Kısa mesafe koşuları: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Théoden (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + telif hakkı ihlali - http://www.bilgiler.gen.tr/512-kisa-mesafe-kosulari.html
1. satır: 1. satır:
'''Kısa mesafe koşuları''' veya '''sprintler''', [[atletizm]] karşılaşmalarında 60, 100, 200 ve 400 metre mesafelerinde yapılan koşuların genel adı. Bu mesafede koşan atletlere sprinter denir.
'''Kısa mesafe koşuları''' veya '''sprintler''', [[atletizm]] karşılaşmalarında 60, 100, 200 ve 400 metre mesafelerinde yapılan koşuların genel adı. Bu mesafede koşan atletlere sprinter denir.


Hız koşularında [[parkur]] her koşucunun koşu süresince dışına çıkmaması gereken kulvarlara ayrılmıştır. Önceleri hız koşucuları yarışa ayakta durarak başlarlardı; çıkış [[takoz]]ları kullanılarak çömelmiş durumda çıkış yapmaya [[1884]]'ten sonra geçildi. Bu çıkış takozları resmi yarışmalarda ilk kez [[1930]]'da kullanıldı. Yarış [[tabanca]] atışıyla başlar. Üstün hız koşucuları ilk 50-60 metrede 40 km/saat'ten fazla bir hıza ulaşırlar.
OYNANIŞI:
Start; yerlerinize ve dikkat komutundan sonra start tabancasının atılması ile birlikte yarışmacılar yarışa başlarlar. Yerleriniz komutu sporcuları takozdaki yerlerinde hazırlanmaları için verilir. Dikkat komutu ile tüm sporcular koşu pozisyonu alır. Ve tabanca patlatılarak koşu emri verilir. Patlama sesinden önce yarışa başlayan olursa çıkış tekrarlanır. İki kez çıkışta faul yapan sporcu diskalifiye olur. Kısa Mesafe Koşuları ile ilgili bilmeniz gereken başka bilgide yarışmalarda kulvar esasının uygulanmasıdır. Her sporcu kendi kulvarında yarışmaktadır. Kulvar farkı koşunun mesafesine göre farklılık göstermektedir. Bu arada kulvar dediğimiz iki beyaz çizgi arasında kalan 400 metrelik mesafedir. Pistteki kulvar farklılıklar yani sporcular arasındaki mesafe şöyledir. 1-2 (3.52 m), l-3 (7.35 m), 1-4 (11.18 m), l-5 (l5.01 m), 1-6 (18.84 m), 1-7 (22.67 m) 1-8 (26.57 m). Bu durumda ilk kulvardaki sporcu mesafe olarak yanındaki yani 2. kulvardaki oyuncudan 3.52 metre geride yarışa başlayacaktır. Yani atletler dairesel pistte her birininde eşit mesafe koşabilmesi için daha doğrusu pistteki kavisten doğan farka göre 1. kulvardan 8. kulvara kadar sıralanırlar. Böylece ilk kulvardaki yarışmacı ile son kulvardaki yarışmacı arasında 26.57 metrelik bir fark görülür.
Bayrak yarışlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler ise şöyledir. 4 X 100 bayrak yarışlarında üç, 4 X 400 bayrak yarışında ise bir bayrak değiştirme bölgesi vardır. Bayrak değiştirme bölgesi 4 X 100 yarışlarda çıkıştan önce ve sonra 10′ar metre olmak üzere 20 metrelik bir mesafedir. İçten, dıştan ve karışık olmak üzere üç türlü bayrak değiştirme şekli vardır. Genellikle en fazla uygulanan bayrak değiştirme şekli şöyledir. Birinci koşucu bayrağı sağ eli ile taşır. İkinci koşucu sol eli ile üçüncü koşucu sağ eli ile ve dördüncü sporcu ise sol eli ile bayrağı taşır. Bayrak değiştirme esnasında hızların eşitlenmesi son derece önemlidir. Sporcuların bayrağı düşürmeleri diskalifiye olmalarına sebep olmaz. Bayrağı düşürdükten sonra tekrar alıp yarışmaya devam edebilirler. Ama tabiki böylesine hızlı bir yarışta bayrağı düşürüp tekrar yerden almak zaman kaybı olacağı için bu hatayı yapan yarışmacıların pek şansı kalmamaktadır. Son olimpiyatlarda Amerikan takımının hem bayan hem erkek sporcularının yaptıkları bu hata yarışmayı sonuncu olarak tamamlamalarına sebebiyet vermiştir. 4 X 400 bayrak yarışlarında ilk bayrak değişimi her zaman oldukça zordur. Bunun sebebi ilk değişime kadar sporcular arasında fazla fark olmayacağı için bayrak değişim alanına beraber gelmeleridir. Bu kalabalıkta değişim yapmaya çalışan sporcular genellikle hata yaparlar. Fakat bunu önleyebilmek için şöyle bir kural koyulmuştur. Kulvar farkı ilk değişim yapıldıktan 100 metre sonra ortadan kalkmaktadır. Yani atletler ilk bayrak değişimini kendi kulvarlarında yaparlar. Sonraki 100 metreden sonra kulvar farkını ortadan kaldırırlar. Fakat yinede denk sporcuların mücadelelerinde 2. 3. ve son bayrak değişimlerinde aynı zamanlarda yapılan değişimler birbirine çarpmalardan dolayı sporcuları hataya zorlayabilmektedir.


== Mesafeler ==
== Mesafeler ==

Sayfanın 21.40, 28 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Kısa mesafe koşuları veya sprintler, atletizm karşılaşmalarında 60, 100, 200 ve 400 metre mesafelerinde yapılan koşuların genel adı. Bu mesafede koşan atletlere sprinter denir.

Hız koşularında parkur her koşucunun koşu süresince dışına çıkmaması gereken kulvarlara ayrılmıştır. Önceleri hız koşucuları yarışa ayakta durarak başlarlardı; çıkış takozları kullanılarak çömelmiş durumda çıkış yapmaya 1884'ten sonra geçildi. Bu çıkış takozları resmi yarışmalarda ilk kez 1930'da kullanıldı. Yarış tabanca atışıyla başlar. Üstün hız koşucuları ilk 50-60 metrede 40 km/saat'ten fazla bir hıza ulaşırlar.

Mesafeler

1996 Yaz Olimpiyatları'nda Bayanlar 100 metre engelli yarışı

Sürat yarışları dört mesafede yapılır:

  • 60 metre: Genelde kapalı salonlarda koşulan 60 metre, kısa zamanda maksimum hıza ulaşan, fakat fazla dayanıklı olmaları gerekmeyen atletlere uygun bir yarıştır.
  • 100 metre: Gayri resmi olarak Dünyanın En Hızlı İnsanı'nı belirleyen 100 metre, en kısa zamanda en çok hıza ulaşan atletleri ödüllendirir.Bunun için, atletlerin dehşetli bir kas gücüne ve üzerinde çok iyi çalışılmış bir tekniğe ihtiyaçları vardır.

4 Kısımdan Oluşur;

  1. Çıkış
  2. Toplanış
  3. Fule
  4. Varış
  • 200 metre: koşucuları, 100 metre koşucularının her türlü becerisine sahip oldukları gibi, dönemeçleri almak için merkezkaç kuvvetini kullanma becerisine de sahiptirler.Atletler güçlü bir çıkış yapmalı, fakat enerjilerinin bir kısımını da iyi bir bitiş yapmaya ayırmalıdırlar.
  • 400 metre: Bir mukavemet koşusu olarak tanımlandırılabilecek 400 metre, sürat koşularının en zoru ve yorucusudur.Dikkatli bir şekilde düzenlenmiş koşu ritmi bu yarışta hayati bir önem taşır, çünkü yaklaşık 30 saniye boyunca maksimum eforla koştuktan sonra, kaslarda hızı korumayı güçleştiren ve acılı hale getiren laktik asit oluşur.

150, 300, 500 ve 600 metre yaygın olmayan fakat bazı yarışlarda koşulan sürat yarışı mesafeleridir.

Koşu etapları

Bir sürat koşusu dört etaba ayrılır: çıkış, ivme kazanma, uzun adımlarla koşu ve bitiş.Bütün sürat koşularında yarış boyunca, koşucular başladıkları kulvarlarda devam etmek zorundadırlar. Bir ya da daha fazla dönemeç içeren 200 ve 400 metre koşularında, her koşucunun aynı mesafeyi koşmasını sağlamak için, başlama kulvarları birbirinden mesafe farkıyla ayrılmıştır.

Ayrıca bakınız