Vikipedi:Biçem el kitabı/Bağlantılar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
k Hunerdost tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Théoden tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
9. satır: 9. satır:
Vikipedi bir bağlantı deposu değildir; yalnızca bağlantılardan oluşan bir madde asla tavsiye edilmez.
Vikipedi bir bağlantı deposu değildir; yalnızca bağlantılardan oluşan bir madde asla tavsiye edilmez.


===Söz dizimi===
===Söz dizimi assssasyytrr===
Bir [[URL]]'ye bağlantı veren sözdizimi oldukça basit olup tek köşeli parantez içinde yazılır:
Bir [[URL]]'ye bağlantı veren sözdizimi oldukça basit olup tek köşeli parantez içinde yazılır:



Sayfanın 20.14, 10 Kasım 2013 tarihindeki hâli

Bağlantı oluşturmak, Vikipedi'nin önemli ve sık kullanılan özelliklerinden birisidir. Vikipedi sayfalarındaki iç bağlantılar maddeleri birbirlerine; Interwiki bağlantıları Vikisözlük, Vikikaynak gibi farklı Wiki projelerini (kardeş projeleri) birbirlerine; dış bağlantılar ise Vikipedi'yi tüm internet sitelerine (WWW) bağlar.

Özbağ Kasabası Kırşehir Merkeze ilçeye bağlı bir kasabadır. Helvacılar, Karşıyaka(abitler), Örcün, Kötaba (Kötüaba), Kızılca, Erevik (Kışlapınar) köylerinden (mahallelerinden) oluşmaktadır. İnsanlarının manevi değerleri yüksek olup tamamen devlete bağlı insanlardan oluşmaktadır. Kasaba halkı şehrin sanayileşememesi vb. nedenlerden dolayı sürekli göç etmekte (özellikle avrupa ülkeleri) ve hayatlarını göç ettikleri yerlerde idame ettirmektedirler.

Dış bağlantılar

Vikipedi bir bağlantı deposu değildir; yalnızca bağlantılardan oluşan bir madde asla tavsiye edilmez.

Söz dizimi assssasyytrr

Bir URL'ye bağlantı veren sözdizimi oldukça basit olup tek köşeli parantez içinde yazılır:

[URL bir boşluk bırakıp bağlantı başlığı yazılır]

URL, http:// veya ftp:// ya da news:// gibi bir protokol ile başlamalıdır.

Ayrıca, URL sade bir metin halinde yazıldığında, http://tr.wikipedia.org/ şeklinde bir bağlantı ortaya çıkar. Ancak bu özellik gelecek sürümlerde kaybolabilir. Önemli bir bilgi olması nedeniyle URL'nin görünmesini istediğiniz durumlarda URL'nin kısa formunu kullanmak daha doğru olur: [http://tr.wikipedia.org/ tr.wikipedia.org] yazarak tr.wikipedia.org şeklinde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bağlantı başlıkları

Madde içinde gömülü bir HTML bağlantısı verirken açıklayıcı bir tanım yazmanız gerekmez, bunun yerine; URL'yi, örneğin, [1] şeklinde köşeli parantez içinde vermeniz yeterli olacaktır. Öte yandan; Kaynakça, Ayrıca bakınız, Dış bağlantılar gibi bölümlerde verilen bağlantılara açıklayıcı bir tanım eklenmelidir. Bunu yapmak için, URL' den sonra bir boşluk bırakıp açıklamayı yazmak ve hepsini köşeli parantez içine almak yeterli olacaktır.

Örneğin, http://tr.wikipedia.org/ şeklindeki bir URL'ye (ki bu "http://tr.wikipedia.org/" şeklinde görünecektir) tanım eklemek için [http://tr.wikipedia.org/ özgür ansiklopedi] şeklinde bir sözdizimini kullanabilirsiniz ve bu da "özgür ansiklopedi" şeklinde görünecektir.

Genellikle, URL'ler pek hoş görünüşlü olmayıp bilgi verici olmaktan uzaktırlar, dolayısıyla URL yerine, anlamlı bir ifadenin görünmesi daha iyidir. Örneğin, "Avrupa Uzay Kurumu web sitesi" şeklinde bir ifade, "http://www.esa.int/export/esaCP/index.html" den çok daha hoş görünüme sahiptir. URL'nin iyi bilinen bir siteye ait veya bir şirket adı olduğu istisnai durumlarda, hem URL'yi hem de uygun bir ifadeyi yazmak daha bilgilendirici olacaktır; örneğin, "Avrupa Uzay Kurumu web sitesi, www.esa.int".

URL'yi mutlaka yazmanız gerekiyorsa, mümkün olduğunca basit tutmaya özen gösteriniz, örneğin sondaki index.html gereksiz ise yazmayınız (önce bir önizleme yapmayı ihmal etmeyiniz).

Bir sayfanıınabilir sürüm"ü, tüm URL'leri ve açıklayıcı tanımları gösterir, dolayısıyla hiçbir bilgi kaybolmaz.

Gömülü (numaralandırılmış) bağlantılar şeklinde URL ler

İsteğe bağlı herhangi bir metin eklenmemişse, dış bağlantılar otomatik oarak numaralandırılırlar. Örneğin,

[http://tr.wikipedia.org/]

aşağıdaki gibi görünür:

[2]

Eğer gömülü bir HTML bağlantısı, bir maddede satır arasındaki bir kaynağı işaret etmek için kullanılıyorsa, [3] şeklinde numaralandırılmış bir bağlantı yapılmalı ve kaynağın tam açılımı Kaynakça bölümünde verilmelidir. Fazla bilgi için bkz. Vikipedi:Kaynak gösterme ve Vikipedi:Doğrulanabilirlik.

Bu bağlantılar, Kaynakça ve Dış bağlantılar bölümlerinde verildiğinde; makalenin adı, yazarı, dergi ya da gazetenin adı, basım tarihi, alıntının yapıldığı tarih, vb. gibi tüm detaylar belirtilmelidir.

Maddedeki yeri

Gömülü bağlantılar, kaynak olarak kullanıldıkları cümle ya da paragrafın sonunda, noktalama işaretinin hemen sonrasında ve şu şekilde verilmelidir. [4]

Kaynağın tam açılımı Kaynakça bölümüne eklenmeli ve kaynak olmayan bağlantılar, Dış bağlantılar bölümünde verilmelidir:

==Dış bağlantılar==
*[http://
*[http://

Diğer üst seviye başlıklarda olduğu gibi, Dış bağlantılar başlığında da iki adet eşittir işareti kullanılmalıdır. Gömülü bağlantının yeri hakkında anlaşmazlığa düşüldüğünde, alfabetik olarak sıralama yoluna gidilebilir. Bunların nasıl formatlanabileceği hakkında Vikipedi:Kaynak gösterme#Gömülü HTML bağlantıları'na ve konu hakkında politikalar için de Vikipedi:Doğrulanabilirlik'e bakabilirsiniz.

Yabancı dildeki siteler

Burası Türkçe Vikipedi olduğuna göre, Türkçe sayfalar tercih edilecektir. Ancak, Türkçe olmayan sayfalara bağlantı vermek, okuyucular için aşağıdaki bazı durumlarda yararlı olabilir:

  • web sitesi madde ile aynı konuda ise...
  • harita, diyagram, fotoğraf, tablo vs. içeren sayfalara bağlantı verirken bunları bağlantıda birkaç kelime ile belirtin, böylece o dili bilmeyen okuyucular da bağlantı hakkına bir ön fikre sahip olabilsinler
  • web sayfası, başka hiçbir Türkçe sitede bulunmayan bilgiler içeriyorsa

Bu gibi durumlarda sitenin hangi dilde olduğunu belirtiniz, örneğin;

EBENİN AMIirsiniz. İkonları seçmek için buradan faydalanabilirsiniz. Sitenin dilini belirtmek için bir başka yol da, {{xx icon}} yazmaktır. Burada, xx o dilin uluslararası kodudur (Dil kodları).

Dosya boyutu

Eğer bağlantı, büyük bir dosyaya (resimler içeren html) yönleniyorsa bu hususu belirten bir not düşmek yararlı olur, zira bağlantı hızı düşük okuyucular kullanmak istemeyebilirler.