Monica Bellucci: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q81819 sayfası üzerinden sağlanan 61 vikilerarası bağlantı taşınıyor
EmausBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:Q81819 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
98. satır: 98. satır:
[[Kategori:İtalyan agnostikler]]
[[Kategori:İtalyan agnostikler]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]
[[Kategori:Yaşayan insanlar]]

[[el:Μόνικα Μπελλούτσι]]

Sayfanın 10.29, 16 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Monica Bellucci
DoğumMonica Anna Maria Bellucci
30 Eylül 1964 (59 yaşında)
İtalya Città di Castello, Umbria, İtalya
Boy1,73 m (5 ft 8 in)
Kilo64 kilogram
EvlilikVincent Cassel (1999'dan bu yana)

Monica Bellucci (d. 30 Eylül 1964), İtalyan sinema oyuncusu ve eski model. İki çocuk annesidir.

Yaşamı

"Monica Anna Maria Bellucci" Città di Castello, Umbria, İtalya'da nakliyat şirketi sahibi Luigi Bellucci ile ressam Maria Gustinelli'nin kızı olarak dünyaya geldi. 16 yaşında Liceo Classico isimli okula başladığı sıralarda modellikle tanıştı. İlkin, Perugia Üniversitesi'nde avukatlık kariyerinde ilerlemek için hukuk eğitimi gördüğü sıralarda okul masraflarını karşılamak amacıyla modellik yaptı. Fakat modelliğin cazibesi Monica'yı hukuk eğitiminden uzaklaştırdı. 1.73 cm boyundaki Bellucci, 1988’de Avrupa’nın moda merkezlerinden biri olan Milano’ya taşındı ve güzelliği ile kısa sürede dikkat çekti. Bir süre sonra Elite Model Management ile anlaşan Bellucci 1989’dan itibaren önce Paris’te göze çarptı, ardındansa Avrupa dışında New York’ta da tanınan bir model haline geldi. Fransız Elle Dergisi gibi dergiler için poz verdikten sonra Giuseppe Tornatore’nin çektiği Dolce & Gabbana’nın Black & White reklam filminde oynadı.

1989’da oyunculuğa geçmek için dersler almaya başlayan Bellucci, 1990’ların başında birkaç televizyon filminde küçük roller aldı. 1992 yılında ilk büyük sinema denemesi olan ve Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins ve Keanu Reeves’in başrollerinde olduğu Francis Ford Coppola filmi Bram Stoker’s Dracula'da, Dracula'nın vampir kadınlarından birini canlandıran Bellucci, 2000’e kadar yaklaşık 20 filmde küçüklü büyüklü rollerde oynadı. 2000 yapımı Giuseppe Tornatore filmi Malena’da genç ve güzel dul bir kadın olan 'Malena' karakterini canlandıran Bellucci, bu başrol sayesinde büyük dikkat çekti. İngilizce konuşulan çevrelerde de büyük alkış toplayan Malena’nın ardından 2002 yapımı Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre’da ‘Kleopatra’yı oynadı. Nihayet aynı yıl Gaspar Noé’nin büyük yankı yapan filmi Dönüş Yok’da (Irreversible) oynadığı başrolle dünya çapında üne kavuştu.

2003 yılında Matrix Reloaded ve Matrix Revolutions’ta ‘Persephone’ karakterini canlandıran Bellucci, 2004’de Mel Gibson’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği The Passion of the Christ’ta Mary Magdelene karakterini oynadı. Bellucci’ye The Passion of the Christ’taki rolünden ötürü birçok hayranı tarafından Roman Catholic (Katolik) yakıştırması yapıldı. Bellucci, film hakkında ‘The Big Question’ adlı belgeselde şu açıklamayı yaptı:

"Ben agnostik (bilinemezci) birisiyim, yine de bütün dinlere saygım ve ilgim var. Eğer inandığım bir şey varsa o da gizemli bir enerji olduğu ve bu sayede okyanusların dolduğu, insanların ve doğanın birleştiğidir."

1998’de İtalyan Max Payne Dergisi'ne ve GQ dergisi'ne çıplak takvim çekimleri yapan Bellucci, 1999’da Maxim Dergisi’nin '50 En Seksi Kadın Listesi'nde 6. iken, 2002’deki '100 En Seksi Kadın Listesi'nde 9. oldu. Aynı yıl ünlü internet sitesi Askmen’de 'En Çok Arzulanan Kadın' ('Most Desirable Woman') seçildi ve 2004’de 'Dünyadaki En Güzel 100 Kadın' ('Most Beautiful Women in the World') listesinde 1. sırada yer aldı. 8 Kasım 2004 ‘de Fransız TV şovu 'La Plus Belle Femme du Monde'da izleyiciler tarafından dünyanın en güzel kadını seçilen Bellucci, 2005’te de FHM Dergisi’nin 'Dünyanın 100 En Seksi Kadını Listesi’nde 89. sırada yer aldı.

Özel Hayatı

Monica Bellucci, 1989’dan 1995’e kadar aktör Nicola Farron ile nişanlı kaldı. 1999 yılında Dobermann ve Dönüş Yok da dâhil olmak üzere birçok filmde beraber oynadığı ünlü Fransız sinema oyuncusu Jean-Pierre Cassel’in oğlu Vincent Cassel ile evlenen Bellucci, 12 Eylül 2004’te Roma’da Deva adında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 2004 yılında kızına hamile iken İtalyan kanunlarına göre sadece evli çiftlerin tüp bebek sahibi olabilmelerini protesto etmek amacıyla İtalyan Vanity Fair dergisine çıplak pozlar vermiştir. Monica Bellucci ile eşinin, aralarındaki ilişkinin rutinleşmemesi için ayrı evlerde yaşadıkları bilinmektedir. Bellucci'nin şimdilerde ikinci bir çocuğa hamile olduğu ve Mayıs ayında doğum yapacağı çeşitli basın organlarında yer almıştır.

Soyadının, İran'ın güneydoğu bölgesindeki Belucistan'la fonetik benzerliğe sahip olmasından ötürü Bellucci'nin İran asıllı olduğu yönünde söylentiler ortaya atılmıştır. Ancak bu söylentiler doğru değildir. Latince bir kelime olan Bellutus'tan gelen Bellucci'nin soyadı, Belluto, Belluti, Belluzzo, Belluccio ve Belluzio gibi İtalya'da sık rastlanan bir soyadı olarak bilinmektedir.

Sinema Kariyeri

Bellucci, Bram Stoker's Drucula'da rol aldığından beri pek çok filmde oynamıştır. Güzelliği, oyunculuğundan daha fazla değerlendirme konusu olsa da özellikle Malena ve Dönüş Yok filmlerindeki performansı beğeni toplamıştır. 2006 Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapan Bellucci, bir röportajında ünlü İtalyan sanatçılar; Sophia Loren ve Claudia Cardinale'nin, oyunculuğunun esin kaynakları olduklarını söylemiştir. Başarılı oyunculuğunun yanı sıra Monica Bellucci, Avrupa ve Amerika dergileri ve internet siteleri tarafından bir çok defa "En Güzel" ve "En Seksi" kadın seçilmiştir.

Tipik bir Akdeniz kadını vücuduna sahip olan Monica Bellucci, aktrislerin çok zayıf olmasını isteyen Hollywood Film Sektörü'nde çalışmak üzere Amerika'ya taşınmak istemediğini birçok röportajında belirtmiş ve "Orada asla yaşayamazdım, gençlik ve güzelliği saplantı haline getirmişler. Yemek yemeyi seviyorum, bu kimin umrunda, ben doğal bir kadınım" demiştir.

Monica Bellucci 2007 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde.

Filmografi

Dış bağlantılar

Şablon:Sinema portal