Siyaset bilimi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Akocsg (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Akocsg (mesaj | katkılar)
5. satır: 5. satır:
== Çalışma alanları ==
== Çalışma alanları ==
* [[Karşılaştırmalı siyaset]]
* [[Karşılaştırmalı siyaset]]
* [[Siyasal kuramlar]]
* [[Siyasi kuramlar]]
* [[Uluslararası ilişkiler]]
* [[Uluslararası ilişkiler]]
* [[Siyasi ekonomi]]
* [[Siyasi ekonomi]]
* [[Toplum yönetimi]]
* [[Toplum yönetimi]]
* [[Siyasal psikoloji]]
* [[Siyasi psikoloji]]
* [[Siyaset felsefesi]]
* [[Siyaset felsefesi]]
* [[İdeoloji teorisi]]
* [[İdeoloji teorisi]]

Sayfanın 06.04, 22 Haziran 2014 tarihindeki hâli

Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.

Siyaset bilimi geçmişte dar anlamda devlet ve iktidar kavramları üzerine araştırmalar yapmaktayken günümüzde, siyasi kararların tahlili, sosyal grupların karar ve etki ilişkilerindeki rolü, siyasi katılma, sosyal yapı ve iktidar ilişkisi, siyasi değişme ve gelişme gibi konuları da incelemektedir.

Çalışma alanları

Uluslararası ilişkiler

Uluslararası alanda faaliyet gösteren aktörler arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Uluslararası ilişkiler bir bilim olarak 1919'da, Galler'in Aberystwyth kentinde doğmuş ve ilk yıllarında Britanya'da gelişmiştir. Bu dönemde disipline hakim ekol, idealizmdir. Savaş sonrası ağırlık merkezi ABD'ye kaymış, hakim paradigma da realizm olmuştur. 1960'lardaki davranışsalcı devrimden etkilenen disiplin daha sonraları pek çok altdala ayrılmıştır. Günümüzde postmodern yaklaşım tarzının benimsenmesiyle uluslararası ilişkiler farklı bir boyut kazanmış, devletler politika üretirken bireysel açılımlara yer vermeye başlamıştır. Liberalizm ve neo-realizmden sonra konstrüktivizm, postyapısalcılık ve bağımlılık çalışmaları en önemli ekolleri ortaya çıkarmıştır. Ayrıca neur-gramsci okulda uluslararası ilişkiler kritik bir bakış açısıyla incelenmektedir.