Antijen: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Théoden (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + deneme amaçlı değişiklik
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
'''Bağıştıran''' ya da '''Antijen''' vücuda girdiğinde [[bağışıklık sistemi]] tarafından [[antikor]] üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.
'''Bağıştıran''' ya da '''Antijen''' vücuda girdiğinde [[bağışıklık sistemi]] tarafından [[antikor]] üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.


Antijenler genellikle [[protein]] ve [[polisakkarit]] yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik ürünleridir. En önemli antijenler [[bakteri]] lerinin yapısına girenlerdir. Bir antijen iki elementten oluşur: Protein bir madde ve hapten. Antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı [[mikrop]]larla savaş gibi birçok olayda rol alır. [[Bağışıklık]] ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yokedebilme yeteneğidir. Bu madde aynı zamanda [[hücre zarı]]ndaki glikoproteinlerin yapısına katılır.
Antijenler genellikle [[protein]] ve [[polisakkarit]] yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik KISIMLARI YADA ürünleridir. En önemli antijenler [[bakteri]] lerinin yapısına girenlerdir. Bir antijen iki elementten oluşur: Protein bir madde ve hapten. Antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı [[mikrop]]larla savaş gibi birçok olayda rol alır. [[Bağışıklık]] ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yokedebilme yeteneğidir. Bu madde aynı zamanda [[hücre zarı]]ndaki glikoproteinlerin yapısına katılır.
{{tıp-taslak}}
{{tıp-taslak}}

Sayfanın 18.42, 1 Mayıs 2013 tarihindeki hâli

Her antikor spesifik bir antijene bağlanır.

Bağıştıran ya da Antijen vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

Antijenler genellikle protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma kısımları ya da büyük moleküllü proteinler ve bunlara bağlanmış karbonhidratlar, nükleik, lipidik KISIMLARI YADA ürünleridir. En önemli antijenler bakteri lerinin yapısına girenlerdir. Bir antijen iki elementten oluşur: Protein bir madde ve hapten. Antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı mikroplarla savaş gibi birçok olayda rol alır. Bağışıklık ya da hastalığa direnç gösterme, vücuda giren antijenleri antikorlarla yokedebilme yeteneğidir. Bu madde aynı zamanda hücre zarındaki glikoproteinlerin yapısına katılır.