Temcit pilavı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sorusuolan (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Sayginer (mesaj | katkılar)
k Sorusuolan tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, SiLveRLeaD Bot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
2. satır: 2. satır:


== Etimoloji ==
== Etimoloji ==
Temcit; [[Recep]], [[Şaban]] ve [[Ramazan]] ayları süresince, [[sabah ezanı]]ndan önce minarelerden okunan ve [[Allah]]'ın ululuğunu belirten duadır.<ref>{{TDK2|temcit|Güncel Türkçe Sözlük|27 Ocak 2012}}</ref> Temcit pilavı ismi ise, [[Ramazan ayı]]nda sahurda pilav yapmak zaman aldığı ve uykuyu fazlasıyla böldüğü için akşamdan yapılıp sahur vakti ısıtılarak yenen pilava verilmiş bir ad olup, gerek katkı malzemeleri gerek pişirme usulü açısından normal pilavdan hiçbir farkı yoktur.
Temcit; [[Recep]], [[Şaban]] ve [[Ramazan]] ayları süresince, [[sabah ezanı]]ndan sonra minarelerden okunan ve [[Allah]]'ın ululuğunu belirten duadır.<ref>{{TDK2|temcit|Güncel Türkçe Sözlük|27 Ocak 2012}}</ref> Temcit pilavı ismi ise, [[Ramazan ayı]]nda sahurda pilav yapmak zaman aldığı ve uykuyu fazlasıyla böldüğü için akşamdan yapılıp sahur vakti ısıtılarak yenen pilava verilmiş bir ad olup, gerek katkı malzemeleri gerek pişirme usulü açısından normal pilavdan hiçbir farkı yoktur.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 00.55, 25 Temmuz 2014 tarihindeki hâli

Temcit pilavı, sahurda yenen[1] pilav. Aynı zamanda bir olayın veya durumun (her sabah ısıtılarak yenen yemek gibi) tekrar tekrar gündeme getirilmesini eleştirmekte kullanılan bir deyiştir.

Etimoloji

Temcit; Recep, Şaban ve Ramazan ayları süresince, sabah ezanından sonra minarelerden okunan ve Allah'ın ululuğunu belirten duadır.[2] Temcit pilavı ismi ise, Ramazan ayında sahurda pilav yapmak zaman aldığı ve uykuyu fazlasıyla böldüğü için akşamdan yapılıp sahur vakti ısıtılarak yenen pilava verilmiş bir ad olup, gerek katkı malzemeleri gerek pişirme usulü açısından normal pilavdan hiçbir farkı yoktur.

Kaynakça

  1. ^ "temcit." Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü. Türk Dil Kurumu. Erişim: 27 Ocak 2012
  2. ^ "temcit." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 27 Ocak 2012