Sol majör: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kikima (mesaj | katkılar)
k linkler eklendi
Kikima (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:


Sol Majör orkestra eserlerinde timpanide eksen ve çeken notaları, diğer donalitelerdeki beşli aralığın aksine, tam dörtlü aralıkla yazılır.
Sol Majör orkestra eserlerinde timpanide eksen ve çeken notaları, diğer donalitelerdeki beşli aralığın aksine, tam dörtlü aralıkla yazılır.
Kimi zaman 'halkın tonalitesi' olarak adlandırılan bu tonalite barok ve klasik dönemlerde de oldukça sıklıkla kullanılmıştır. [[İstiklâl marşı]]mızın original tonalitesi de Sol Majördür.
Kimi zaman 'halkın tonalitesi' olarak adlandırılan bu tonalite barok ve klasik dönemlerde de oldukça sıklıkla kullanılmıştır. İstiklâl marşımızın original tonalitesi de Sol Majördür.

Sayfanın 03.54, 5 Aralık 2013 tarihindeki hâli

Klasik batı müziğinde sol notası üzerine kurulan majör gam. İçinde fa diyez geçer ve başlığına da anahatardan sonra fa diyez konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Sol-La-Si-Do-Re-Mi-Fa diyez. Eksen (tonik) sesi Sol, Alt çeken (sub dominant) sesi do ve Çeken (dominant) sesi re idir. Alt çeken tonalitesi Do Majör, çeken tonalitesi Re Majör, ilgili minörü mi minör, ve paralel minörü sol minördür. Ton çemberinde Do Majör ile Re Majör'ün arasında yer alır.

Sol Majör orkestra eserlerinde timpanide eksen ve çeken notaları, diğer donalitelerdeki beşli aralığın aksine, tam dörtlü aralıkla yazılır. Kimi zaman 'halkın tonalitesi' olarak adlandırılan bu tonalite barok ve klasik dönemlerde de oldukça sıklıkla kullanılmıştır. İstiklâl marşımızın original tonalitesi de Sol Majördür.