Pierre-Joseph Proudhon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Théoden (mesaj | katkılar)
k 78.186.92.156 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Çakır tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Bilggehan (mesaj | katkılar)
k Ekleme
1. satır: 1. satır:
'''Marx, Proudhon'a mektup yazıyor 'üstat' falan diye hitap ederek; zira, bayağı bir saygısı var, kendisine: 'Biz Almanya'da, siz de Fransa'da, güçlerimizi örgütleyelim; proletarya diktatörlüğünü kurma yolunda' Proudhon cevabî mektubunda, 'proletarya egemen olsun diye bir şeyden yana olamam; çünkü ben her türlü egemenliğe karşıyım.(Kadir Cangızbay)'''
{{Filozof bilgi kutusu
{{Filozof bilgi kutusu
|adı =Pierre-Joseph Proudhon
|adı =Pierre-Joseph Proudhon

Sayfanın 09.31, 29 Kasım 2013 tarihindeki hâli

Marx, Proudhon'a mektup yazıyor 'üstat' falan diye hitap ederek; zira, bayağı bir saygısı var, kendisine: 'Biz Almanya'da, siz de Fransa'da, güçlerimizi örgütleyelim; proletarya diktatörlüğünü kurma yolunda' Proudhon cevabî mektubunda, 'proletarya egemen olsun diye bir şeyden yana olamam; çünkü ben her türlü egemenliğe karşıyım.(Kadir Cangızbay)

Pierre-Joseph Proudhon
Pierre-Joseph Proudhon'un Gustave Courbet tarafından 1865 yılında yapılmış portresi.
Portre Gustave Courbet tarafından, 1865
Doğumu15 Ocak 1809
Besançon, Fransa
Ölümü19 Ocak 1865
Passy, Paris, Fransa
Çağı19. yüzyıl felsefesi
OkuluSosyalizm, Anarşizm, Ortak Paylaşım
İlgi alanlarıÖzgürlük, Mülkiyet, Otorite, Yoksulluk, Sosyal Adalet, Eşitlikçilik
Önemli fikirleriMülkiyet Hırsızlıktır

Pierre-Joseph Proudhon (15 Ocak 1809 - Besançon - 19 Ocak 1865 -Passy) Fransız ekonomist ve düşünür. Kendini "anarşist" olarak adlandıran ilk kişidir ve ilk "anarşist düşünür olarak nitelenir[kaynak belirtilmeli].

Fransa'da bir köyde doğan ve çocukluğu çobanlıkla geçen Proudhon daha sonra kendini eğitime vermiştir. Anarşizmin en etkili yazarı olarak kabul edilir. 1848 olaylarından sonra kendini Federalist olarak tanımladı. En çok tanınan sözü Mülkiyet Hırsızlıktır'dir. 1840'ta yayınlanan ve ilk büyük işi olarak kabul edilen çalışması Mülkiyet Nedir'dir.