XIII. Leo: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mirada (mesaj | katkılar)
Yeni sayfa: "{{çalışma}} thumb|right|| '''XIII. Leo''', asıl adı '''Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci''' (d. 2 Mart 1810, Carpineto Romano, Papalık Dev..."
Mirada (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
4. satır: 4. satır:




==Yaşamı==
[[Viterbo]] ve [[Roma]]'da ilk eğitimini tamamladıktan sonra Roma'da Soylu Papazlar Akademisi'ni bitirdi. 1837'de [[papaz]]lığa atandı ve Papalık Devletleri'ne bağlı diplomatik görevler aldı. Zayıf bünyesine karşı çalışkanlığı ve enerjisiyle hızla yükseldi. 1838'de [[Benevento]] delegesi (bölge valisi düzeyinde), 1841'de daha önemli bir görev alan [[Perugia]] delegesi oldu. Ocak 1843'te [[Brüksel]]'e papalık elçisi olarak atandı, kısa süre sonra da [[başpiskopos]]luğa getirildi.


Belçika'da bulunduğu üç yıllık süre içinde, [[Katolik]]lerin modern bir [[meşruti monarşi|meşruti]] yönetimde [[parlamenter sistem]]den ve [[basın özgürlüğü]]nden nasıl yararlanabileceğini gördü. Ama aynı zamanda papalık elçisi olması, sonunda genç piskoposun görevden alınmasına yol açtı. Birkaç hassas durumda kişisel yetkisini kullanarak bağımsız davrandığı için eleştiriye uğradı. Önceki elçi kadar uysal olmadığını gören Kral [[I. Léopold (Belçika Kralı)|I. Léopold]], Pecci'nin hemen geri çağrılmasını istedi.


Pecci 1846'da küçük bir bölge olan Perugia piskoposluğuna atandı. 1853'te [[kardinal]]liğe atanmasına karşın 32 yıl boyunca burada kaldı. Roma'nın desteğini kazanmak için birçok girişimde bulunduysa da başarılı olamadı. Papalık Devletleri'nde [[1848 Devrimleri|1848 Roma Devrimi]]'ne karşı çıkanlarla ilgili acımasız yargıları ve 1860'ta [[Umbria]]'nın ilhakından sonra [[İtalya]]n yetkilileriyle gereksiz çatışmalara girmekten kaçınması, Roma'da onun dünyevi güçler karşısında çekingen ve liberal eğilimli olduğu yönünde yanlış bir kuşku doğmasına yol açtı.





Sayfanın 09.11, 26 Ağustos 2013 tarihindeki hâli

XIII. Leo, asıl adı Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci (d. 2 Mart 1810, Carpineto Romano, Papalık Devletleri - ö. 20 Temmuz 1913, Roma), 1878-1903 arasında hüküm sürmüş papa.


Yaşamı

Viterbo ve Roma'da ilk eğitimini tamamladıktan sonra Roma'da Soylu Papazlar Akademisi'ni bitirdi. 1837'de papazlığa atandı ve Papalık Devletleri'ne bağlı diplomatik görevler aldı. Zayıf bünyesine karşı çalışkanlığı ve enerjisiyle hızla yükseldi. 1838'de Benevento delegesi (bölge valisi düzeyinde), 1841'de daha önemli bir görev alan Perugia delegesi oldu. Ocak 1843'te Brüksel'e papalık elçisi olarak atandı, kısa süre sonra da başpiskoposluğa getirildi.

Belçika'da bulunduğu üç yıllık süre içinde, Katoliklerin modern bir meşruti yönetimde parlamenter sistemden ve basın özgürlüğünden nasıl yararlanabileceğini gördü. Ama aynı zamanda papalık elçisi olması, sonunda genç piskoposun görevden alınmasına yol açtı. Birkaç hassas durumda kişisel yetkisini kullanarak bağımsız davrandığı için eleştiriye uğradı. Önceki elçi kadar uysal olmadığını gören Kral I. Léopold, Pecci'nin hemen geri çağrılmasını istedi.

Pecci 1846'da küçük bir bölge olan Perugia piskoposluğuna atandı. 1853'te kardinalliğe atanmasına karşın 32 yıl boyunca burada kaldı. Roma'nın desteğini kazanmak için birçok girişimde bulunduysa da başarılı olamadı. Papalık Devletleri'nde 1848 Roma Devrimi'ne karşı çıkanlarla ilgili acımasız yargıları ve 1860'ta Umbria'nın ilhakından sonra İtalyan yetkilileriyle gereksiz çatışmalara girmekten kaçınması, Roma'da onun dünyevi güçler karşısında çekingen ve liberal eğilimli olduğu yönünde yanlış bir kuşku doğmasına yol açtı.


Kaynakça

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
IX. Pius
Papa
1878 - 1903
Sonra gelen:
X. Pius