Giorgio Vasari: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q128027 sayfası üzerinden sağlanan 56 vikilerarası bağlantı taşınıyor
28. satır: 28. satır:
== Hayatı ==
== Hayatı ==


1511'de [[Toskana]] bölgesindeki [[Arezzo]]'da doğan Giorgio Vasari, 1574'te [[Floransa]]'da ölmüştür. İlk sanat tarihçisi olarak nitelendirilen İtalyan ressam, mimar ve yazardır. Arezzo’da Fransız ressam ve vitray sanatçısı Guillaume de Marcillat’ın atölyesinde çalışmaya başlayan Vasari resim yeteneğiyle dikkat çekince Floransa’da Medici’lerin hamiliğinde Andrea del Sarto’nun yanında çalışmaya başladı. 1527 yılında Medici’lerin düşüşünden sonra Arezzo’ya dönen Vasari, burada Kardinal Ippolito de’Medici’nin hizmetine girdi. Roma dönemi sanat ve mimarisine büyük merak duyan Vasari, bu konuda çeşitli çizimler yaptı. 1537 yılında Alessandro de’Medici’nin öldürülmesi üzerinde hamisiz kalan Vasari, sonraki yıllarda bağımsız olarak çalıştı. 1540’lı yıllardan itibaren sanatçıların hayatlarıyla ilgili notlar almaya başlayan Vasari’nin ilk sanat tarihi metni olarak nitelendirilen Sanatçıların Hayat Hikâyeleri adlı kitabının ilk baskısı 1550’de yapıldı. 1554’te Floransa’ya yerleşen Vasari, bugün Uffizi Müzesi olan yapının tasarımını üstlendi ve 1560’ta tamamladı. 1568’de kitabının genişletilmiş ikinci baskısını yayımladı. 1572 yılına kadar Floransa’da Palazzo Vecchio’nun yenilenmesi çalışmalarında danışmanlık yaptı. Floransa Katedrali’nin kubbe freskleri üzerinde çalıştığı sırada yaşamını yitirdi. Arezzo’daki evi bugün ziyarete açık bir müzedir.
1511'de [[Toskana]] bölgesindeki [[Arezzo]]'da doğan Giorgio Vasari, 1574'te [[Floransa]]'da ölmüştür.


[[Rönesans]] teimi ilk kez İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından yazmis oldugu sanatcilarin hayatlari hakkindaki biyografyalaradan olusan [[Vite]]'de kullanılmış, 1550 yılında basılmıştır. Bu kitap ilk sanat tarihi oldugu kabul edilir.
[[Rönesans]] terimi ilk kez İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından yazmis oldugu sanatcilarin hayatlari hakkindaki biyografyalaradan olusan [[Vite]]'de kullanılmış, 1550 yılında basılmıştır. Bu kitabın ilk sanat tarihi kitabı olduğu kabul edilir. Söz konusu kitap [http://www.selyayincilik.com/kitaptanitim.asp?kod=906 Sanatçıların Hayat Hikâyeleri] ismiyle Sel Yayıncılık tarafından Eylül 2013'te yayımlanmıştır.


== Galeri ==
== Galeri ==

Sayfanın 12.17, 5 Eylül 2013 tarihindeki hâli

Giorgio Vasari
Giorgio Vasari'nin otoportresi
Genel bilgiler
Doğum15 Temmuz 1500
Arezzo, Toskana, İtalya
Ölüm27 Haziran 1574
Floransa
UyrukItalyan
AlanıResim, mimarlik, yazar, sanat tarihçisi
Sanat eğitimiAndrea del Sarto
Katıldığı akımlarRönesans
Ünlü yapıtlarıUffizi
Vasari Koridoru
Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori] (1550-1568).

Giorgio Vasari (d. 30 Temmuz 1511, Arezzo, Toskana, İtalya – ö. 27 Haziran 1574 Floransa) İtalyan ressam, yazar, tarihçi ve mimar. İtalyan sanatçıların biyografilerine ilişkin yazdıklarıyla ünlüdür, sanat tarihçiliği yazarlığının kurucusudur.

Hayatı

1511'de Toskana bölgesindeki Arezzo'da doğan Giorgio Vasari, 1574'te Floransa'da ölmüştür. İlk sanat tarihçisi olarak nitelendirilen İtalyan ressam, mimar ve yazardır. Arezzo’da Fransız ressam ve vitray sanatçısı Guillaume de Marcillat’ın atölyesinde çalışmaya başlayan Vasari resim yeteneğiyle dikkat çekince Floransa’da Medici’lerin hamiliğinde Andrea del Sarto’nun yanında çalışmaya başladı. 1527 yılında Medici’lerin düşüşünden sonra Arezzo’ya dönen Vasari, burada Kardinal Ippolito de’Medici’nin hizmetine girdi. Roma dönemi sanat ve mimarisine büyük merak duyan Vasari, bu konuda çeşitli çizimler yaptı. 1537 yılında Alessandro de’Medici’nin öldürülmesi üzerinde hamisiz kalan Vasari, sonraki yıllarda bağımsız olarak çalıştı. 1540’lı yıllardan itibaren sanatçıların hayatlarıyla ilgili notlar almaya başlayan Vasari’nin ilk sanat tarihi metni olarak nitelendirilen Sanatçıların Hayat Hikâyeleri adlı kitabının ilk baskısı 1550’de yapıldı. 1554’te Floransa’ya yerleşen Vasari, bugün Uffizi Müzesi olan yapının tasarımını üstlendi ve 1560’ta tamamladı. 1568’de kitabının genişletilmiş ikinci baskısını yayımladı. 1572 yılına kadar Floransa’da Palazzo Vecchio’nun yenilenmesi çalışmalarında danışmanlık yaptı. Floransa Katedrali’nin kubbe freskleri üzerinde çalıştığı sırada yaşamını yitirdi. Arezzo’daki evi bugün ziyarete açık bir müzedir.

Rönesans terimi ilk kez İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından yazmis oldugu sanatcilarin hayatlari hakkindaki biyografyalaradan olusan Vite'de kullanılmış, 1550 yılında basılmıştır. Bu kitabın ilk sanat tarihi kitabı olduğu kabul edilir. Söz konusu kitap Sanatçıların Hayat Hikâyeleri ismiyle Sel Yayıncılık tarafından Eylül 2013'te yayımlanmıştır.

Galeri

Uranus'un Saturn tarafindan hadim edilmesi

Kaynakça


Dış bağlantılar