Hücre yüzeyi reseptörleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:


== Yapı ve mekanizma ==
== Yapı ve mekanizma ==
Birçok hücre yüzeyi reseptörü; bir [[Ligand (biyokimya)|ligand]] bağlandığında, ayrıldığında veya reseptörün aktivasyon döngüsünün herhangi bir aşamasında yer aldığında birlikte çalışan veya birbirinden ayrışan iki veya daha fazla [[protein alt birimi]]nden meydana gelmiştir.
Birçok hücre yüzeyi reseptörü; bir [[Ligand (biyokimya)|ligand]] bağlandığında, ayrıldığında veya reseptörün aktivasyon döngüsünün herhangi bir aşamasında yer aldığında birlikte çalışan veya birbirinden ayrışan iki veya daha fazla [[protein alt birimi]]nden meydana gelmiştir. Genellikle [[Biyomoleküler yapı|moleküler yapılarına]] göre sınıflandırılırlar.


[[Kategori:Hücre yüzeyi reseptörleri]]
[[Kategori:Hücre yüzeyi reseptörleri]]

Sayfanın 14.04, 27 Haziran 2014 tarihindeki hâli

G protein-kenetli reseptörlerin yedi transmembran α-heliks yapısı

Hücre yüzeyi reseptörleri (membran reseptörleri, transmembran reseptörler), hücre ile hücre dışı ortam arasındaki iletişimde görev alan özelleşmiş integral membran proteinleridir. Ekstrasellüler sinyal molekülleri (hormonlar, nörotransmitterler, sitokinler, büyüme faktörleri veya hücre adezyon molekülleri) reseptöre bağlanırlar. Bu bağlanma ile membranın intrasellüler tarafında bazı kimyasal değişiklikler meydana gelir. Böylece reseptör özgün bir rol oynamış ve hücre içinde bir takım değişiklikler tetiklenmiş olur. Bu süreç sinyal transdüksiyonu olarak adlandırılır.

Yapı ve mekanizma

Birçok hücre yüzeyi reseptörü; bir ligand bağlandığında, ayrıldığında veya reseptörün aktivasyon döngüsünün herhangi bir aşamasında yer aldığında birlikte çalışan veya birbirinden ayrışan iki veya daha fazla protein alt biriminden meydana gelmiştir. Genellikle moleküler yapılarına göre sınıflandırılırlar.