VII. Clemens: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q83159 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Yzkoc (mesaj | katkılar)
k Yzkoc VII. Clement sayfasını VII. Clemens sayfasına taşıdı
(Fark yok)

Sayfanın 13.50, 1 Kasım 2013 tarihindeki hâli

Papa VII. Clement
DoğumGiulio di Giuliano de' Medici
26 Mayıs 1478
Florence, Floransa Cumhuriyeti
Ölüm25 Eylül 1534 (56 yaşında)
Roma, Papalık Devleti
Milliyetİtalya
Etkin yıllar19 Kasım 1523 - 25 Eylül 1534
Yerine geldiğiVI. Adrian
Yerine gelenIII. Paulus

Papa VII Clement (26 Mayıs 1478, Floransa - 25 Eylül 1534, Roma), asıl adı Giulio di Giuliano de Medici 'dir. Floransa ve İtalya'nın en önemli ve güçlü ailelerinden biri olan Medici’lere mensuptur.

Hayatının ilk dönemleri

Babasının ölümünden bir ay kadar sonra dünyaya gelmiştir. Babası Giuliano de Medici rakipleri olan ünlü Pazzi ailesinin bir komplosu neticesi suikastle öldürülmüştür. Bununla beraber annesi ile babası resmen evli olmamalarına rağmen kilise hukukundaki bir boşluktan yararlanılarak Giulio meşru ilan edilmiştir. Böylece o kendisini gençliğinde eğiten Muheteşem Lorenzo'nun yeğeni olmuştur. Kısa süre sonra Clement’in annesi de onu kimsesiz bırakarak hayatını kaybetmiştir. Giulio, Rodos Şövalyelerine katılmış ve Capua’nın baş rahipliğini yapmış ancak kuzeni Giovanni de' Medici Papa X. Leo adıyla papa ilan edilince Roma’da güçlü bir karakter haline gelmiştir.

Papalığa kuzeninin gelmesiyle birlikte Giulio onun en önemli bakanı ve sırdaşı haline geldi ve özellikle de Floransa Başpiskoposu ünvanıyla bu şehrin Medici’ler eliyle idare edilmesini sağladı. 23 Eylül 1513 günü kardinal ilan edildi ve 29 Eylül'de de kutsandı. X. Leo'nun papalığı boyunca Papalık politikasının ana idarecisi olması itibarıyla nüfuzunu özellikle de İngiltere'nin korucusu olarak kullandı. O aynı zamanda Worcester Piskoposu ünvanıyla İngiltere’deki Worcestershire ilinin yöneticiliğini yaptı.

Seçim

1521’de X. Leo’nun ölümünün ardından uzunca bir süre devam eden Kardinaller Meclisi toplantısı ile Papa olabileceği fikri kabul gördü. Bununla beraber kendisi veya müttefiği Alessandro Farnese’ye papalığı kazandıramamış olsa da, kısa ömürlü VI. Adrian'ın beklenmedik şekilde papa seçilmesi konusunda önemli bir rol oynadı. 14 Eylül 1523’te VI. Adrian’ın ölümünün ardından, Medici nihayet sonraki Kardinaller meclisinde Papa seçilmeyi başardı (19 Kasım 1523). Papalık tahtına çıktığında yüksek bir itibara, siyasi yeteneğe ve aslında kurnaz bir diplomatın sahip olması gereken tüm hünerlere sahipti. Ancak o genellikle dünyevi zevklere düşkün ve Protestan Reformunun tehlikelerine karşı kayıtsız biri olarak nitelendirilir.

Papalığı

Tahta çıktığında, VII. Clement, Capua başpiskoposu Nikolaus von Schönberg’i Avrupa’da şiddetlenen savaşa bir barış getirmek üzere Fransa, İngiltere ve İspanya krallarına yolladı. Fakat onun çabaları başarısızlıkla sonuçlandı.

VII. Clement papalığı sırasında Avrupa'daki siyasi mücadelelerde birçok kez taraf değiştirerek zayıf ve sallantılı bir politika izledi. Takip ettiği siyasete en büyük etkiyi Fransa Kralı I. François ile Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl (Şarlken) yapmıştır.

Papalığı dönemindeki en önemli olay İngiliz Anglikan kilisesinin Vatikan’dan ayrılarak kral VIII. Henry önderliğinde bağımsızlığını ilan etmesidir. İspanyol kraliyet ailesine mensup Aragon'lu Catherine ile evlenmek zorunda kalan VIII. Henry daha sonra erkek çocuğu olmaması üzerine Aragonlu Catherine’den ayrılarak bir İngiliz soylunun kızı olan Anne Boleyn ile evlenmeye karar vermiştir. Papa VII. Clement’e evliliğinin geçersiz ilan edilmesi amacıyla başvuran VIII. Henry, bunun için birçok girişimde bulunmuştur. Aragon'lu Catherine’nin yeğeni olan İspanyol kralı ve müttefiki Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl tarafından şiddetli baskılar uygulanan papa VII. Clement Henry ile Catherine nin evliliğini iptal etmeyi reddetmiştir. Bunun üzerine VIII. Henry İngiliz Anglikan kilisesini Vatikandan ayırarak başına kendisini geçirmiş ve Catherine olan evliliğini yasadışı ilan etmiştir.

Ölümü

Eylül 1534 te yeni bir Fransız ittifakı kurma işaretleri verirken yemekte yediği mantar sebebiyle hayatını kaybetti.

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
VI. Adrian
Papa
1523 – 1534
Sonra gelen:
III. Paulus