Monteri çamı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Thijs!bot (mesaj | katkılar)
k robot Adding: sv:Montereytall
Değişiklik özeti yok
25. satır: 25. satır:
Odunu açık, yumuşak, kolay yarılır.
Odunu açık, yumuşak, kolay yarılır.


[[Kategori:Çamgiller]]
[[Kategori:Çamgiller|Çam, monteri]]



<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Sayfanın 23.04, 12 Nisan 2007 tarihindeki hâli

Monteri çamı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
Familya: Pinaceae
Cins: Pinus
Tür: P. radiata
Pinus radiata
D.Don

Monteri çamı (Pinus radiata), Pinaceae (çamgiller) familyasından anavatanı ABD ve Kanada olan 15-30 m boy, 30-90 cm çap yapabilen çam türü.

Tacı geniş koniktir; kabuk gri veya kırmızımsı-kahverengi, derin çatlaklıdır. Üst yüzeyi düzgün olmayıp uzunlamasına-dikdörgen şeklindedir. Dallar aşağıya doğru eğilmiş veya yukarıya doğru yönelmiştir. İnce dallar, kırmızı-kahverengidir. Reçineli tomurcuklar yumurtamsı, kırmızı-kahverengi, 1,5 cm uzunluğundadır. 3'lü yapraklar, 3-4 yıl ağaç üzerinde dökülmeden kalır; 9-15 cm uzunluğunda 1,3-1,8 mm genişliğinde, hafif bükülebilir, koyu sarımsı-yeşil, bütün yüzeyi çok ince stoma bantlı, kenarları testere dişli, ucu konik, kın 1,5-2 cm'dir. Polen kozalakları elips-silindirik, 10-15 mm, turuncu kahverengidir. Tohum kozalakları iki yılda olgunlaşır, kısa bir süre içerisinde saçılır. 6-20 yaşlarında tohum üretmeye başlar. Soliter olarak yetiştirildiğinde helezon bir yapı gösterir. Kozalaklar eğri, çok asimetrik, açılınca yumurtamsı, 7-14 cm, koyu kırmızı-kahverengi ve parlak, pullar sert, sap 1cm; apofizler kozalaktan dışa doğru çıkmıştır. Umbo merkezde, çoğunlukla basıktır. Tohumlar basık-elips, 6 mm, koyu kahverengi; kanatlar 20-30 mm dir. 2n=24.

Ekolojik özellikleri

Monteri çamı, iklim olarak nemli orta sıcaklık değerlerine sahip yerlerde görülür. Yayılış alanında kışlar yağışlı geçer. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında yağış düşmez fakat yaz boyunca sisin etkisindedir. Derin, kumlu topraklar ile kilin hakim olduğu topraklarda iyi gelişme gösterir. Asidik toprakları tercih eder. Eğimli kuzeye bakan yamaçlarda görülür. Yarı ışık ağacıdır.

Kullanımı

Odunu açık, yumuşak, kolay yarılır.