Gora (roman): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Drgulcu (mesaj | katkılar)
(ProveIt ile düzenlendi)
 
Drgulcu (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Gora''', Hint yazar [[Rabindranath Tagore]]'un (1861-1941) yazmış olduğu roman. Yazar bu romanı ile 1913 [[Nobel Edebiyat Ödülü]]'nü kazanmıştır.<ref>{{web kaynağı | url=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1913/index.html | başlık=Nobel prize | erişimtarihi=04 Ocak 2014}}</ref>
'''Gora''', [[Hint]] yazar [[Rabindranath Tagore]]'un (1861-1941) yazmış olduğu roman. Yazar bu romanı ile 1913 [[Nobel Edebiyat Ödülü]]'nü kazanmıştır.<ref>{{web kaynağı | url=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1913/index.html | başlık=Nobel prize | erişimtarihi=04 Ocak 2014}}</ref>


Romanda Tagor’un [[Hindistan]]’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inanışları görülmektedir. Bir çok yazara göre Tagor’un en büyük eseri kabul edilmektedir. Hindu dininde yapılması gereken yeniliklerı barındıran [[Brahmo Samaş mezhebi]] ismindeki bir mezhep romanda önemli bir yer tutmaktadır.

==Konusu==
{{spoiler}}
Gora’nın öyküsü, geleneksel Hindular ile liberal düşünceye sahip Brahmanlar olarak ayrılmış Bengal topluluğunun yaşadığı [[Kalküta]]’da geçer. Romandaki karakterler böyle bir ortamda kendilerine özgü inanışlarına ve güçlü kişilik yapılarına sahiptir.

Romanın başkahramanı olan Gora, hitap yeteneğine ve etkileyici bir sese sahiptir ve [[Hinduizm]]in bir savunucusu olarak kendi dinini güçlü bir şekilde yaşamaktadır. Tüm kalbiyle huzurlu bir Hindistan istemekte ve bununda ancak Hinduizm’in kanatlarının altında tüm sınıfların birleşmesiyle olabileceğine inanmaktadır. Zengin - fakir uçurumuna katlanamamaktadır.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 16.50, 4 Ocak 2014 tarihindeki hâli

Gora, Hint yazar Rabindranath Tagore'un (1861-1941) yazmış olduğu roman. Yazar bu romanı ile 1913 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.[1]

Romanda Tagor’un Hindistan’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inanışları görülmektedir. Bir çok yazara göre Tagor’un en büyük eseri kabul edilmektedir. Hindu dininde yapılması gereken yeniliklerı barındıran Brahmo Samaş mezhebi ismindeki bir mezhep romanda önemli bir yer tutmaktadır.

Konusu

Şablon:Spoiler Gora’nın öyküsü, geleneksel Hindular ile liberal düşünceye sahip Brahmanlar olarak ayrılmış Bengal topluluğunun yaşadığı Kalküta’da geçer. Romandaki karakterler böyle bir ortamda kendilerine özgü inanışlarına ve güçlü kişilik yapılarına sahiptir.

Romanın başkahramanı olan Gora, hitap yeteneğine ve etkileyici bir sese sahiptir ve Hinduizmin bir savunucusu olarak kendi dinini güçlü bir şekilde yaşamaktadır. Tüm kalbiyle huzurlu bir Hindistan istemekte ve bununda ancak Hinduizm’in kanatlarının altında tüm sınıfların birleşmesiyle olabileceğine inanmaktadır. Zengin - fakir uçurumuna katlanamamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Nobel prize". Erişim tarihi: 04 Ocak 2014.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)