Man Ray: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Cekli829 (mesaj | katkılar)
48. satır: 48. satır:
[[Kategori:Gerçeküstücü sanatçılar]]
[[Kategori:Gerçeküstücü sanatçılar]]
[[Kategori:ABD'li senaristler]]
[[Kategori:ABD'li senaristler]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]

Sayfanın 21.42, 12 Haziran 2014 tarihindeki hâli

Man Ray
Man Ray'in 1934 yılında Carl Van Vechten tarafından çekilden fotoğrafı
Genel bilgiler
Doğum adıEmmanuel Rudzitzky
Doğum27 Ağustos 1890(1890-08-27)
Philadelphia, Pennsylvania, ABD
Ölüm18 Kasım 1976 (86 yaşında)
Paris, Fransa
UyrukABD'li
AlanıResim, Fotoğraf, Film, Asamblaj, Kolaj
Katıldığı akımlarGerçeküstücülük, Dadaizm
İmzası
Lothar Wolleh tarafından çekilen fotoğrafı, Paris, 1975

Man Ray (d.27 Ağustos 1890–ö.18 Kasım 1976) kariyerinin büyük bölümünü Fransa'nın başkenti Paris'te geçirmiş Amerikalı bir sanatçıydı. Belki de en iyi biçimde modernist olarak tarif edilebilecek Man Ray gerek Dada gerekse de Sürrealist hareketlere belirgin katkılar da bulunmuştur. Ancak her iki hareketle de ilişkisi sürekli değildi. Sanat dünyasında en fazla avangart foroğrafçılığıyla tanınan Man Ray farklı araçlar kullanarak büyük işler üretmiş ve kendisini en başta bir ressam olarak görmüştür. Kendisi aynı zamanda ünlü bir moda ve portre fotoğrafçısıydı.

Man Ray'in moda ve portre foroğrafçılığı dışındaki çalışmaları hayatta olduğu dönemde özellikle ülkesi ABD'de yeterince takdir görmediyse de ölümünden sonraki yıllar itibarı giderek artmıştır.

1999 yılında ARTnews dergisi "film, resim, heykel, kolaj, asamblaj ve sonradan performans sanatı ve kavramsal sanat olarak adlandırılacak örnekleri kadar" çığır açan fotoğrafçılığına değinerek ve Man Ray'in "tüm alanlardaki sanatçılara 'sanatın keyfini ve özgürlüğünü ararken' yaratıcı bir zeka örneği sunduğunu" belirterek kendisini 20. yüzyılın en etkili 25 sanatçısından biri olarak göstermiştir. Kendisine rehberlik eden ilkeleri "karşınıza çıkan bütün kapıları açın ve oradan özgürce yürüyün" olmuştur.[1]

Notlar

Şablon:Link SM