Hı (harf): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Buzancar (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Buzancar (mesaj | katkılar)
26. satır: 26. satır:


== Mahreç - Fonetik ==
== Mahreç - Fonetik ==
Hı ('''خ''') sesi boğazın gırtlağa yakın bölümünden boğazı hırıldatmak suretiyle çıkarılan bir sestir. Kalın ve sert bir sestir. Boğazımızı temizlerken çıkardığımız ses gibidir. Bu ses çıkarılırken gırtlak hafifçe oynar ve yukarı doğru hareket eder. Normal H sesinden biraz daha sert ve hırıltılıdır. Standart H sesi hiçbir engele takılmadan çıkarken, bu ses boğazın üst kısmında titreşir. İç ve Doğu Anadolu ağızlarında sıklıkla rastlanır. Örneğin: ''Bakmak'' sözcüğü İç ve Doğu Anadoluda ''Baḩmaḩ'' şeklinde telafuz edilir ancak kelimenin içindeki h harfleri gırtlaktan ve hırıltılı olarak çıkartılır. ''Çaxmax (Çaⱨmaḩ; Çakmak), Yanmax (Yanmaḩ; Yanmaḩ)'' gibi... [[Azerice]]deki '''[[X]]''' sesi bu harfe karşılık gelir. Türkçedeki kullanımında çoğu zaman Arapçadaki Ha ('''[[ح]]''') harfi ile olan farkı ortadan kalkmıştır ('''[[Ⱨ]]''').
Hı ('''خ''') sesi boğazın gırtlağa yakın bölümünden boğazı hırıldatmak suretiyle çıkarılan bir sestir. Kalın ve sert bir sestir. Boğazımızı temizlerken çıkardığımız ses gibidir. Bu ses çıkarılırken gırtlak hafifçe oynar ve yukarı doğru hareket eder. Normal H sesinden biraz daha sert ve hırıltılıdır. Standart H sesi hiçbir engele takılmadan çıkarken, bu ses boğazın üst kısmında titreşir. İç ve Doğu Anadolu ağızlarında sıklıkla rastlanır. Örneğin: ''Bakmak'' sözcüğü İç ve Doğu Anadoluda ''Baḥmaḥ'' şeklinde telafuz edilir ancak kelimenin içindeki h harfleri gırtlaktan ve hırıltılı olarak çıkartılır. ''Çaxmax (Çaḥmaḥ; Çakmak), Yanmax (Yanmaḥ; Yanmaḥ)'' gibi... [[Azerice]]deki '''[[X]]''' sesi bu harfe karşılık gelir. Türkçedeki kullanımında çoğu zaman Arapçadaki Ha ('''[[ح]]''') harfi ile olan farkı ortadan kalkmıştır ('''[[Ⱨ]]''').


[[Kategori:Arap alfabesi harfleri|خ]]
[[Kategori:Arap alfabesi harfleri|خ]]

Sayfanın 06.57, 19 Aralık 2013 tarihindeki hâli

( خ ) Arap alfabesi'nin yedinci harfi. Bu harfin Yunanca benzeri Χ,χ harfidir. Ebced hesabındaki değeri 600 dür. Kamerî harflerdendir.

Yazılış

Hı harfi sağdan ve soldan bitişebilen bir harftir.


Sonda Ortada Başta Yalın Transkript Fonetik Karşılık
ـخ‎ ـخـ‎ خـ‎ خ‎ veya kh x

Mahreç - Fonetik

Hı (خ) sesi boğazın gırtlağa yakın bölümünden boğazı hırıldatmak suretiyle çıkarılan bir sestir. Kalın ve sert bir sestir. Boğazımızı temizlerken çıkardığımız ses gibidir. Bu ses çıkarılırken gırtlak hafifçe oynar ve yukarı doğru hareket eder. Normal H sesinden biraz daha sert ve hırıltılıdır. Standart H sesi hiçbir engele takılmadan çıkarken, bu ses boğazın üst kısmında titreşir. İç ve Doğu Anadolu ağızlarında sıklıkla rastlanır. Örneğin: Bakmak sözcüğü İç ve Doğu Anadoluda Baḥmaḥ şeklinde telafuz edilir ancak kelimenin içindeki h harfleri gırtlaktan ve hırıltılı olarak çıkartılır. Çaxmax (Çaḥmaḥ; Çakmak), Yanmax (Yanmaḥ; Yanmaḥ) gibi... Azericedeki X sesi bu harfe karşılık gelir. Türkçedeki kullanımında çoğu zaman Arapçadaki Ha (ح) harfi ile olan farkı ortadan kalkmıştır ().