Kavimler Göçü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{eksik}}
{{eksik}}
[[Dosya:Invasions of the Roman Empire 1.png|thumb|Kavimler Göçü]]
[[Dosya:Invasions of the Roman Empire 1.png|thumb|Kavimler Göçü]]
'''Kavimler Göçü''', [[350]]-[[800]] yılları arasında [[Avrupa]]'ya yapılan şiddetli [[insan]] [[göç]]üdür.<ref>[http://books.google.co.uk/books?ei=T-NjTrfyOY2d-wbQxazyCQ&ct=result&id=mq1mAAAAMAAJ&dq=migration+period+chronology&q=%27400-800%27#search_anchor John Hines, Karen Høilund Nielsen, Frank Siegmund]</ref> İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkini dönem kavimler göçü ilk dönem kavimler göçünün devamı niteliğindedir. İlk dönem kavimler göçü [[Roma İmparatorluğu]] ve [[Barbar]]lar arasında yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İlk gelen göçmenler [[Hunlar]], [[Slavlar]], [[Ön Bulgarlar]], [[Alanlar]] tarafından Batı'ya doğru sürülen [[Gotlar]], [[Anglo-Saksonlar]], [[Vandallar]] ve [[Franklar]] gibi [[Cermenler|Cermen]] kabileleriydi.<ref>Bury, J. B., The Invasion of Europe by the Barbarians, Norton Library, 1967</ref> İkini dönem göçleri de ([[Arap]] fetihleri, [[Türk]], [[Macar]], [[Viking]] göçleri ve [[Avrupa’nın Moğollar tarafından istilası|Moğol istilaları]]) [[Kuzey Afrika]], [[Anadolu]] ve [[Avrupa]]'da derin değişimlere sebep olmuştur.
'''Kavimler Göçü''', [[350]]-[[800]] yılları arasında [[Avrupa]]'ya yapılan şiddetli [[insan]] [[göç]]üdür.<ref>[http://books.google.co.uk/books?ei=T-NjTrfyOY2d-wbQxazyCQ&ct=result&id=mq1mAAAAMAAJ&dq=migration+period+chronology&q=%27400-800%27#search_anchor John Hines, Karen Høilund Nielsen, Frank Siegmund]</ref> İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkinci dönem kavimler göçü ilk dönem kavimler göçünün devamı niteliğindedir. İlk dönem kavimler göçü [[Roma İmparatorluğu]] ve [[Barbar]]lar arasında yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İlk gelen göçmenler [[Hunlar]], [[Slavlar]], [[Ön Bulgarlar]], [[Alanlar]] tarafından Batı'ya doğru sürülen [[Gotlar]], [[Anglo-Saksonlar]], [[Vandallar]] ve [[Franklar]] gibi [[Cermenler|Cermen]] kabileleriydi.<ref>Bury, J. B., The Invasion of Europe by the Barbarians, Norton Library, 1967</ref> İkini dönem göçleri de ([[Arap]] fetihleri, [[Türk]], [[Macar]], [[Viking]] göçleri ve [[Avrupa’nın Moğollar tarafından istilası|Moğol istilaları]]) [[Kuzey Afrika]], [[Anadolu]] ve [[Avrupa]]'da derin değişimlere sebep olmuştur.


== İlk Dönem Kavimler Göçü ==
== İlk Dönem Kavimler Göçü ==

Sayfanın 15.46, 28 Eylül 2013 tarihindeki hâli

Kavimler Göçü

Kavimler Göçü, 350-800 yılları arasında Avrupa'ya yapılan şiddetli insan göçüdür.[1] İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkinci dönem kavimler göçü ilk dönem kavimler göçünün devamı niteliğindedir. İlk dönem kavimler göçü Roma İmparatorluğu ve Barbarlar arasında yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İlk gelen göçmenler Hunlar, Slavlar, Ön Bulgarlar, Alanlar tarafından Batı'ya doğru sürülen Gotlar, Anglo-Saksonlar, Vandallar ve Franklar gibi Cermen kabileleriydi.[2] İkini dönem göçleri de (Arap fetihleri, Türk, Macar, Viking göçleri ve Moğol istilaları) Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa'da derin değişimlere sebep olmuştur.

İlk Dönem Kavimler Göçü

İlk Dönem Kavimler Göçü, 4. yüzyılın ortalarında Hunlar Aral Gölü ile Hazar Denizi arasındaki bölgeden Don ve Volga nehirleri arasındaki bölgeye kaymaları ile başlamıştır.

Göçler ve İstilalar

Orta Asya'daki Çin egemenliğinden kurtulmak için MS. 350 yıllarında batıya hareket eden Hun grubu, Volga-Don nehirleri arasında yaşayan Hunların daha batıya göçmelerine neden oldu. O tarihlerde Karadeniz'in kuzeyindeki düzlüklerde Cermen kavimlerinden olan Gotlar ve günümüzdeki Slav halklarının ataları olan Ön Slavlar yaşamaktaydı. 375 yılında Hunlar, Gotların ve Ön Slavlar'ın yaşadıkları bu bölgeye girdiler.

Hunların bu bölgeye yerleşmesiyle bu bölgede daha fazla tutunamayan ve çoğunluğu Cermen olan Vizigotlar, Ostrogotlar, Gepitler, Burguntlar, Vandallar ve Germen olmayan Slavlar batıya doğru göç etmeye başladılar. Romalıların barbar olarak adlandırdığı bu kavimler önlerine çıkan diğer kavimleri de önlerine katarak İspanya'ya hatta Kuzey Afrika'ya kadar ilerlediler. Avrupa'da yıllarca süren bu döneme Kavimler Göçü denir. Kavimler Göçü, günümüz Avrupa devletlerinin temellerinin atıldığı önemli bir olaydır.

Göçün ilk yıllarında Cermen kabileleri Batı Roma İmparatorluğu'nun bir çok bölgesini ele geçirmişti. 376'da Hunlarla savaşan Got kabilesi Tervingiler, Roma topraklarına girdi. Ertesi yıl, Marcianopolis'te Tervingilerin lideri Fritigern, Romalı asker Lupicinus ile buluşmasında öldürüldü.[3] Tervingiler ayaklandı ve Got kabilesi olan Vizigotlar 410'da İtalya'yı istila etti. Büyük Teoderik komutasındakı Ostrogotlar tarafından İtalya'nın içlerine kadar takip edildiler. Galya'da Franklar ağır ağır Roma topraklarına girdiler. Allemanni'deki savaşları kazanan Vizigotlar geleceğin Fransa ve Almanya'sı olacak Frenk Krallığı'nı kurdular. Britanya'ya gelen Anglo-Saksonlar ise Roma'nın Britanya'daki sonunu getirdi.[4]

İlk Dönem Kavimler Göçü'nün Sonuçları

İkinci Dönem Kavimler Göçü

567 yılında Türk boyu Avarlar ve Kuzey İtalya'daki Cermen kabilesi Lombardlar, Gepid Krallığı'nın büyük kısmını yok ettiler. Ön Bulgarlar yedinci yüzyılda Bizans'ın doğu Balkanlar'daki topraklarını ele geçirdiler.

Bizans-Arap Savaşları sırasında Arap orduları 7. yy'ın sonunda 8. yy'ın başında, Anadolu üzerinden Balkanları ele geçirmeye çalıştılar ancak 718'de Ön Bulgarlar ve Bizans Orduları, Arapları Konstaninopolis Kuşatması sırasında yenilgiye uğrattılar. Hazar-Arap Savaşlarında da Hazarlar Arapları Kafkaslar'da durdurdular. Aynı zamanlarda Emeviler, 732'de Franklar tarafından Puvatya Muharebesi'nde durdurulana dek Avrupa'yı Cebelitarık üzerinden istilaya başladılar.

Kaynakça

  1. ^ John Hines, Karen Høilund Nielsen, Frank Siegmund
  2. ^ Bury, J. B., The Invasion of Europe by the Barbarians, Norton Library, 1967
  3. ^ Wolfram, Herwig (2001), Die Goten . Von den Anfängen bis zur Mitte des sechsten Jahrhunderts ., München: C.H.Beck
  4. ^ Dumville, David (1990), Histories and pseudo-histories of the insular Middle Ages, Aldershot, Hampshire: Variorum

Wikimedia Commons'ta Kavimler Göçü ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

Şablon:Link KM Şablon:Link SM Şablon:Link SM Şablon:Link SM