Vikipedi:Seçkin madde kriterleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q5525127 sayfası üzerinden sağlanan 17 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Migrating interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5525127
29. satır: 29. satır:


[[it:Wikipedia:Criteri per una voce da vetrina]]
[[it:Wikipedia:Criteri per una voce da vetrina]]
[[pt:Wikipedia:O que é um artigo em destaque?]]
[[sv:Wikipedia:Vad är en utvald artikel?]]
[[sv:Wikipedia:Vad är en utvald artikel?]]
[[uk:Вікіпедія:Що таке зразкова стаття]]
[[uk:Вікіпедія:Що таке зразкова стаття]]

Sayfanın 19.57, 18 Ağustos 2013 tarihindeki hâli

Seçkin içerik:

Seçkin madde araçları:

İlişkili sayfalar:

Seçkin maddeler, en iyi çalışmalarımızı ve profesyonel yazım ve sunum standartlarını örnekler. Vikipedi maddeleri için olan içerik standartlarını karşılamalarının yanı sıra, şu özelliklere sahip olmaları gerekir:

  1. İyi yazılmış, kapsamlı, doğru, tarafsız ve kalıcı.
    • (a) "İyi yazılmış", metnin akıcı ve hatta göz alıcı biçimde hazırlanması anlamına gelir.
    • (b) "Kapsamlı", maddenin konuyla ilgili önemli bilgileri göz ardı etmeden detaylı bir biçimde hazırlanması anlamına gelmektedir.
    • (c) "Doğru", maddede iddia edilenlerin güvenilir kaynaklardan doğrulanabilir olması ve yayımlanmış bilginin ilgili kısmını doğru bir biçimde sunması anlamına gelir. İddialar spesifik kanıtlarla ve dış kaynaklarla desteklenmelidir (Bkz: doğrulanabilirlik ve güvenilir kaynaklar). Kaynakların açıklandığı bir "Referans" bölümü ve uygun olması durumunda madde içinde alıntıların işaretlenmesi gerekmektedir. Ne zaman ve nasıl geniş ölçüde referans kullanılacağıyla ilgili bilgi ve biçim referanslarıyla ilgili tavsiyeler için Vikipedi:Kaynak gösterme sayfasına bakabilirsiniz. Dipnot kullanılan listeler için meta:kaynak yöntemi tavsiye edilir.
    • (d) "Tarafsız", maddenin belirli bir görüşü ısrarla savunmadan, adilane bir dille yazılması anlamına gelmektedir (bkz: tarafsız bakış açısı). Ancak maddeler azınlık görüşlerine eşit şekilde yer vermek zorunda değildir (bkz: yersiz önem verme).
    • (e) "Kalıcı", maddenin süregelen değişiklik savaşlarına sebep olmaması ve içeriğinin günden güne değiştirilmemesi anlamına gelmektedir. Vandalizm nedeniyle geri almalar ve geliştirme amaçlı değişiklikler bu durumun istisnaları arasında gösterilir.
  2. Vikipedi:Biçem el kitabında ve ilgili VikiProjelerde belirlenmiş olan standartlarla uyumlu olmalıdır. Bunlara aşağıdakiler de dahildir:
    • (a) tüm konuyu özetleyen ve okuyucuyu sonraki bölümlerde karşısına çıkacak yüksek seviyede detaya hazırlayan kısa bir giriş bölümü.
    • (b) yeri geldiğinde, uygun bir hiyerarşik başlık sistemi.
    • (c) detaylı, ancak sıkıcı olmayan bir içindekiler bölümü.
  3. Uygun telif hakkı statüsüne ve resimaltı yazısı veya alternatif metnine sahip, konuyla ilgili resimlere sahip olmalı.
  4. Yeterli uzunlukta olmalı ve gereksiz detaylara girmeden ana konuya odaklanmış bir biçimde yazılmalıdır.

Ayrıca bakınız