Elena Paparizu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İngilizce'den birtakım çeviri bilgiler eklendi.
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + telif hakkı ihlali
34. satır: 34. satır:


== Müzik Yaşamı ==
== Müzik Yaşamı ==
1999 yılında kendisi gibi Yunan kökenli olan çocukluk arkadaşı Nikos Panayiotidis ile birlikte [[Antique (müzik grubu)|Antique]] grubunu kurdular. 1999 yılında ilk teklileri olan "[[Opa Opa]]"'yı piyasaya sürdüler. Albüm çok başarılı oldu ve altın plak kazandılar. Antique grubu [[2001 Eurovision Şarkı Yarışması]]'nda [[Yunanistan]] adına "[[(I Would) Die For You]]" (''Senin İçin Ölürüm'') şarkısıyla yarıştılar ve yarışmadan üçüncülükle ayrıldılar. Bu derece o zamana dek Yunanistan'ın elde ettiği en iyi derece oldu. [[2005]] yılında [[2005 Eurovision Şarkı Yarışması|Eurovision Şarkı Yarışması]]'nda "[[My Number One]]" (''Bir Numaram'') adlı şarkı ile [[Yunanistan]]'a ilk kez birincilik kazandırdı.
H'elena Paparizou(Yunanca: Έλενα Παπαρίζου, telaffuzu: [ˈelena papaˈrizu]; 31 Ocak 1982 doğumlu)yurt dışında genelde Helena Paparizou olarak anılır.İsveç doğumlu Yunan kadın söz yazarı, şarkıcı, model ve televizyon starıdır. Yunan bir göçmen ailenin kızı olup İsveç'te doğmuş ve yetişmiştir. İsveç'te 1999 yılında [[antique]] ile kariyerine henüz başlamadan önce çeşitli sanatlarla ilgilenmiştir.
1999 yılında kendisi gibi Yunan kökenli olan çocukluk arkadaşı Nikos Panayiotidis ile birlikte [[Antique (müzik grubu)|Antique]] grubunu kurdular. 1999 yılında ilk teklileri olan "[[Opa Opa]]"'yı piyasaya sürdüler. Albüm çok başarılı oldu ve altın plak kazandılar. Antique grubu [[2001 Eurovision Şarkı Yarışması]]'nda [[Yunanistan]] adına "[[(I Would) Die For You]]" (''Senin İçin Ölürüm'') şarkısıyla yarıştılar ve yarışmadan üçüncülükle ayrıldılar. Bu derece o zamana dek Yunanistan'ın elde ettiği en iyi derece oldu.
Grup 2003'te dağılmış ve Elena Sony Music ile anlaşarak çıkış parçası [[Anapandites Klises]] olan laiko-pop ağırlıklı albümü [[Protereotita]]'yı çıkarmıştır.
[[2005]] yılında [[2005 Eurovision Şarkı Yarışması|Eurovision Şarkı Yarışması]]'nda "[[My Number One]]" (''Bir Numaram'') adlı şarkı ile [[Yunanistan]]'a ilk kez birincilik kazandırdı.
My Number One albümü multi platin albüm olmuştur. Onu müteakiben yayınladığı [[Iparhi Logos]] (2006), [[The Game of Love]] (2006), [[Vrisko To Logo Na Zo]] (2008) ve [[Giro Apo T'Oneiro]] (2010) albümleri de platin albüm sertifikası almıştır. Sony Music ile yollarını ayırmadan önceki son albümü [[Greatest Hits&More]] 2011'de hit parçası [[Baby It's Over]] ile yayınlandı. 3 Haziran 2013'te altıncı stüdyo albümü [[Ti Ora Tha Vgoume?]]'nin raflarda yerini alacağını duyurmuştur. Bunun yanısıra Mayıs 2013'te çıkardığı [[¨Save Me (This is an SOS)¨]] ile altı yıl aradan sonra uluslarası müziğe geri dönmüştür.
Paparizou kendini gençlerin idolü olarak adlandırmıştır. Müzik dışında Nokia ve IVI gibi markaların reklamlarında yer almıştır. 2011'de Dancing on Ice isimli Yunan TV programında jüri üyeliği yapmıştır. 2012'de Let's Dance isimli İsveç TV programında yarışmacı olarak yer almıştır. Paparizou 1999'dan 2011'deki ayrılıklarına kadar nişanlısı ve menajeri Tony Mavrides ile yaşamıştır. 2012 güzünden beri inşaat mühendisi Andreas Kapsalis ile beraberdir. 2013 Noel'inde Andreas ile nişanlanmıştır.
Paparizou üç Arion Muzik Ödülü, bir Avrupa Yayın Birliği Ödülü, on dokuz MAD Video Müzik Ödülü ve bir MTV Avrupa Müzik Ödülü kazanmıştır.
2010'da [[Forbes]] tarafından Yunanistan'ın en güçlü ve etkili kadını seçilmiştir. Bugüne değin Youtube'da en çok görüntülenen Yunan sanatçısı olmuştur.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 20.57, 6 Haziran 2013 tarihindeki hâli

Elena Paparizu
Genel bilgiler
Doğum31 Ocak 1982 (42 yaşında)
İsveç Borås, İsveç
TarzlarPop müzik, Laiko
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1999-günümüz
Müzik şirketiSony Music Greece, EMI, Universal Music
İlişkili hareketlerAntique
Resmî sitewww.helenapaparizou.com

Elena Paparizu (Yunan: Έλενα Παπαρίζου, 31 Ocak 1982, Borås), Yunan-İsveçli şarkıcı.

Müzik Yaşamı

1999 yılında kendisi gibi Yunan kökenli olan çocukluk arkadaşı Nikos Panayiotidis ile birlikte Antique grubunu kurdular. 1999 yılında ilk teklileri olan "Opa Opa"'yı piyasaya sürdüler. Albüm çok başarılı oldu ve altın plak kazandılar. Antique grubu 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan adına "(I Would) Die For You" (Senin İçin Ölürüm) şarkısıyla yarıştılar ve yarışmadan üçüncülükle ayrıldılar. Bu derece o zamana dek Yunanistan'ın elde ettiği en iyi derece oldu. 2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda "My Number One" (Bir Numaram) adlı şarkı ile Yunanistan'a ilk kez birincilik kazandırdı.

Dış bağlantılar