I. Mary (İskoçya kraliçesi): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Eğitmen (mesaj | katkılar)
k 78.191.223.237 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Addbot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Değişiklik özeti yok
63. satır: 63. satır:
{{İngiltere, İskoçya ve Britanya hükümdarları}}
{{İngiltere, İskoçya ve Britanya hükümdarları}}


{{DEFAULTSORT:Mary 01}}
[[Kategori:1542 doğumlular]]
[[Kategori:1542 doğumlular]]
[[Kategori:1587 yılında ölenler]]
[[Kategori:1587 yılında ölenler]]
[[Kategori:İskoçya kral ve kraliçeleri]]
[[Kategori:Stuart Hanedanı]]
[[Kategori:Stuart Hanedanı]]
[[Kategori:Tudor Hanedanı]]
[[Kategori:Tudor Hanedanı]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
[[Kategori:İskoçya kral ve kraliçeleri]]
[[Kategori:İdam edilmiş Britanyalılar]]
[[Kategori:Çocuk hükümdarlar]]
[[Kategori:Çocuk hükümdarlar]]
[[Kategori:İdam edilmiş Britanyalılar]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]


{{Link SM|it}}
{{Link SM|it}}

Sayfanın 18.38, 14 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Mary Stuart
İskoçya Kraliçesi
Hüküm süresi14 Aralık 1542 - 24 Temmuz 1567
Taç giymesi9 Ekim 1543
Önce gelenV. James
Sonra gelenVI. James
Fransa Kralı Eşi
Hüküm süresi10 Temmuz 1559 - 5 Aralık 1560
Doğum8 Aralık 1542
Linlithgow Sarayı, Linlithgow
Ölüm8 Şubat 1587 (44 yaşında)
Fotheringhay Şatosu
DefinPeterborough Katedrali; Westminster Abbey
HanedanStuart Hanedanı
BabasıV. James
AnnesiGuise'li Mary
DiniRoman Katolik
İmza

I. Mary (İskoç Kraliçesi Mary olarak da bilinir; 8 Aralık 1542 - 8 Şubat 1587), 14 Aralık 1542-24 Temmuz 1567 tarihleri arasında İskoçya kraliçesidir. 1558-1560 yılları arasında Fransa Kralı II. François ile evlenerek Fransa Kraliçesi oldu. 1587 tarihinde I. Elizabeth döneminde vatana ihanetten suçlandı ve idam edildi.

İlk yılları ve kraliçeliği

Mary babası V. James'in erken ölümü üzerine daha dokuz aylıkken kraliçe olmuştur. Büyükannesi Margaret Tudor VIII. Henry'nin kardeşi oluyordu ve Mary'de bu nedenle Henry'nin çocuklarından sonra İngiliz tahtında hak iddia edebilecek ilk kişiydi. VIII. Henry İskoç ve İngiliz krallıklarını birleştirmek amacıyla oğlu Edward (Daha sonradan VI. Edward) ile Mary'i evlendirmek istemiş ama dönemin yüksek rahibinin bunu onaylamaması üzerine ve Mary 6 yaşında eğitim için Fransa'ya gönderilmiştir.

Fransa Kraliçesi Mary

Mary on altı yaşında Fransa Prensi II. François ile evlenmiştir ve kocası bir yıl sonra kral olunca kraliçe olmuştur.Mary güzel,yetenekli ve çalışkandı.İyi bir prenses portresi çiziyordu.Beyaz tenli,ela gözlü ve kızıl saçlıydı ve dikkat çekiciydi.Fransızca,Latince,Yunanca,İspanyolca ve İtalyancayı mükemmel şekilde konuşabiliyordu.Fransa Sarayının gözbebeğiydi.Fakat bu durum çok uzun sürmemiş,Mary evlendikten bir yıl sonra kocası Francois öldükten sonra ülkesi İskoçya'ya geri dönmüştür.

Geri dönüşü ve ikinci evliliği

Mary ikinci kocası Darnley ile birlikte

Mary bir katolikti ve İskoçya'nın son katolik hükümdarı olma özelliğini taşıyordu. Fransa kralı ve kocası öldüğünde İskoçya'ya geri döndü ve Protestanların iyice arttığı bir ülke gördü. Mary daha sonra kuzeni katolik Henry Stuart ile evlenince üvey kardeşi Moray Dükü James Stuart ve diğer protestanların isyanıyla karşılaşan Mary bu isyanı bastırabilmiştir. Kocası Henry tahta ortak olmak istemiş ve kocası protestanlarla ortak olmuş ve Mary'ye suikast düzenlenmesine ön ayak olmuştur.Suikast girişimi başarısız olmuş ve Mary Stuart kocasının bu suikastla ilişkisinden haberi olmamış ve birkaç ay sonra Mary kocası ile birlikte Bothwell Dükü James Hepburn'un evine yerleşmiştir. İki ay sonra da oğlu VI. James'i (İngiltere için I. James) doğurmuştur. Daha sonra kocası Lord Darnley evinde gerçekleşen bir patlamayla hayatını kaybetmiştir.

Mary oğlu James ile birlikte

Üçüncü evliliği ve tahttan inişi

Lord Darnley'in ölümünden üç ay sonra Mary Bothwell Dükü ile evlendi ve bu sefer İskoç soyluları bu evliliğe karşı çıktı.Dük James isyan karşısında ülkeyi terketti ve İskoç soyluları Mary'i tahttan indirdi.Tahta Mary'nin Lord Darnley'den olan oğlu VI. James geçti.

Hapis yılları ve İsyanı

Mary yaklaşık bir yıl bir adada tutsak kalmış ve altı bin adam toplayıp tahtı ele geçirmek için harekete geçti ama isyan bastırılmış ve Mary bu başarısız isyanın ardından babasının kuzeni I. Elizabeth'den yardım istedi.

İngiltere yılları ve idamı

1578 tarihli bir tablo

Kuzeni Kraliçe I. Elizabeth Mary'i bir kuleye hapsetti ve Mary içerden İngiltere tahtını ele geçirmek için harekete başladı.En sonunda I.Elizabeth'e yapılan başarısız suikast girişiminden sonra Mary 25 Ekim 1586 tarihinde idama mahkûm oldu ve 8 Şubat 1587 tarihinde idam edildi.

İlgili filmler

İlgili Kitaplar

Öteki Kraliçe [The Other Queen], Philippa Gregory

Şablon:Link SM Şablon:Link SM Şablon:Link SM