İstanbul Adalet Sarayı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Trewar (mesaj | katkılar)
k Sultanahmet Meydanında bulunduğu bilinen İstanbul Adalet Sarayı taşınmıştır.Yeni yeri İstanbul Kağıthane Çağlayan olduğundan bilgileri değiştirilmiştir.
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + telif hakkı ihlali
1. satır: 1. satır:
'''İstanbul Adalet Sarayı''' ('''Çağlayan Adliyesi''').
'''İstanbul Adalet Sarayı''' ('''Sultanahmet Adliyesi'''), [[Sultanahmet Meydanı]]'nda, [[İbrahim Paşa Sarayı]]'nın arkasında yer alan adliye binası.


[[Ayasofya]]'nın [[doğu]] cephesinin karşısında yer alan eski [[Adliye Sarayı]]'nın ([[Darülfünun]] Binası) 3-[[4 Aralık]] [[1933]] gecesi yanmasından sonra, [[İstanbul]] önemli bir adliye binasından yoksun kaldı. [[Cumhuriyet]]'in ilk yıllarında, önemli kamu binaları büyük ölçüde [[Ankara]]'nın gereksinimleri olarak görüldüğünden, [[Devlet]] en az bir 10 yıl boyunca [[İstanbul]]'a bu alanda bir yatırım yapmaktan uzak durdu.
320.000 m2 kapalı alana sahip İstanbul Adalet Sarayının inşaatı 2006 yılında tamamlanarak 2011 yılında faaliyete geçti.Teknolojik açıdan büyük yatırımlar yapılmıştır. Adliye tamamen bilgisayarlı ortama geçmiştir. Tüm hâkimlere ve Cumhuriyet savcılarına dizüstü bilgisayarlar,adliye personeline masaüstü bilgisayarlar verildi. Adalet hizmetlerinin daha etkin ve ivedi olarak yürütülebilmesi için "e-devlet" uygulamaları çerçevesinde "e-adalet" sistemi olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) hayata geçirildi.Mevcut tüm evraklar tarayıcılar yardımıyla elektronik sisteme dahil edildi.Özellikle icra müdürlüklerinde Otomasyon sistemi kurulması, e-satış yöntemine geçilmesi vatandaş,memur,avukat üçgeninde şeffaflık sağlanarak büyük bir kolaylık sağlandı.

Hâkim ve Cumhuriyet savcısı odaları, Bürolar,duruşma salonları, toplantı-konferans salonları, özel güvenlik, özel yemekhane servisi,Özel Temizlik Şirketi,personel yol servisi,banka şubeleri, PTT şubesi, Spor salonu, Bay-Bayan Kuaförü, Ana Sınıfı okulu,Nüfus Müdürlüğü Şubesi,Vergi Dairesi Şubesi,Baro Odaları,Adliye Karakolu,Jandarma, Elektrik Mühendisi,Mimar,Sosyal Hizmet Uzmanı,Psikolog,Pedagog,Adli Tıp Uzmanı,Doktor, vs. ile standartların üstünde bir yapı.
Adliye binasının nerede yapılacağı, büyük tartışmalara yol açtı. En büyük tartışma [[İbrahim Paşa Sarayı]]'nın yıktırılması, binanın bu arsa üzerine yapılması fikri ileri sürüldüğünde patlak verdi. Yine de [[1939]]'da [[saray]]ın bir bölümü yıktırılarak, [[istimlâk]]ler yapıldı.Ancak, [[II. Dünya Savaşı]]'nın araya girmesiyle çalışmalar durduruldu.
Adliyede,Savcılık, Asliye Ceza,Ağır Ceza,İcra Ceza,Sulh Ceza,Asliye Hukuk,Sulh Hukuk,Fikri ve Sinia Haklar Mahkemeleri,Asliye Ticaret,Tüketici Mahkemesi,İş Mahkemesi,Aile Mahkemesi,Çocuk Mahkemesi 'nin yanı sıra, İcra Daireleri yer almaktadır.

[[1949]]'da [[adliye sarayı]] için [[proje]] yarışması yeniden gündeme geldi. Yarışmayı kazanan proje, dönemin önde gelen iki [[Türk]] [[mimar]]ından ikisinin, [[Sedad Hakkı Eldem]] ve Ord. Prof. [[Emin Halid Onat]]'ın imzasını taşıyordu. Ancak bu [[proje]]nin yalnızca birinci bölümü, yani mahkemeler bloğu uygulandı. [[1951]]'de inşaatına başlanan bu bina, [[1955]]'de hizmete girdi. [[1958]]'de yapılan kazılarda [[Bizans]] döneminden kalma önemli [[arkeoloji]]k buluntular ortaya çıktı. [[Adliye Sarayı]]'nın uygulanan ilk bölümünün (A ve B blokları) inşa edilmesinden ve arada [[proje]] [[mimar]]larından Emin Onat'ın [[1961]]'de ölmesinden sonra, [[Sedad Hakkı Eldem]], [[arkeoloji]]k buluntuları da dikkate alarak, bunların üstünü kısmen örten ve [[Adliye Sarayı]]'nın uygulanmayan bölümünü yine de inşa edebilmeyi öngören yeni bir proje geliştirdi. Ancak bu proje de, [[Anıtlar Kurulu]]'nu olumlu kararına rağmen, uygulanma olanağı bulamadı.

4,000 m² alan üzerine yayılmış, ikisi yerin altında, altı kattan oluşan bina, [[İstanbul]]'da çeşitli [[ilçe]]lerde çok sayıda [[adliye]]nin göreve başlamasından sonra, halen [[Sultanahmet Adliyesi]] olarak kullanılmaktadır.

Adliyede,Savcılık, Ceza ve Fikri Haklar Mahkemeleri' nin yanı sıra, İcra Daireleri yer almaktadır.


[[Kategori:İstanbul'daki yapılar]]
[[Kategori:İstanbul'daki yapılar]]

Sayfanın 08.01, 5 Nisan 2013 tarihindeki hâli

İstanbul Adalet Sarayı (Sultanahmet Adliyesi), Sultanahmet Meydanı'nda, İbrahim Paşa Sarayı'nın arkasında yer alan adliye binası.

Ayasofya'nın doğu cephesinin karşısında yer alan eski Adliye Sarayı'nın (Darülfünun Binası) 3-4 Aralık 1933 gecesi yanmasından sonra, İstanbul önemli bir adliye binasından yoksun kaldı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, önemli kamu binaları büyük ölçüde Ankara'nın gereksinimleri olarak görüldüğünden, Devlet en az bir 10 yıl boyunca İstanbul'a bu alanda bir yatırım yapmaktan uzak durdu.

Adliye binasının nerede yapılacağı, büyük tartışmalara yol açtı. En büyük tartışma İbrahim Paşa Sarayı'nın yıktırılması, binanın bu arsa üzerine yapılması fikri ileri sürüldüğünde patlak verdi. Yine de 1939'da sarayın bir bölümü yıktırılarak, istimlâkler yapıldı.Ancak, II. Dünya Savaşı'nın araya girmesiyle çalışmalar durduruldu.

1949'da adliye sarayı için proje yarışması yeniden gündeme geldi. Yarışmayı kazanan proje, dönemin önde gelen iki Türk mimarından ikisinin, Sedad Hakkı Eldem ve Ord. Prof. Emin Halid Onat'ın imzasını taşıyordu. Ancak bu projenin yalnızca birinci bölümü, yani mahkemeler bloğu uygulandı. 1951'de inşaatına başlanan bu bina, 1955'de hizmete girdi. 1958'de yapılan kazılarda Bizans döneminden kalma önemli arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Adliye Sarayı'nın uygulanan ilk bölümünün (A ve B blokları) inşa edilmesinden ve arada proje mimarlarından Emin Onat'ın 1961'de ölmesinden sonra, Sedad Hakkı Eldem, arkeolojik buluntuları da dikkate alarak, bunların üstünü kısmen örten ve Adliye Sarayı'nın uygulanmayan bölümünü yine de inşa edebilmeyi öngören yeni bir proje geliştirdi. Ancak bu proje de, Anıtlar Kurulu'nu olumlu kararına rağmen, uygulanma olanağı bulamadı.

4,000 m² alan üzerine yayılmış, ikisi yerin altında, altı kattan oluşan bina, İstanbul'da çeşitli ilçelerde çok sayıda adliyenin göreve başlamasından sonra, halen Sultanahmet Adliyesi olarak kullanılmaktadır.

Adliyede,Savcılık, Ceza ve Fikri Haklar Mahkemeleri' nin yanı sıra, İcra Daireleri yer almaktadır.