezi ve disiplinlere mensup 50'nin üzerinde bilim adamı, araştırmacı, öğrenci ve işadamı İstanbul'da düzenlenen arama konferansında biraraya geldi. Konferans salonunda, kurulacak üniversitesinin felsefesinin "Birlikte yaratmak ve geliştirmek" olması kararlaştırıldı. Bu konferansı, öğrenci eğilimleri araştırmaları ile desteklenen tasarım komitelerinin çalışmaları ve oluşan akademik programlar izledi. Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşuna izin veren kanun, 5 Haziran 1996 tarihinde yasalaştıktan sonra, 31 Temmuz 1997'de Üniversite kampusunun temeli atıldı. Üniversite, Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başladı.

Eğitim

Sabancı Üniversitesi tasarımı bakımından diğer üniversitelerle tamamen farklılık gösterir. Kuruluş ilkeleri doğrultusunda öğrencilerinin interdisipliner bir eğitim görmeleri amaçlanmış, okulun akademik yapısıda buna göre tasarlanmıştır. Sabancı Üniversitesi 3 fakülte ve 1 dil okulundan oluşmaktadır. Bunlar;

Lisans

Yurtlar bölgesinden görünüş.

Diğer üniversitelerin aksine Sabancı Üniversitesi'nde okumak isteyen öğrenciler, okumak istedikleri programı değil, sadece Sabancı Üniversitesi ismini yazarak giriş yaparlar. Bu doğrultuda Sabancı Üniversitesine giriş lise diplomasının yapısına göre üç farklı puan grubuna göre yapılmaktadır. Sabancı Üniversitesine giriş yapan öğrenciler bundan sonra tek bir havuzdan okumak istedikleri konsantrasyonlara dağılırlar.

Sabancı Üniversitesi, Vakıf üniversiteleri arasında yıllık lisans öğrenim bedelinin en yüksek olduğu 2 üniversiteden (Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi) bir tanesidir.[3] 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında Sabancı Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücreti 36.000 TL olacaktır. Burssuz ve 5 farklı burs (1/4, 1/2, 2/3, 3/4, tam burslu) seçeneği ile öğrenci kabul etmektedir.[4]

Temel Geliştirme Programı

Temel Geliştirme Programı Temel Geliştirme Yılı (TGY) ve Üniversite Dersleri'nden oluşmaktadır. Sabancı Üniversitesi'ne ÖSS üzerinden giriş yapan tüm öğrenciler İngilizce Dil Ölçme Sınavı (ELAE)'na girerler. Bu sınavda yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler yoğun İngilizce ve Türkçe derslerinden oluşan Temel Geliştirme Yılına devam ederler. İngilizce Dil Ölçme Sınavı'nda başarılı olan öğrenciler ise birinci sınıfa başlarlar. Birinci sınıfta tüm öğrenciler çekirdek programa tabi tutulurlar. Bu doğrultuda girdiği fakülte'den bağımsız olarak bütün öğrenciler, lisans programının birinci sınıfında, iki dönem boyunca,

  • İnsan ve Toplum
  • Devrim Tarihi
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Doğa ve Bilim
  • Matematik
  • İngilizce

derslerini alır.

Diploma Programı Seçimi

Üniversitenin ikinci senesinde öğrenciler okumayı planladıkları bölüme giriş derslerini alırlar. Örneğin Endüstri Mühendisliği okumayı planlayan, fakat Ekonomi ve/veya Bilgisayar Mühendisliğinde aklı kalan bir öğrencinin ikinci sınıf ilk dönemde alacağı dersler şöyle sıralanabilir;

  • Endüstri Mühendisliğine giriş
  • Lineer Cebir
  • İstatistiğe giriş
  • Mikroekonomiye giriş
  • Oyun Teorisine giriş
  • Bilgisayar Mühendisliğine giriş

Böylece ikinci senenin ilk döneminin sonunda öğrenci okumayı planladığı üç bölümede giriş yapmış olacak, bu derslerdeki deneyimleri doğrultusunda çok daha doğru bir karar verecektir. Bilgisayar Mühendisliğine karar vermesi durumunda, ileri derece Bilgisayar Mühendisliği dersleri, Ekonomiye karar vermesi durumunda ise ileri Ekonomi dersleri almaya karar verecektir.

Öğrenci ikinci sınıfın sonunda bir diploma programı bildirmek zorundadır. Fakat bu diploma programı mezuniyetten önce tekrar değiştirilebilir. Ayrıca tam olarak bir programa karar verememiş öğrenci diploma programi gerekliliklerini yerine getirdikten sonra istediği şekilde diğer branşlardanda ders alabilmektedir. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz öğrenci, diploma programını Endüstri Mühendisliği olarak seçtikten sonra tüm seçmeli derslerini Bilgisayar Mühendisliği ders grubundan alabilmektedir. Böylece hem öğrencinin verebileceği en sağlıklı kararı verebilmesi sağlandığı gibi, ayrıca interdisipliner anlayış doğrultusunda farklı alanlar seçen öğrenciler bu alana katkıda bulunacak şekilde diğer alanlardanda faydalanmaktadırlar.

Diploma Programları

Kampüs

Sabancı Üniversitesi'nin ana kampüsü, İstanbul'un 15 km doğusunda, Tuzla'da yer almaktadır. Cannon grup tarafından tasarlanan kampüsün yapımına 1998 yılında Koray Holding'e bağlı Koray İnşaat tarafından başlanmış, [kaynak belirtilmeli] 1999 da inşaatı tamamlanmıştır. 2007 yılında tamamlanan yurtlarla öğrencilerin %90'ından fazlasının yurtlarda kalması planlanmış, İstanbul sınırları içinde kendi komünitesi olan bir yerleşke üniversitesi tasarlanmıştır. 1,353,000 m² alanı kaplayan kampüs üç bölümden oluşmaktadır. Kampüsün en üst tarafında yurtlar, sağlık merkezi, iletişim merkezi ve fakülte üyelerinin lojmanları bulunmaktadır. Kampüsün ortasında ters bir U şeklinde fakülteler, rektörlük ve üniversite merkezi konuşlandırılmıştır. Kampüsün sol altında ise spor salonu, gösteri merkezi, futbol sahasi, göl ve koşu pisti yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi yemekhanesinin panoramik fotoğrafı.

Bilgi Merkezi

SGM

Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi (SGM), İstanbul Anadolu Yakası'nın en büyük konferans ve sanat merkezi olarak sanatseverlere yıl boyunca birbirinden seçkin sanatçı ve topluluklardan konser ve gösterilerle dopdolu bir program sunmaktadır.

912 kişilik seyirci kapasitesine sahip olan Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi (SGM), Sabancı Üniversitesi öğrenci ve çalışanlarının yanı sıra üniversitenin çevre bölgesindeki tüm sanatseverlere ulaşmayı ve kültür - sanat hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, her yaştan ve her kesimden seyircinin sanata zaman ayırmasını, sanatla buluşmasını hedefleyen etkinliklere öncelik veren Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış sanatçı ve grupları seyircilerle buluşturarak sanatta çıtayı her zaman yüksek tutmayı hedeflemektedir.

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan Atlı Köşk'te konuşlanmış, Sabancı Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan bir müze/eğitim kurumudur. Bu çerçevede müze'de çeşitli düzeyde eğitim programları yapılmakta, ayrıca hafta sonları müzik etkinliklerine de yer verilmekte, sürekli ve geçici sergiler yapılmaktadır.

Sakıp Sabancı müzesi yakın zamanda ev sahipliği yaptığı Dali, Picasso ve Rodin sergileri ile basında yer almıştır.

Öğrenciler ve Yaşam

Öğrenci Profili

Sabancı Üniversitesi'nin 2011-2012 senesi için yıllık kontenjanı yaklaşık 600 lisans öğrencisidir. 2010-2011 eğitim yılının verilerine göre öğrencilerin %1.4 si ilk 100'den, %7.9'u ilk 1000'den ve %12.6'sı ilk 3000'den gelmektedir. Başka bir deyişle ÖSS'de ilk 100'e giren öğrencilerden 8'i Sabancı Üniversitesi'ni seçmektedir. Ayrıca 580 kişilik kontenanın yaklaşık %37'si girişten burs almaktadır. Tüm okul nüfüsunun yaklaşık %38'i de gerek sonradan edinilen başarı bursu, gerek eğitim süresince başvurulabilen ihtiyaç bursu olmak üzere bir tür maddi yardım almaktadır. Sabancı Üniversitesi öğrencileri Türkiye'nin 67 farklı şehrinden öğrenci bulunmaktadır.

Öğrenci Kulüp ve Etkinlikleri

Öğrenci Kulüpleri

"Birlikte yaratmak ve geliştirmek" felsefesi doğrultusunda sosyal ve kültürel yaşam öğrenci ve çalışanlarımız tarafından şekilendiriliyor. Bu amaçla öğrenci ve çalışanlarımız tarafından büyük kısmı aktif olmayan 46 adet kulüp oluşturulmuştur. Kulüplerin sayısı ve ilgi alanları yeni öğrencilerimizin katılımı ve yaratıcılığıyla artacaktır.

Bu güne kadar öğrencilerimiz tarafından aşağıdaki kulüpler oluşturulmuştur:

  • AB Kulübü
  • AJANS - Reklamcılık Kulübü
  • Amatör Astronomi Topluluğu
  • Atatürkçü Aydınlanma Topluluğu
  • Bilgisayar Kulübü
  • Binicilik Kulübü - Binicilik Kulübü Web Sayfası
  • Briç Kulübü
  • Buz Sporları Kulübü
  • Ceolarla Çay Sohbetleri Kulübü
  • Dans Kulübü
  • Doğa Sporları Kulübü
  • Dünyayı Kurtaran Kulüp (DKK)
  • Ekonomi ve İşletme Kulübü
  • Folklor Kulübü
  • Fotoğraf Kulübü
  • FRP Kulübü
  • Genç Girişimciler Kulübü
  • Genus - Biyoloji Bilimleri Kulübü
  • Golf Kulübü
  • Havacılık ve Uzay Kulübü
  • IEEE Öğrenci Kolu
  • İstanbul Kulübü
  • International Students Kulübü
  • Kültür ve Edebiyat Kulübü
  • Küresel Etkileşim Kulübü
  • LeYLek Gezi Kulübü
  • Matematik Kulübü
  • MBA Kulübü
  • Model Birleşmiş Milletler Kulübü
  • Motor Sporları Kulübü
  • Müzik Kulübü (Müzikus) - Müzikus Web Sayfası
  • Nota Bene Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi Yayıncılık Kulübü
  • Okyanus Yayın Kulübü
  • Oyun Kulübü
  • PıraSA Mizah Kulübü
  • Politika Kulübü
  • Radyo Kulübü - RadyoSU
  • Robot Kulübü - Robot Kulübü Web Sayfası
  • Satranç Kulübü
  • Seramik Kulübü
  • Sinema Kulübü
  • Sosyal Bilimler Kulübü
  • Sualtı Sporları Kulübü
  • Tiyatro Kulübü
  • Toplumsal Cinsiyet Kulübü
  • Türk - Japon Kültürel Etkileşim Kulübü
  • Üretim Sistemleri Mühendisliği Topluluğu
  • Yelken Kulübü - Su-Sail Web Sayfası

SUŞenlik

SUŞenlik, her sene Mayıs ayında düzenlenen Sabancı Üniversitesi bahar şenliğidir. Bu sene on birincisi gerçekleştirilen SUŞenlik 14 Mayıs 2011 tarihinde yapılmış olup, maNga ve Atiye sahne almıştır.

Spor

Sabancı Üniversitesi çok az mevcuda rağmen en çok alanda spor faaliyetlerine katılma başarısı gösteren, amatör ruhla mücadele veren ve ancak başarılara imza atabilen spor takımlarına sahiptir. Spor takımları, kendi içinde ya da üniversiteler arası değil liselerle de projeler dahilinde müsabakalara girer, bu öğrencilerin üniversite ortamını solumasına katkıda bulunurlar.

Kampüs içerisinde öğrencilerin ücretsiz olarak yararlanabileceği pek çok spor tesisi bulunmakta ve günlük kullanım için bu tesislerin rezervasyonu Sabanci Üniversitesi Online Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Üniversite mensupları ayrıca kiralamak istedikleri ekipmanları kimliklerini bırakarak ücretsiz olarak kiralayabilmektedirler. Kampüsteki spor tesisleri;

Mezunlar

Sabancı Üniversitesi, 2000 yılından bugüne kadar (10 Şubat 2009), 1751'i lisans olmak üzere toplam 2711 mezun vermiştir. Üniversitenin bugüne kadar verdiği 1751 lisans mezununun %46'sı profesyonel iş hayatına geçmişken, %30'u ise eğitimlerini lisansüstü düzeyde sürdürmeyi tercih etmiştir.

Lisansüstü eğitim yapan öğrenciler Berkeley, Brown, Caltech, Carnegie Mellon, Cambridge, Chicago, Columbia, Dartmouth, Harvard, Heidelberg, Kellogg, LSE, MIT, Oxford, Princeton, Yale gibi okullarda eğitimlerine devam etmektedirler. Sabancı Üniversitesi mezunlarından bir bölümü ise girişimci olmayı hedefleyerek, yurtiçinde ve yurtdışında Bilgi Teknolojileri, Yazılım, Proje, Gelişmiş Malzemeler ve Danışmanlık gibi alanlarda kendi işlerini kurmuşlardır. Mezunların çalışmakta olduğu kuruluşlar arasında; Alcatel, Beko, Beymen, Bosch, Coca Cola, Eczacıbaşı Holding, Zorlu Holding, Sabancı Holding ve bünyesindeki çeşitli firmalar ile Ernst&Young, L’Oreal, Mercedes Türk, John Deere, PricewaterhouseCoopers, Pepsi, Procter&Gamble, Schwarzkopf & Henkel, Siemens, Turkcell, Unilever gibi uluslararası şirketler bulunmaktadır.

Harvard Yaz Okulu

Ekim 2008'de Sabancı Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi, İstanbul'da yer alacak olan Sabancı-Harvard Yaz Okulu projesinde anlaşmaya vardılar. 2009 yazından itibaren her yıl yapılması planlanan proje Sabancı ve Harvard Üniversiteleri arasında tamamen eşit paylaşımlı bir akademik ortaklığı içermektedir. Daha detaylı bilgi için:

EFQM Üyeliği

Sabancı Üniversitesi, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'na (EFQM) üye olan ilk Türk üniversitesi oldu. Ana felsefesi 'birlikte yaratmak ve geliştirmek' olan Sabancı Üniversitesi'ni başvurusundan bir hafta sonra üyeliğe kabul eden EFQM'nin, aralarında uluslararası kuruluşlar ve üniversitelerin de olduğu 600 üyesi bulunuyor. 1988 yılında 14 Avrupalı şirket yöneticisi tarafından kurulup Avrupa Komisyonu'nca da onaylanan EFQM, üye kuruluşların gelişmelerine destek veriyor. Başarıya ulaşmak için 'kalite'nin önemine öncelik veren 'EFQM', toplam kalite yönetimi programları ile etkinliğin artırılması, daha başarılı iş üretimi ve daha iyi iş sonuçları almayı amaçlıyor.

Ünlü akademisyenler

Fotoğraf Galerisi

Kaynakça

  1. ^ "Kuruluş Yıllarına Göre Üniversiteler sayfası" ((Türkçe)). Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Genel Müdürlüğü resmî sitesi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  2. ^ "İstanbul 2010 Kültür Başkenti resmi sitesi, Üniversiteler sayfası". Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009. 
  3. ^ Güven, Mustafa Çağrı. "Özel Üniversite Fiyatları". Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013.  Birden fazla |yazar= ve |soyadı= kullanıldı (yardım)
  4. ^ "Öğrenim ve Diğer Ücretler". Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar