Aşağıaydere: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Yeni hesap (mesaj | katkılar)
Yeni hesap (mesaj | katkılar)
59. satır: 59. satır:
|}
|}


Doğu Anadolu'daki pek çok köyde olduğu gibi Aşağı Ayderenin de en büyük sorunu göçtür. Göç sebebi ile köyün nüfusu son derece azalmıştır. Göç edilen iller arasında başı [[İstanbul]] ve [[Kocaeli]] çekmektedir. Bu illeri İzmir, Ankara Konya, Edirne takip etmektedir. Göç birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bir kısım aileler mevsimsel olarak (yaz - kış) ikiye böӀünmekte hem köyü hem de şehri ihmal etmeden ikisini bir arada götürmeye çalışmaktadır. Diğer bir kısım ailelerde ise özellikle yeni yetişen nesil köyden habersiz yetişmektedir. Bu şekilde köyle hiç ilgisi kalmamış ancak kendisini Aşağı Aydereli bilen birçok yeni nesil köylümüz bulunmaktadır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak ve gurbetteki Aşağı Ayderelileri bir ve beraber tutmak, ayrıca kültürü nesiller arası aktarmak amacı ile Aşağı Aydere Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuştur . Dernek halihazırda Dernek adresi:osman gazi mahallesi
Doğu Anadolu'daki pek çok köyde olduğu gibi Aşağı Ayderenin de en büyük sorunu göçtür. Göç sebebi ile köyün nüfusu son derece azalmıştır. Göç edilen iller arasında başı [[İstanbul]] ve [[Kocaeli]] çekmektedir. Bu illeri İzmir, Ankara Konya, Edirne takip etmektedir. Göç birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bir kısım aileler mevsimsel olarak (yaz - kış) ikiye böӀünmekte hem köyü hem de şehri ihmal etmeden ikisini bir arada götürmeye çalışmaktadır. Diğer bir kısım ailelerde ise özellikle yeni yetişen nesil köyden habersiz yetişmektedir. Bu şekilde köyle hiç ilgisi kalmamış ancak kendisini Aşağı Aydereli bilen birçok yeni nesil köylümüz bulunmaktadır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak ve gurbetteki Aşağı Ayderelileri bir ve beraber tutmak, ayrıca kültürü nesiller arası aktarmak amacı ile Aşağı Aydere Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuştur.
istiklal caddesi no:25 darıca GEBZE adresinde faaliyet göstermektedir.


=== Ekonomi ===
=== Ekonomi ===

Sayfanın 19.05, 7 Ağustos 2014 tarihindeki hâli

Aşağıaydere
Harita
Ardahan
Ardahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArdahan
İlçeHanak
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu
Nüfus
 (2000)
 • Toplam212
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0478
Posta kodu75900

Aşağıaydere, Ardahan ilinin Hanak ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy, şu anki adını köy içinden geçen Ayderesinden almaktadır. Ancak birçok kişi tarafından köyün adı (eski adı oӀan) Aşağı Zurmal olarak bilinir. Bu ismin kaynağı ise tam olarak bilinmemektedir.

Yemek ve KüӀtür

Köyün geneleksel yemeklerinin en önemӀiӀeri etli mantı (hinkaӀ) ve kesme aşıdır. Bunların dışında komşu köylerde de bilinen bişi, mafiş, lokum gibi yakın coğrafyanın otak yemekleri de Aşağıaydere köyünde yapılmaktadır. Düğünlerde Kafkas (lezginka), Erzurum barı ve Ahıska halayı oynanır. Köyün etnik kökeninin büyük çğunluğunu yerliler(Ahıska türkleri) oluşturur.

Coğrafya

Ardahan iline 49 km, Hanak ilçesine 21 km uzaklıktadır. Hanak ilçesinden Yukarı Hanak üzerinden Cin Dağı yönününde şose yol üzerinden gidildiğinden yaklaşık 21 kilometre sonrasında Aşağı Aydere Köyüne varılır. Devam eden yol 2 kilometre sonrasında Yukarı Aydere de son bulur. Köy Ayderesi tarafından küçük bir mahallesi (Üç Mahalle) Cindağı tarafında kalmak üzere ikiye bölünmüştür. Öncesinde Ayderesi üzerinde sadece yaya insan ve hayvan geçişlerine müsait bir adet ahşap köprü bulunuyorken yakın zamanda köye araçların geçişine elverişli betonarme köprü yapılmış ve bu sayede araçların dere üzerinden geçişi de sağlanmıştır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 120
2000 212
1997 450

Doğu Anadolu'daki pek çok köyde olduğu gibi Aşağı Ayderenin de en büyük sorunu göçtür. Göç sebebi ile köyün nüfusu son derece azalmıştır. Göç edilen iller arasında başı İstanbul ve Kocaeli çekmektedir. Bu illeri İzmir, Ankara Konya, Edirne takip etmektedir. Göç birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bir kısım aileler mevsimsel olarak (yaz - kış) ikiye böӀünmekte hem köyü hem de şehri ihmal etmeden ikisini bir arada götürmeye çalışmaktadır. Diğer bir kısım ailelerde ise özellikle yeni yetişen nesil köyden habersiz yetişmektedir. Bu şekilde köyle hiç ilgisi kalmamış ancak kendisini Aşağı Aydereli bilen birçok yeni nesil köylümüz bulunmaktadır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak ve gurbetteki Aşağı Ayderelileri bir ve beraber tutmak, ayrıca kültürü nesiller arası aktarmak amacı ile Aşağı Aydere Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuştur.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sert karasal iklime sahip köyde tarım ürünü olarak arpa, yulaf, çavdar ile bahçe bitkisi olarak soğan, patates yetişmektedir. Ayrıca köyde hayvancılıkla bağlantılı olarak geniş alanda çayırlarda yem bitkileri (ot)biçilerek hayvanların kışlık beslenmeleri temin edilmektedir. Hayvancılık dalında tercih edilen büyük baş hayvancılıktır. İklim özelliğinin yazları geç ısınmaya ve yaz yağmurlarına elverişli olması sebebi ile ilk bahar yaz dönemi büyük oranda her zaman yeşil kalan otlak alanlarının mevcut olmasına, bu da özellikle büyük baş hayvancılığa uygun ortam sağlamaktadır. Öncesinde köy halkı hayvancılık faaliyetinden elde ettiği ürünleri ticari anlamda kullanamayıp sadece kendi ihtiyacını karşılamakta iken şimdi süt hayvancılığına yönelerek sabit gelir sahibi olmaya başlamıştır. Bu da hayvan ırkında yerli ırktan verimi yüksek ırklara geçişi sağlamıştır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır; ancak köydeki öğrenciӀer, taşımaӀı eğitim sisteminden doӀayı başka yerӀerdeki okuӀӀara gitmektedir.

Köyün içme suyu şebekesi vardır; ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi kapalı durumda. Köye ulaşımı sağlayan yol çakıl olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.