Musa el-Kâzım: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
{{Şiilik|collapsed=1}}
Aynı Sayfa: #YÖNLENDİRME Musa el-Kâzım 2 tane var
1. satır: 1. satır:
#YÖNLENDİRME [[Musa el-Kâzım]]
{{kaynaksız}}
{{Kişi bilgi kutusu
{{Kişi bilgi kutusu
| İsim=Musa
| İsim=Musa
17. satır: 17. satır:
| yattığı_yer= [[Kâzımiyye]], [[Bağdat]], [[Irak]]
| yattığı_yer= [[Kâzımiyye]], [[Bağdat]], [[Irak]]
|}}
|}}
[[Dosya:Al-Khadhumain shrine in baghdad.jpg|250px|sol||thumb|[[Kâzımiyye Camii]].]]
{{Onikiciler|collapsed=1}}
{{Şiilik|collapsed=1}}
'''Musa el-Kâzım ibn [[İmâm Câʿfer es-Sâdık]]''', ([[Arapça]]: موسى بن جعفر الكاظم‎) (Miladi: '''d.''' [[6 Kasım]] [[745]] - '''ö.''' [[1 Eylül]] [[799]] // Hicri: '''d.''' 7 [[Safer]] [[128]] - '''ö.''' 25 [[Recep]] [[183]]) [[12 İmam]]'dan yedincisidir. Babası altıncı [[İmâm Câʿfer es-Sâdık]], annesi ise [[Afrika]] kökenli eski bir köle ve öğrenci olan Hamide Hatun'dur. Eşi Ümmü Benin, annesi Hamide Hatun tarafından bir [[köle]]yken satın alınarak serbest bırakıldı ve bir [[İslam]] aliminin yanında eğitim gördü.


'''Mūsá bin Cafer-i Sadık''' ([[Arapça]]: موسى بن جعفر الكاظم‎) (d. [[6 Kasım]] [[745]] - ö. [[1 Eylül]] [[799]] // d. 7 [[Safer]] [[128]] - ö. 25 [[Recep]] [[183]]) [[Şiilik]] inancına göre [[12 İmam]]'dan yedincisidir. Babası altıncı [[İmam Cafer-i Sadık]], annesi ise [[Afrika]] kökenli eski bir köle ve öğrenci olan Hamide Hatun'dur. Eşi Ümmü Benin, annesi Hamide Hatun tarafından bir köleyken satın alınarak serbest bırakıldı ve bir [[İslam]] aliminin yanında eğitim gördü.
''"Musâ el-Kâzım"'' [[İmam]] olduktan sonra [[Abbâsîler]] ve [[Emevîler]] ile güç mücadelesine girişti. Babası [[İmâm Câʿfer es-Sâdık]], [[Abbâsî Hâlifesi]] tarafından zehirletilerek öldürülmüştür.{{olgu}} [[Mekke]] ile [[Medine]] arasındaki [[Abwa]] şehrinde yaşamış, Sekiz çocuğu olmuştur. Sekizinci İmam olan [[Ali er-Rıza]] ve kızları Fatıma ile Hacer tanınmış çocuklarıdır.


Mūsá el-Kāżim [[İmam]] olduktan sonra [[Abbasi]]lerle ve [[Emevi]]lerle güç mücadelesine girişti. Babası [[İmam Cafer-i Sadık]], [[Abbasi]] [[Halife]]si tarafından zehirletilerek şehid edilmiştir. [[Mekke]] ile [[Medine]] arasındaki [[Abwa]] şehrinde yaşamıştır. Sekiz çocuğu olmuştur. Sekizinci İmam olan [[Ali er-Rıza]] ve kızları Fatıma ile Hacer tanınmış çocuklarıdır.
[[Hicri takvim]]e göre [[Recep]] ayının 7. günü ''"Musâ el-Kâzım"'' anılmaktadır.

[[Hicri takvim]]e göre [[Recep]] ayının 7. günü Mūsá el-Kāżim'ın yaşamı ve ölümü anılmaktadır.


== İmamlık Dönemi ==
== İmamlık Dönemi ==


Musâ el-Kazım 21 yaşında yedinci [[12 imam|İmam]] oldu. Şeyh el-Mufid ''"Kitâbû'l-İrşâd"'' adlı kitabında ondan şöyle bahseder;
Musâ el-Kazım 21 yaşında [[Şii]] inancının yedinci [[İmam|İmamı]] oldu. Şeyh el-Mufid ''Kitab al-Irshad'' adlı kitabında ondan şöyle bahseder;


{{Cquote|Ebu Abdullah [[İmâm Câʿfer es-Sâdık]]'ın (a.s.) yandaşları, şeyhleri, en yakın çevresi ve muteber ve adil uleması (r.a.) arasında Ebu Abdullah Cafer Es-Sadık'ın (a.s.) İmamet için açıkça oğlu, Ebu el-Hasan Musa'yı (a.s) belirlediğini bildirenlerin arasında şunlar vardır: El-Mufazzal bin Ömer, Ömer el-Cufi, Mu'az bin Kesir, Abdurrahman bin el-Haccac, El-Feyz bin el-Muhtar, Yakub el-Sarrac, Süleyman bin Halid, Safvan el-Cemmal... [Halef bildirdiği] aynı zamanda iki kardeşi, Cafer (a.s.) oğullları İshak ve Ali tarafından bildirilmiştir.}}
{{quote|Ebu Abdullah Cafer es-Sadık'ın (a.s.) yandaşları, şeyhleri, en yakın çevresi ve muteber ve adil uleması (r.a.) arasında Ebu Abdullah Cafer Es-Sadık'ın (a.s.) İmamet için açıkça oğlu, Ebu el-Hasan Musa'yı (a.s) belirlediğini bildirenlerin arasında şunlar vardır: El-Mufazzal bin Ömer, Ömer el-Cufi, Mu'az bin Kesir, Abdurrahman bin el-Haccac, El-Feyz bin el-Muhtar, Yakub el-Sarrac, Süleyman bin Halid, Safvan el-Cemmal... [Halef bildirdiği] aynı zamanda iki kardeşi, Cafer (a.s.) oğullları İshak ve Ali tarafından bildirilmiştir.}}


İsmailî [[Şii]]lere göre 6. [[İmâm Câʿfer es-Sâdık]]'ın en büyük oğlu [[İsmâil bin Câ'fer el-Mûbarek|İsmail bin Cafer]]'dir. [[İsmailîlik]]'te Mūsá el-Kāżım'ın yerine onun İmam olduğuna inanılır. Bu kesim İsmail'in saklanmak için babasının komutasına girdiğine inanırlar. Büyük çoğunluğa göre ise o babasından önce vefat etmiştir ve bu nedenle hiçbir şekilde İmam olmamıştır. Onun neslinden olanlar Musa'ya karşı İsmail'in İmamlığını desteklediler ve bugünkü [[İsmailîlik]] mezhebini oluşturdular. Bu akım bazı özgür grupları kapsamaktadır.
Bazı Şiilere göre 6. İmam [[Cafer-i Sadık]]'ın en büyük oğlu İsmail bin Cafer'dir. Mūsá el-Kāżim'ın yerine onun İmam olduğuna inanılır. Bu kesim İsmail'in saklanmak için babasının komutasına girdiğine inanırlar. Büyük çoğunluğa göre ise o babasından önce vefat etmiştir ve bu nedenle hiçbir şekilde İmam olamamıştır. Onun neslinden olanlar Musa'ya karşı İsmail'in İmamlığını desteklediler ve bugünkü [[İsmailîlik]] mezhebini oluşturdular. Bu akım bazı özgür grupları kapsamaktadır.

[[Dosya:Al-Khadhumain shrine in baghdad.jpg|left|thumb|[[Kâzımiyye Camii]]]]


== Vefatı ==
== Vefatı ==

795 yılında [[Harun Reşid]] tarafından tutsak edildi. 4 yıl sonra Sindi adındaki bir komutanın emriyle zehirlenerek öldürüldü. Kabri [[Irak]]'ın başkenti [[Bağdat]]'ta ki [[Kâzımiyye Camii]] içindeki Kazımiyye adlı özel bölümde bulunmaktadır.
795 yılında [[Harun Reşid]] tarafında tutsak edildi. 4 yıl sonra Sindi adındaki bir komutanın emriyle zehirle şehid edildi. Kabri [[Irak]]'ın başkenti [[Bağdat]]'ta ki [[Kâzımiyye Camii]] içindeki Kazımiyye adlı özel bölümde bulunmaktadır.


== Önemli Sözleri ==
== Önemli Sözleri ==

* En iyi cömert, muhtaca yardım edendir.
* En iyi cömert, muhtaca yardım edendir.
* Dünya bir yılan kadar yumuşak ve güzeldir, fakat onun gibi zehrini içinde gizler.
* Dünya bir yılan kadar yumuşak ve güzeldir, fakat onun gibi zehrini içinde gizler.


{{başlangıç kutusu}}
==Kaynakça==
{{sıra kutusu| önce = [[Cafer-i Sadık]] | başlık= İmam | yıllar= [[765]] - [[799]]| sonra= [[Ali er-Rıza]]}}
{{Kaynakça}}
{{bitiş kutusu}}

{{s-start}}
{{s-rel|sh}}
{{s-bef|before = [[Cafer-i Sâdık]]}}
{{s-ttl|title = Yedinci [[İsnâ‘aşer’îyye]]<br/>[[Şîʿa]] [[Şia İslam|İslâm]] [[Onikicilik|İmâmı]] |years = 765 - 799}}
{{s-aft|after = [[Ali er-Rıza]]}}
{{end}}


[[Kategori:On İki İmam]]
[[Kategori:799 yılında ölenler]]
[[Kategori:799 yılında ölenler]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
[[Kategori:On İki İmam]]

Sayfanın 09.05, 15 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Şuraya yönlendir:

Musa el-Kâzım
Dosya:İmamelkazim.png
Doğum745
Abwa
Ölüm799
Bağdat
Defin yeriKâzımiyye, Bağdat, Irak
Etnik kökenEhli Beyt
Ebeveyn(ler)Cafer-i Sadık
Hamide Hatun

Mūsá bin Cafer-i Sadık (Arapça: موسى بن جعفر الكاظم‎) (d. 6 Kasım 745 - ö. 1 Eylül 799 // d. 7 Safer 128 - ö. 25 Recep 183) Şiilik inancına göre 12 İmam'dan yedincisidir. Babası altıncı İmam Cafer-i Sadık, annesi ise Afrika kökenli eski bir köle ve öğrenci olan Hamide Hatun'dur. Eşi Ümmü Benin, annesi Hamide Hatun tarafından bir köleyken satın alınarak serbest bırakıldı ve bir İslam aliminin yanında eğitim gördü.

Mūsá el-Kāżim İmam olduktan sonra Abbasilerle ve Emevilerle güç mücadelesine girişti. Babası İmam Cafer-i Sadık, Abbasi Halifesi tarafından zehirletilerek şehid edilmiştir. Mekke ile Medine arasındaki Abwa şehrinde yaşamıştır. Sekiz çocuğu olmuştur. Sekizinci İmam olan Ali er-Rıza ve kızları Fatıma ile Hacer tanınmış çocuklarıdır.

Hicri takvime göre Recep ayının 7. günü Mūsá el-Kāżim'ın yaşamı ve ölümü anılmaktadır.

İmamlık Dönemi

Musâ el-Kazım 21 yaşında Şii inancının yedinci İmamı oldu. Şeyh el-Mufid Kitab al-Irshad adlı kitabında ondan şöyle bahseder;

Ebu Abdullah Cafer es-Sadık'ın (a.s.) yandaşları, şeyhleri, en yakın çevresi ve muteber ve adil uleması (r.a.) arasında Ebu Abdullah Cafer Es-Sadık'ın (a.s.) İmamet için açıkça oğlu, Ebu el-Hasan Musa'yı (a.s) belirlediğini bildirenlerin arasında şunlar vardır: El-Mufazzal bin Ömer, Ömer el-Cufi, Mu'az bin Kesir, Abdurrahman bin el-Haccac, El-Feyz bin el-Muhtar, Yakub el-Sarrac, Süleyman bin Halid, Safvan el-Cemmal... [Halef bildirdiği] aynı zamanda iki kardeşi, Cafer (a.s.) oğullları İshak ve Ali tarafından bildirilmiştir.

Bazı Şiilere göre 6. İmam Cafer-i Sadık'ın en büyük oğlu İsmail bin Cafer'dir. Mūsá el-Kāżim'ın yerine onun İmam olduğuna inanılır. Bu kesim İsmail'in saklanmak için babasının komutasına girdiğine inanırlar. Büyük çoğunluğa göre ise o babasından önce vefat etmiştir ve bu nedenle hiçbir şekilde İmam olamamıştır. Onun neslinden olanlar Musa'ya karşı İsmail'in İmamlığını desteklediler ve bugünkü İsmailîlik mezhebini oluşturdular. Bu akım bazı özgür grupları kapsamaktadır.

Kâzımiyye Camii

Vefatı

795 yılında Harun Reşid tarafında tutsak edildi. 4 yıl sonra Sindi adındaki bir komutanın emriyle zehirle şehid edildi. Kabri Irak'ın başkenti Bağdat'ta ki Kâzımiyye Camii içindeki Kazımiyye adlı özel bölümde bulunmaktadır.

Önemli Sözleri

  • En iyi cömert, muhtaca yardım edendir.
  • Dünya bir yılan kadar yumuşak ve güzeldir, fakat onun gibi zehrini içinde gizler.
Önce gelen:
Cafer-i Sadık
İmam
765 - 799
Sonra gelen:
Ali er-Rıza