Şair: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kenan Taban (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiket: Mobil değişiklik
Kibele (mesaj | katkılar)
k Kenan Taban tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, İncelemeelemani tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
'''Şâir''', [[şiir]] yazan demektir. Şâir kelimesi [[Arapça]]'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, [[meczûp]], [[kâhin]] gibi anlamlar da yüklenmiştir.


Günümüzde sadece kitaplar ile değil, internet ile de geçmişin usta şâirleri ve günümüzün şâirleri okuyucularına ulaşmaktadırlar. [[Edebiyat akımları]]ndan en sonuncusu [[Serbest ölçü|serbest şiir]] akımı iyiden iyiye özgürlükçü şiir ve şâir kavramına kavuşmuştur. Şâir, gerek insana, gerek doğaya, gerek olgu ve olaylara daha farklı ve duyarlı, sezgisel ve derinlikli bir perspektiften bakan; bunu, bu ayrıcalıklı statüsünün bir sonucu olarak, en etkili ve dolaysız ifade biçimi olarak, ahenkli ve yüklü [[mısra]]larla dile getiren kişi diye nitelenmiştir. Şâirler şiir yazdıklarında genelde duygu ve düşüncelerini o şiire katmak isterler.
"KENAN TABAN"
Biyografi


{{commonscat|poets}}
1996, Iğdır doğumlu olan genç yazar, 17 yaşına kadar yaşamını Iğdır/Merkez’de devam ettirmiştir. İlköğrenimini Iğdır/Merkez Mahmut Nedim Kuyumcu İlköğretim Okulu’nda gördü. Bu okulda son sınıftayken “Yok Oluşa Doğru” adlı su kalitesi konulu kompozisyonuyla DSİ tarafından Doğu Anadolu Bölge Üçüncüsü seçilip DSİ tarafından plaketle ödüllendirildi.
Edebiyata ilk yönelimi ve yazmayı sevmesi bu okulda başladı. Kalemini eline ilk aldığında ve ciddi anlamda edebiyata dair bir şeyler yazmaya başladığında, 11 yaşındaydı. Yazmaya ise ilk olarak şiirle başladı. Birçok kez, tiyatro aracılığıyla sahneye çıkıp edebi kişiliğinden kaynaklı yeteneklerini sahneye yansıtarak halkla paylaşmaya başladı. Bu okuldayken, birçok kez sahneye çıktıktan sonra lise hayatına da ilk olarak Iğdır/Merkez İMKB Anadolu Lisesi’nde başladı.
Tartışmayı çok seven, hayatı sorgulayan ve akıl süzgecinden geçirmeden hiçbir yeniliği kolay kolay benimsemeyen biri olduğu için bu okulundayken, il çapında düzenlenmiş münazara yarışmasına katılıp birinci oldu.
Lise 2. Sınıftayken, tiyatro eğitimi aldı, birçok kez sahneye çıkıp turnelere katıldı. Eğitim hayatının bu noktasına kadar okul çapındaki ve sosyal çevremdeki başarılarından dolayı aldığı belgelerin yanı sıra sosyoloji, tasavvuf ve felsefe gibi alanlarda dereceler, belgeler ve başarı sertifikaları aldı.
Lise 2. Sınıfın sonların itibaren yazmaya karar verdiği ve Lise 3. Sınıfın şubat ayında “1+3 Gecede...” adlı ilk kitabı olan psikolojik tarzdaki ilk romanını yayınladı.
Bunun ardından Iğdır’ın en büyük toplumsal sorunu olan Metsamor Nükleer Santrali’nin halk üzerindeki etkisini incelediği ve etkileri aza indirgemek adına hazırlamış olduğu projeyle TÜBİTAK bilim araştırmaları yarışmasına katıldı, buradan aldığı belgeyle de bilime katkı sağlama çabasında olduğunu belgelendirdi. Birçok kez bilim şenliklerine katılıp bu projemi halkla da tanıştırdı.
Bunun hemen ardından ikinci romanının çalışmalarına başladığı bir süreç içerisinde babasının işi (aşçı) dolayısıyla ikametgâh değişikliği yapıp Ankara/Keçiören’e yerleşti.
Genç yazar, buradaki Keçiören Lisesi’nde son sınıf olarak eğitim hayatını hala sürdürdüğü bu zaman diliminde; bir yandan yazma çalışmaları, bir yandan sınav hazırlıkları sürerken, bir yandan da TÜBİTAK için yeni bir projeyi hazırlama telaşında...
Kendine rumuz olarak “Mr. Pedant”ı seçmesinin altında yatan ise şudur:
“Pedant” İngilizcede tam olarak, “bilgiç” demektir. Bu mana biraz açılırsa, “gereksiz ayrıntıların üzerinde duran” karşılığı alınır. Oysa o bu rumuzu seçerek, herkes tarafından gereksiz görülen ayrıntılardan bile yeni teoremleri ve hayat için vazgeçilmez hakikatleri bulup ortaya koyabilirim, diyebilmek için zoru seçti. Bu tavrıyla ise amacı; böbürlenmek ya da başka bir şey değildir. Sadece, evrende varlığını sürdürmekte olan hiçbir şeyin boş yere olmadığı gibi çok saçma görülen söylevlerin bile altında inanılmaz hakikatlerin saklı olabileceğini bildiğinin mesajını vermektir.


{{şiir-taslak}}
İletişim Bilgileri:
KENAN TABAN_yazar@facebook.com
KenanTaban@twitter.com
1+3 Gecede-roman KenanTaban@facebook.com
KETAP Worldviews Platform@facebook.com



[[Kategori:Şairler| ]]
[[Kategori:Şairler| ]]

KAÇIYORUM BENDEN

Kaçıyorum maziden geleceği duya duya…
Bırakmıyor aniden, bu diyarlarda dura dura…
Sonsuz nutuk atsam da zira fayda etmez ahvale,
Kimi insan gördüm; laf işlemez, diğeri diğerinden avare…

Kaçıyorum ben, raftaki hatıralardan,
Olacakları bile bile…
Bırakmıyor, dinlemiyor;

Ne beni ne de ahvali göre göre…

Kaçıyorum ben, ben...
Ben olmayan benden…
Ben, ben olmayınca, ben beni unutuyorum.

Geçmişte bıraktığım ben, beni tanımıyor ise,
Ben, kaçıyorum ben,
Ben, ben olmayan benden…

Sayfanın 17.52, 3 Ocak 2014 tarihindeki hâli

Şâir, şiir yazan demektir. Şâir kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, meczûp, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.

Günümüzde sadece kitaplar ile değil, internet ile de geçmişin usta şâirleri ve günümüzün şâirleri okuyucularına ulaşmaktadırlar. Edebiyat akımlarından en sonuncusu serbest şiir akımı iyiden iyiye özgürlükçü şiir ve şâir kavramına kavuşmuştur. Şâir, gerek insana, gerek doğaya, gerek olgu ve olaylara daha farklı ve duyarlı, sezgisel ve derinlikli bir perspektiften bakan; bunu, bu ayrıcalıklı statüsünün bir sonucu olarak, en etkili ve dolaysız ifade biçimi olarak, ahenkli ve yüklü mısralarla dile getiren kişi diye nitelenmiştir. Şâirler şiir yazdıklarında genelde duygu ve düşüncelerini o şiire katmak isterler.