Battal Gazi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Hbomber (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
9. satır: 9. satır:
740 yılında [[Eskişehir]]'in [[Seyitgazi]] ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur. Anadolu'da [[İslam]]ın yayılmasına büyük katkıları olmuştur. Günümüzde Battal Gazi ile ilgili en kapsamlı çalışma [[Polis Koleji|Ankara Polis Koleji]]'nde Metin İnceleme Kulübü tarafından sürdürülmektedir.
740 yılında [[Eskişehir]]'in [[Seyitgazi]] ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur. Anadolu'da [[İslam]]ın yayılmasına büyük katkıları olmuştur. Günümüzde Battal Gazi ile ilgili en kapsamlı çalışma [[Polis Koleji|Ankara Polis Koleji]]'nde Metin İnceleme Kulübü tarafından sürdürülmektedir.


Seyyid Battal Gazi [[Muhammed bin Abdullah|Muhammed]]'in torunudur. Kendisi [[Emevi]] komutanı değildir. Ama Emevi ordusunda görev almıştır. Abdulvehab Gazi, Muhammed'in de aldığı emaneti yaklaşık iki yüzyıl sonra Seyyid Battal Gaziye teslim etmiştir. Seyyid Battal Gazi [[Aleviler]] için serçeşmedir. Seyyid Battal Gazi'nin torunları Amasya Merzifon'da, Eskişehir Seyitgazi'de ve Malatya civarında yaşamaktadır. Kendisi Ayasofya Kilisesine (camiine) giren ve o zamanın düşman komutanı Leo'nun korkusuna sebep olan seyyiddir. Halen [[Manisa]], [[Eskişehir]], [[Amasya]], [[Tokat]], [[Sivas]] yörelerinde Battal Gazi soyuna ikrar vermiş bu ocaktan olan [[Aleviler]] vardır.
Seyyid Battal Gazi, Hz. [[Muhammed bin Abdullah|Muhammed]]'in torunudur. Kendisi [[Emevi]] komutanı değildir. Ama Emevi ordusunda görev almıştır. Abdulvehab Gazi, Hz. Muhammed'in de aldığı emaneti yaklaşık iki yüzyıl sonra Seyyid Battal Gaziye teslim etmiştir. Seyyid Battal Gazi, [[Aleviler]] için serçeşmedir. Seyyid Battal Gazi'nin torunları Amasya Merzifon'da, Eskişehir Seyitgazi'de ve Malatya civarında yaşamaktadır. Kendisi Ayasofya Kilisesine (camiine) giren ve o zamanın düşman komutanı [[III. Leo İsauryalı|Leo]]'nun korkusuna sebep olan seyyiddir. Halen [[Manisa]], [[Eskişehir]], [[Amasya]], [[Tokat]], [[Sivas]] yörelerinde Battal Gazi soyuna ikrar vermiş bu ocaktan olan [[Aleviler]] vardır.


== Battal Gazi romanları ==
== Battal Gazi romanları ==

Sayfanın 12.04, 5 Ağustos 2013 tarihindeki hâli

Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Emevilerin Anadolu'nun doğusunu fethetmesi ile oraya yerleşmiş bir Arap ailenin oğludur. Battal Gazi, Malatya'da doğmuştur. Doğduğu ve yaşadığı evin yeri halen mevcuttur. Yıkıntı halinde korunmaktadır. Uzun yıllar halka yemek dağıtılan hayrat yeri olarak kullanılmıştır. Evliya Çelebi seyehatnamesinde bahsedilmektedir.

Battal Gazi hakkında bugüne ulaşabilmiş kaynaklar sadece mesnevi tarzı yazılmış, birbirini hem destekleyen hem de çelişen olgular içeren destanlar ve halkın hafızasında kalmış olan bilgilerdir.

Battal Gazi Destanı'nda ve halk hikâyelerinde, Emeviler zamanında Arap ordusuyla birlikte İstanbul'u kuşattığı anlatılmaktadır. Kuşatma hem denizden hem karadan yapılmış, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Destanda Battal'ın düşmanı, Arap komutanına oyun oynayıp kuşatma başladığında İstanbul'a geçerek imparatorluğunu ilan eden İmparator Leon'dur. Arap tarihinde II. İstanbul kuşatmasının tarihi 717-718 olarak belirtilmektedir. Bizans tarihindeki veriler de bu tarihi doğrular niteliktedir. Ayrıca Bizans tarihinde İmparator III. Leon'un tahta çıkma tarihi 717 olarak belirtilmiştir, bundan dolayı destandaki Leon'un İmparator III. Leo İsauryalı olma olasılığı üzerinde durulmaktadır. Destanda Battal Gazi'nin kuşatma sırasında yirmili yaşlarında olduğu söylendiği için, Battal Gazi'nin doğum yılının 690-695 civarı olmasının olası olduğu düşünülmektedir. Battal Gazi'nin 740 yılındaki Afyon (Akroinon) Savaşı'nda öldüğü konusunda tarihçiler mütabakata varmışlardır.

740 yılında Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur. Anadolu'da İslamın yayılmasına büyük katkıları olmuştur. Günümüzde Battal Gazi ile ilgili en kapsamlı çalışma Ankara Polis Koleji'nde Metin İnceleme Kulübü tarafından sürdürülmektedir.

Seyyid Battal Gazi, Hz. Muhammed'in torunudur. Kendisi Emevi komutanı değildir. Ama Emevi ordusunda görev almıştır. Abdulvehab Gazi, Hz. Muhammed'in de aldığı emaneti yaklaşık iki yüzyıl sonra Seyyid Battal Gaziye teslim etmiştir. Seyyid Battal Gazi, Aleviler için serçeşmedir. Seyyid Battal Gazi'nin torunları Amasya Merzifon'da, Eskişehir Seyitgazi'de ve Malatya civarında yaşamaktadır. Kendisi Ayasofya Kilisesine (camiine) giren ve o zamanın düşman komutanı Leo'nun korkusuna sebep olan seyyiddir. Halen Manisa, Eskişehir, Amasya, Tokat, Sivas yörelerinde Battal Gazi soyuna ikrar vermiş bu ocaktan olan Aleviler vardır.

Battal Gazi romanları

Türk Edebiyatı'nda Battal Gazi Destanı'nı temel alarak yazılan tarihi romanlardır.

Murat Sertoğlu

  • 1968- Battal Gazi’nin Oğlu
  • 1967- Battal Gazi
  • 1973- Battal Gazi’nin Torunu

Abdullah Ziya Kozanoğlu

  • 1937 - Battal Gazi Destanı

Cavid Ersen

  • Battal Gazi

Oğuz Özdeş

  • 1968 - Battal Gazi'nin Oğlu