Ömer Faruk Efendi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nebra (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
k WPCleaner v1.33 - 1 anlam ayrımı bağlantısı düzeltildi - Milli Mücadele
11. satır: 11. satır:
Şehzade Ömer Faruk Osmanoğlu Efendi futbol sporuna olan ilgisiyle tanındı. 21 yaşındayken [[1919]] yılında [[Fenerbahçe Spor Kulübü]]'nün başkanlığına seçildi ve sürgün nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalana kadar 5 yıl boyunca bu görevi sürdürdü.
Şehzade Ömer Faruk Osmanoğlu Efendi futbol sporuna olan ilgisiyle tanındı. 21 yaşındayken [[1919]] yılında [[Fenerbahçe Spor Kulübü]]'nün başkanlığına seçildi ve sürgün nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalana kadar 5 yıl boyunca bu görevi sürdürdü.
1921 yılının Nisan ayında [[Milli Mücadele]]'ye katılmak için Anadolu'ya yola çıktı<ref name=tarihimiz>[http://www.tarihimiz.net/v3/Haberler/Ataturk/Omer-Faruk-Efendi-ve-Ataturk.html Ömer Faruk Efendi ve Atatürk, Tarihimiz.net]</ref>. Kimi kaynaklara göre Şehzade, Anadolu'daki hareketin başına hanedandan birinin geçmesinin uygun olacağı düşüncesiyle [[VI. Mehmed|Sultan Vahdettin]] tarafından Anadolu'ya gönderilmişti<ref name=turksiyer>[http://turksiyer.com/genel-tuerk-tarihi/1957-sehzade-omer-faruk-efendinin-anadoluya-gecmesi.html Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin Anadolu'ya Geçmesi, Turksiyer.net sitesi]</ref>. Ancak [[İnebolu, Kastamonu|İnebolu]] dolaylarında Ankara Hükümeti yetkilileri tarafından İstanbul'a geri gönderildi.
1921 yılının Nisan ayında [[Türk Kurtuluş Savaşı|Milli Mücadele]]'ye katılmak için Anadolu'ya yola çıktı<ref name=tarihimiz>[http://www.tarihimiz.net/v3/Haberler/Ataturk/Omer-Faruk-Efendi-ve-Ataturk.html Ömer Faruk Efendi ve Atatürk, Tarihimiz.net]</ref>. Kimi kaynaklara göre Şehzade, Anadolu'daki hareketin başına hanedandan birinin geçmesinin uygun olacağı düşüncesiyle [[VI. Mehmed|Sultan Vahdettin]] tarafından Anadolu'ya gönderilmişti<ref name=turksiyer>[http://turksiyer.com/genel-tuerk-tarihi/1957-sehzade-omer-faruk-efendinin-anadoluya-gecmesi.html Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin Anadolu'ya Geçmesi, Turksiyer.net sitesi]</ref>. Ancak [[İnebolu, Kastamonu|İnebolu]] dolaylarında Ankara Hükümeti yetkilileri tarafından İstanbul'a geri gönderildi.
4 Mart 1924 tarihinde [[Türkiye Büyük Millet Meclisi|TBMM]]'nin kabul ettiği hilafetin kaldırılması ve [[Osmanlı Hanedanı]]'nın sınırdışı edilmesi kanunu gereğince sınır dışı edildi.
4 Mart 1924 tarihinde [[Türkiye Büyük Millet Meclisi|TBMM]]'nin kabul ettiği hilafetin kaldırılması ve [[Osmanlı Hanedanı]]'nın sınırdışı edilmesi kanunu gereğince sınır dışı edildi.

Sayfanın 03.44, 3 Temmuz 2014 tarihindeki hâli

Dosya:Ömer faruk efendi.JPG
Ömer Faruk Efendi

Şehzade Ömer Faruk Osmanoğlu efendi (27 Şubat 1898, İstanbul – 28 Mart 1969, Kahire) son Osmanlı halifesi Abdülmecit'in oğlu, son Osmanlı padişahı VI. Mehmed'in damadıdır.

1919-1924 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır.

Yaşamı

Babası son Osmanlı halifesi Abdülmecit, annesi ise Şehsuvar Başkadın Efendi idi. Kız kardeşi ise başka bir anneden doğan Dürrüşehvar Sultan'dı.

Mekteb-i Sultani'de okudu, daha sonra Almanya'da Potsdam Askeri Akademisi'ni bitirdi. I. Dünya Savaşında Verdun cephesinde savaştı. Türkiye'ye döndükten sonra sonra kuzeni son Osmanlı padişahı Sultan Vahdeddin'in kızı olan Sabiha Sultan ile evlendi ve bu evlilikten Neslişah Sultan, Hanzade Sultan ve Necla Sultan adlarında üç kız sahibi oldu. Vahdettin'in şehzadeliği sıraında, Alman İmparatoru II. Wilhelm'i Sultan Reşat adına ziyaret için çıktığı Almanya yolculuğunda ona eşlik eden heyette yer aldı.

Şehzade Ömer Faruk Osmanoğlu Efendi futbol sporuna olan ilgisiyle tanındı. 21 yaşındayken 1919 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığına seçildi ve sürgün nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalana kadar 5 yıl boyunca bu görevi sürdürdü.

1921 yılının Nisan ayında Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya yola çıktı[1]. Kimi kaynaklara göre Şehzade, Anadolu'daki hareketin başına hanedandan birinin geçmesinin uygun olacağı düşüncesiyle Sultan Vahdettin tarafından Anadolu'ya gönderilmişti[2]. Ancak İnebolu dolaylarında Ankara Hükümeti yetkilileri tarafından İstanbul'a geri gönderildi.

4 Mart 1924 tarihinde TBMM'nin kabul ettiği hilafetin kaldırılması ve Osmanlı Hanedanı'nın sınırdışı edilmesi kanunu gereğince sınır dışı edildi.

Şehzade Ömer Faruk Osmanoğlu Efendi Türkiye'ye bir daha gelemedi. 45 yıl sürgünde yaşadı. 28 Mart 1969 tarihinde Kahire'de vefat etti. Ancak ölümünden 5 yıl sonra Osmanlı Hanedanının üyesi olan erkeklerinin ülkeye dönmelerine izin verildi. Yıllar sonra hükümetin "sessizce nakledilmesi şartıyla" verdiği özel bir izinle naaşı Türkiye'ye getirildi ve 10 Mart 1977'de Cağaloğlu'ndaki II. Mahmud Türbesi'ne defnedildi.

Kaynakça