Fellah: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ayrıntılı bilgi
Gerekçe: + telif hakkı ihlali
1. satır: 1. satır:
'''Fellah''', [[Türkiye]]'de genellikle [[Adana]] ve [[Mersin]] illerinde yaşayan [[Araplar]]a verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi [[Çukurova]]'da sadece [[çiftçilik]] yapmalarıdır {{fact}}. [[Arapça]]'da ''fellah'', [[çiftçi]] demektir.Fellah nedir?
'''Fellah''', [[Türkiye]]'de genellikle [[Adana]] ve [[Mersin]] illerinde yaşayan [[Araplar]]a verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi [[Çukurova]]'da sadece [[çiftçilik]] yapmalarıdır {{fact}}. [[Arapça]]'da ''fellah'', [[çiftçi]] demektir.


Arapçada çiftçilikle uğraşan kimselere verilen ad.Çok eskiden beri kullanılan, Mısır köylerinin ismidir. Fellahların ince uzun boylu, kolları uzun, bacakları ince, geniş omuzlu, uzun başlı olanları olduğu gibi, başları kısa, alınları biraz basık, gözleri büyük, burunları iri, ağızları geniş, dişleri küçük, dudakları kalın, kulakları yüksek, saçları az kıvırcık, seyrek sakallı tipte olanları da vardır.Arapların istilasından sonra Mısır’da yaşayan Fellahlar eski dil, kültür ve dinlerini kaybettiler. Bugün için Arap ülkelerinde yaşayan Fellahlar müslüman olup, dilleri de Arapçadır. Fellahlar, dayanıklı oldukları için bugün dahi halen toprak işiyle uğraşırlarfellah

Mısır bölgesinde yaşayanların 1,5 milyona yakın sayıları vardır.Çok büyük mülk sahibi olan Fellahların, Mısır’da yapılan reformdan sonra, arazilerinin bir kısmı ellerinden alındı. Aile başına düşen arazi miktarı 90 hektar olarak sınırlandırıldı. Genellikle kerpiçten yapılmış, basık evlerde yaşarlar.

Türkiye’ye, Arabistan’dan gelip,Adana bölgesine yerleşip, ziraatle uğraşan fellahlar vardır. Bunlar İkinci Mahmud devrinde 1832 senesinde Kavalalı Mehmed Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa tarafından Osmanlılarla Mısırlılar arasındaki yapılan savaş sırasında, Mısır’dan getirilerek Adana bölgesine yerleştirilmişlerdir.

Sözlükte "fellah" ne demek?

1. Çiftçi.

2. Mısır köylüsü.

3. Zenci, arap.

Fellah kelimesinin ingilizcesi

n. farmer, peasant (in Arab countries)

n. fellah, fellaheen, Arab villager

Köken: Arapça





Kaynak: http://fellah.nedir.com/#ixzz2yxipsm64
== Kökenleri ==
== Kökenleri ==
Fellahların kökeni üzerine iki ayrı görüş vardır:
Fellahların kökeni üzerine iki ayrı görüş vardır:

Sayfanın 13.46, 15 Nisan 2014 tarihindeki hâli

Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır [kaynak belirtilmeli]. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.

Kökenleri

Fellahların kökeni üzerine iki ayrı görüş vardır:

Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde 19. yüzyılın başında Mısır'ın Anadolu'ya saldırısından sonra Mısır ordusundaki askerlerin bir bölümünün dönmeyip Anadolu'da kaldığı ilk önermedir.[kaynak belirtilmeli]

Ancak daha kuvvetli olan bölgenin 7. - 8. yüzyılda İslam-Arap ordusunun hakimiyetine geçmesiyle beraber yerleşen Arapların torunları olduğu şeklindedir.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız