Puro: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Docbaba (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Docbaba (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
'''Puro'''; Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir tütün mamulüdür.
'''Puro'''; Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir tütün mamulüdür.


Sigara gibi ucundan yakılıp dumanı ağız yoluyla çekilen bu tütün mamulünün tam olarak ilk kez ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte [[Maya halkları|Mayalar]]ın "tüttürmek" anlamında kullandıkları ''sikar'' sözcüğünden yola çıkarak puronun Maya halklarının yaşadığı çağlarda da tüketildiği tahmin edilmektedir. Puro birçok batı dilinde ''sikar'' sözcüğüne benzer sözcüklerle tanımlanmaktadır: Cigar (İngilizce), Zigarre (Almanca), Cigare (Fransızca), Sigaro (İtalyanca) gibi. Sadece İspanyolcadaki karşılığı Türkçedeki gibi purodur.
Sigara gibi ucundan yakılıp dumanı ağız yoluyla çekilen bu tütün mamulünün tam olarak ilk kez ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte [[Maya halkları|Mayalar]]ın "tüttürmek" anlamında kullandıkları ''sikar'' sözcüğünden yola çıkarak puronun Maya halklarının yaşadığı çağlarda da tüketildiği tahmin edilmektedir. Puro birçok batı dilinde ''sikar'' sözcüğüne benzer sözcüklerle tanımlanmaktadır: Cigar (İngilizce), zigarre (Almanca), cigare (Fransızca), sigaro (İtalyanca) gibi. Sadece İspanyolcadaki karşılığı Türkçedeki gibi "puro"dur.


İspanyolca "saf, arı, katıksız" anlamına gelen ''puro'' sözcüğü, bu dile de Latince ''pūrus'' 'tan girmiştir. Burada "saf tütünden yapılmış" anlamında kullanılmıştır<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.nisanyansozluk.com/?k=puro | başlık = Puro / Sözlerin soyağacı Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü | erişimtarihi = 11 Eylül 2013 | yayımcı = Nişanyan Sözlük | yazar = Sevan Nişanyan | dil = Türkçe}}</ref>.
İspanyolca "saf, arı, katıksız" anlamına gelen ''puro'' sözcüğü, bu dile de Latince ''pūrus'' 'tan girmiştir. Burada "saf tütünden yapılmış" anlamında kullanılmıştır. "Puro" sözcüğüne Türkçede ilk kez, 1955 yılında basılan [[TDK]] sözlüğünde rastlanmıştır.<ref>{{Web kaynağı | url = http://www.nisanyansozluk.com/?k=puro | başlık = Puro / Sözlerin soyağacı Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü | erişimtarihi = 11 Eylül 2013 | yayımcı = Nişanyan Sözlük | yazar = Sevan Nişanyan | dil = Türkçe}}</ref>.


== Puro üreticileri ==
== Puro üreticileri ==

Sayfanın 10.28, 11 Eylül 2013 tarihindeki hâli

Hava geçirmez saklama kabı ve giyotin tipi kesicisiyle bir puro.

Puro; Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir tütün mamulüdür.

Sigara gibi ucundan yakılıp dumanı ağız yoluyla çekilen bu tütün mamulünün tam olarak ilk kez ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte Mayaların "tüttürmek" anlamında kullandıkları sikar sözcüğünden yola çıkarak puronun Maya halklarının yaşadığı çağlarda da tüketildiği tahmin edilmektedir. Puro birçok batı dilinde sikar sözcüğüne benzer sözcüklerle tanımlanmaktadır: Cigar (İngilizce), zigarre (Almanca), cigare (Fransızca), sigaro (İtalyanca) gibi. Sadece İspanyolcadaki karşılığı Türkçedeki gibi "puro"dur.

İspanyolca "saf, arı, katıksız" anlamına gelen puro sözcüğü, bu dile de Latince pūrus 'tan girmiştir. Burada "saf tütünden yapılmış" anlamında kullanılmıştır. "Puro" sözcüğüne Türkçede ilk kez, 1955 yılında basılan TDK sözlüğünde rastlanmıştır.[1].

Puro üreticileri

Puro tütünü Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde oldukça yüksek miktarlarda üretilmektedir. Küba'da üretilen purolar dünya çapında emsalsiz olarak nitelendirilseler de birçok uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğuna inanmaktadır.

Puro kültürü

Puronun kısımları

Puro üzerine yazılmış onlarca dergi ve kitap vardır. Genel görüş : "Puro, güç, başarı, takdir ve ince zevkler üzerine kurulmuş bir tutku, heyecan ve statü simgesidir". Puro yakılmasından saklanmasına, içilmesinden satın alınmasına kadar çok zengin bir kültüre sahip olup, her detayın farklı incelikleri ve özellikleri vardır.

İyi bir puro nasıl anlaşılır?

Puro bir damak tadıyla ilgili olduğu için zevkler ve renkler farklılık gösterir. Yine de bazı özelliklere dikkat çekmekte fayda vardır.

Kesme ve Delme

Alternatifi bol ve aksesuar olarak belkide çakmaktan sonra en önemli aksesuarlarımız sayılabilecek, kesme, delme ve V kesim için kullanılabilecek araç gereç çeşitliliği puroseverler için ciddi bir kararı da beraberinde getirmekte. Mutlaka kapsamı genişletilebilir ve kendi aralarındaki farklılıklara dikkat çekilebilir ancak temelde 4 farklı yöntemden bahsetmek gerekir.

Yöntemlere geçmeden punch haricindekiler için önemli nokta doğru yerden kesmektir. Bu konuda referansımız puroyu kapatmakta kullanılan cap' a paralel bir kesim; doğru bir kesimdir. Casquillo tabir edilen yuvarlak bir tütün parçası ile kapatılan premium purolarda bu parçanın ek kısmına yakın veya biraz derine kaçmış ve muhtemelen dış sarım yaprağının içim sırasında açılmasına sebep olacak hatalı bir kesimdir. V-Cutt, Punch ve Cutter/Makas seçenekleri arasında seçim yaparken Kesme biçimi yanmayı direk olarak etkilemektedir. Yani ne şekilde kestiğiniz aslında puro içimi sırasında ne şekilde bir tad almak istediğiniz ile de alakalıdır. Eğer punch ile bir merkezi delik açacak olursanız puronun merkezinden küçük bir delik içerisinden hızla hava akımı yaratmış olursunuz ve hızlı bir yanma gerçekleşir, buna bağlı olarak bir tat gelişimi yaşanır.

Makas ile klasik cutter arasından fark puronuzun ring gauge/çapı ile alakalıdır. Cutterınız 54 çapına kadar kesim işlemini destekliyordur ama siz 58'lik bir puro kesmek isterseniz makası tercih edebilirsiniz. Günümüzde Xikar, Colibri ve Palio gibi üreticiler 56-60 çaplarına kadar kesimi destekleyen cutterlar üretmektedirler.

Yakılma ve yanma

Puronun ucunun her tarafından eşit ve düzgün yanması iyi yapıldığının göstergesidir. (Yakma ve içim hatasından dolayı olabilecek yanma bozukluğunun faturası puroya değil içicisine çıkartılmalıdır.) Düzgün olmayan yanma bir baş belasıdır. Gevşek sarılması nedeniyle hızlı yanacak puronun ısısının hızla yükselmesinden, ortaya çıkacak acı tat bırakan kimyasallar ve katran içimi bozacaktır.

Aksine, çok sıkı sarılmış bir puronun ise hava kanalcıkları iyice kapalı olacağından, duman çekimi zorlaşacak, ısı yükselecektir. Bu puro çok sık sönecek ve içenin burnundan getirecektir. (Bu özellikler tamamen kullanılan yapraklar ve imalat kalitesi ile bağlantılıdır.) Kötü yapılmış bir puro kötü yanacaktır. Burada başka önemli bir özellik ise, puro kokusunun içilen mekanda uzun süre kalmamasıdır, iyi havalandırılan bir odada iki saat sonra bile koku kalır ise o puronun kalitesi iyi değil demektir.

En önemlisi puroyu baştan sona acılaşmadan içip içmediğinizdir. Puro içildikçe oluşan katran birikimi birçoğunu acı ve sert yapar. Çoğu puroda bu özellik ortaya çıktığından, birçok puro içer purosunu yarısından veya dörtte üçünden sonra içmeyi bırakır. Bu kabul edilemez bir özelliktir. Bir puroyu yüzde sekseni bitmeden atmaya mecbur kalmak büyük puan indirimini gerektirir. Bu safhada önemli bir başka nokta, puronun içimi bittikten sonra damakta kalan "tat uzunluğudur." Kaliteli bir şarabın aksine kaliteli bir puroyu içtikten sonra damağınızda kalan iyi veya kötü tat çok çabuk kaybolmalıdır.

Puro yakarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kükürtlü kibrit veya gazlı çakmak kullanılmaması gerektiğidir. Gazlı çakmak veya kibritle yakılan bir puroda tütünün aroması gazın veya kibritin kokusuyla birleşip gerçek aromasını kaybedebilir ve içim zevkini azaltabilir. Dolayısıyla "torch" diye nitelendirilen ve yandığında gaz kokusu bırakmayan özel çakmak kullanılması tavsiye edilir

Puro ile içilmesi gerekenler

Genel olarak iyi Malt Viskiler veya Cognac'la içilmesi tavsiye edilse de aslolan yalnız içilmesidir.Şöyle ki bahsi geçen içkiler kuvvetli aromalarıyla PURO nun özgün aromasını kapatabilir.Bunların yerine iyi bir su yada soda tercih edilebilir.

Puro markaları

Dünyada çok sayıda üretici neredeyse sayısız puro markası yaratmıştır. Puro başta Küba olmak üzere daha çok Latin Amerika ülkelerinde üretilmektedir. Belli başlı puro üreticisi ülkeler ve puro markaları şunlardır:

  • Küba: "Cohiba", "San Cristobal de La Habana", "Montecristo", "Bolivar", "Trinidad", "Partagás", "Romeo Y Julieta", "Punch", "Vegueros", "H. Upmann"
  • Dominik Cumhuriyeti: "Backwoods", "Davidoff" (İsviçre kökenli)
  • Nikaragua:
  • Honduras:
  • Meksika:
  • ABD: "Phillies".
  • Türkiye: "Pazar", "Marmara", "Ankara", "İstanbul" (Dördü de TEKEL idaresi tarafından üretildi)

Kaynakça

  1. ^ Sevan Nişanyan. "Puro / Sözlerin soyağacı Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü". Nişanyan Sözlük. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 

Şablon:Link SM Şablon:Link KM