Guacamole: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎Kaynaklar: başlık düzenlemeleri
Yazım hatası düzeltildi+ anlam ayr. düzn.
3. satır: 3. satır:
[[Dosya:El tango guacamole.jpg|275px|thumb|Guakamole]]
[[Dosya:El tango guacamole.jpg|275px|thumb|Guakamole]]
[[Dosya:Guacamole Fingerfood.JPG|thumb|Kremsi Şekil sığ bir kapta hazırlanmış diğer bir versiyonu]]
[[Dosya:Guacamole Fingerfood.JPG|thumb|Kremsi Şekil sığ bir kapta hazırlanmış diğer bir versiyonu]]
'''Guakamole''', [[avokado]] ile yapılan bir [[Orta Amerika]] ve [[Küba]] mezesidir. [[Aztek]] kökenli olan bu [[yiyecek]], içeriğindeki [[yağ]] ve [[vitamin]] açısından değerli tutulmuştur. Genel olarak avokadonun ezilmesiyle ve [[domates]], [[tuz]] eklenmesiyle yapılır. [[İspanyol]]ların Amerika'yı istilasından sonra [[İspanya]]'da da ünlenen bu yiyecek, İspanyolların avokad yetiştirmeye çalışmasına neden olmuştur. İklim uyuşmazlıkları nedeniyle bu çabalar ilk başlarda başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
'''Guakamole''', [[avokado]] ile yapılan bir [[Orta Amerika]] ve [[Küba]] mezesidir. [[Aztek]] kökenli olan bu [[yiyecek]], içeriğindeki [[yağ]] ve [[vitamin]] açısından değerli tutulmuştur. Genel olarak avokadonun ezilmesiyle ve [[domates]], [[Yemek tuzu|tuz]] eklenmesiyle yapılır. [[İspanyol]]ların Amerika'yı istilasından sonra [[İspanya]]'da da ünlenen bu yiyecek, İspanyolların avokado yetiştirmeye çalışmasına neden olmuştur. İklim uyuşmazlıkları nedeniyle bu çabalar ilk başlarda başarısızlıkla sonuçlanmıştır.


== İçeriği ve Hazırlanması ==
== İçeriği ve Hazırlanması ==
9. satır: 9. satır:


== Tüketimi ==
== Tüketimi ==
Modern mutfak aletleri kullanarak da yapılan bu meze, dip sos olarak [[cips]]lerle veya çatalla salata olarak yenir.
Modern mutfak aletleri kullanarak da yapılan bu meze, dip sos olarak [[Patates cipsi|cips]]lerle veya çatalla salata olarak yenir.


== Kaynaklar ==
== Kaynaklar ==

Sayfanın 12.55, 26 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Guakamole'nin büyük avokadoların kesilerek hazırlanmaya başlanması
Guakamole'nin hazırlanması
Guakamole
Kremsi Şekil sığ bir kapta hazırlanmış diğer bir versiyonu

Guakamole, avokado ile yapılan bir Orta Amerika ve Küba mezesidir. Aztek kökenli olan bu yiyecek, içeriğindeki yağ ve vitamin açısından değerli tutulmuştur. Genel olarak avokadonun ezilmesiyle ve domates, tuz eklenmesiyle yapılır. İspanyolların Amerika'yı istilasından sonra İspanya'da da ünlenen bu yiyecek, İspanyolların avokado yetiştirmeye çalışmasına neden olmuştur. İklim uyuşmazlıkları nedeniyle bu çabalar ilk başlarda başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

İçeriği ve Hazırlanması

Avokadolar ikiye bölünür. Ortasındaki çekirdeği çıkartılır. Avokadonun etli kısmı bir tatlı kaşığı ile kabuğundan ayrılıp bir kaba konur. Bir çatalla püre haline getirilmeden iyice ezilir. Yanında ezilmiş domates ve tuz konularak malzemeler karıştırılır . Limon suyu da tat ve rengini koruması için eklenir. Bununla birlikte içerisine ince kıyılmış soğan, acı biber, sarımsak, kişniş ve baharat çeşitlemeleride konulabilmekle bu malzemelerde püre haline getirilmeden ezilmiş avokado, domates,tuz,limon suyu ile karıştırılır. Bazı çeşitlerinde krema, karabiber taneleri ve süt bulunabilir.Arzuya göre karışıma acı sosta konulabilmektedir.[1] Hazırlanan karışım buzdolabında bekletilir ve soğuk olarak yenir.

Tüketimi

Modern mutfak aletleri kullanarak da yapılan bu meze, dip sos olarak cipslerle veya çatalla salata olarak yenir.

Kaynaklar

  1. ^ Leah A.Zeldes (4 Eylül 2009). "Eat this! Guacamole, a singing sauce, on its day". Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. Erişim tarihi: November 5, 2009.