Michel-Eugène Chevreul: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YFdyh-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Ekleniyor: hu:Michel-Eugène Chevreul
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q271651 sayfası üzerinden sağlanan 29 vikilerarası bağlantı taşınıyor
49. satır: 49. satır:
[[Kategori:1889 yılında ölenler]]
[[Kategori:1889 yılında ölenler]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]

[[az:Mişel Ejen Şevröl]]
[[be:Мішэль Эжэн Шэўроль]]
[[be-x-old:Мішэль Эжэн Шэўроль]]
[[bg:Мишел Йожен Шеврьол]]
[[ca:Michel Eugène Chevreul]]
[[de:Eugène Chevreul]]
[[el:Μισέλ Εζέν Σεβρέλ]]
[[en:Michel Eugène Chevreul]]
[[es:Michel Eugène Chevreul]]
[[eu:Michel Eugène Chevreul]]
[[fa:میشل اوژن شورول]]
[[fi:Michel Eugène Chevreul]]
[[fr:Michel-Eugène Chevreul]]
[[gl:Michel Eugène Chevreul]]
[[he:מישל שוורל]]
[[hi:माइकल यूजिन शेव्रुएल]]
[[hu:Michel-Eugène Chevreul]]
[[it:Michel Eugène Chevreul]]
[[ja:ミシェル=ウジェーヌ・シュヴルール]]
[[la:Eugenius Chevreul]]
[[mk:Мишел Ежен Шеврол]]
[[nl:Eugène Chevreul]]
[[pl:Michel Eugène Chevreul]]
[[pt:Michel Eugène Chevreul]]
[[ro:Michel Eugene Chevreul]]
[[ru:Шеврёль, Мишель Эжен]]
[[sl:Michel-Eugène Chevreul]]
[[sv:Michel Eugène Chevreul]]
[[zh-min-nan:Michel-Eugène Chevreul]]

Sayfanın 02.00, 5 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Michel-Eugène Chevreul
Chevreul
Doğum31 Ağustos 1786
Angers, Fransa
Ölüm9 Nisan 1889 (102 yaşında)
İmza

Michel Eugène Chevreul (d. 31 Ağustos 1786 - ö. 9 Nisan 1889), Fransız kimyager.

Yağ asitleri üzerine çalışmalarıyla sanat ve bilim alanlarına yol göstermiştir. Margarin'i keşfetmiş, hayvansal yağlar ve tuzdan yapılan sabun'un ilk şeklini tasarlamıştır. 102 yıl yaşayan Chevreul Gerontolojiye öncülük etmiştir.

Hayatı Ve çalışmaları

Aynı ismi taşıyan babası Michel 18. yüzyıl tıbbının önde gelen uzmanlarındandı. Michel Eugène Angers'ta Fransız ihtilali ve terörün ortasında büyüdü. 1793 yılında iki genç kızın idamına tanık oldu. Çocuklugundan birçok kanlı hatıra kaldı ve politikadan rahatsızlık duymasına sebep oldu. Özel bir eğitimden sonra eskiden üniversite olan Ecole Centrale'ye gitti. 1799'da Angers'ta dört yıl yunanca, italyanca, botanik, mineral bilim, matematik, fizik ve kimya çalıştı. 1803'te bu çalışmalarının ardından kariyer seçme vakti gelmişti. Tıbba ilgi duymadı ve kimyayı seçti. Sonrasında Angerstan ayrılıp Paris'e Fransız doktor Antoine-Laurent de Lavoisier'in yanına gitti. 1794te ünlü Lavoisier National Museum Of Natural History'de (Ulusal Doğa Tarihi Müzesi) öğretmen oldu. Müze 1626'da "Jardin Royal Des Plantes Medicinales" olarak kuruldu Lavoisier'in asistanı Nicolas-Louis Vauquelin 1804'te Chevreul'u kendi laboratuvarına aldı.yağları,proteinleri ve şekerleri ayrıştıran ilk kimyager olan Vauquelin Chevreul'u organik bileşikler ve doğal ürünlerin renk prensipler üzerine çalışmalarıyla tanıttı.Chevreul 1811'e kadar Vauquelin'in küçük laboratuvarında çalıştı ve organik boyalardan yağların bileşiklerini ayırdı. 1810'da 24 yaşındayken Chevreul, müzede doğabilimci olarak ilk pozisyonuna yerleşti.Kimya alanında Chevreul'un ünü lipidlerin yapısı ve özellikleriyle ilgili buluşları sayesinde arttı daha sonra kitabı "Recherches Chimiques Sur Les Corps Gras D'origine Animale" Paris'te 1823'te basıldı. Yağ asitlerini ve birçok kimyasal türü (oleik, butirik, kaproik ve kaprik asit, stearik asit, kolestrol ve gliserin) ayrıştıran ilk kişidir. Bu keşifler mum sektörüne çok büyük katkılar sağlamıştır. Kimyanın birçok alanı bu zamanda keşfedilmiştir buna ek olarak Avrupa ve Amerikadaki kimyagerler Chevreul'un keşifleri üzerinde çalışılmıştır.

1818'de Sophie Davallet ile evlenmiştir ve Vauquelin şahitlerden biridir. Yargıç ve tarihçi olan oğlu Henri 1819'da doğmuştur. 1825'te Chevreul ve JL Gay-Lussac stearik asit mumlarının patentini aldı ve Chevreul Society For The Advancement Of Industry'den 12,ooo altınlık ödül kazandı. 1821'den 1840'a kadar Chevreul Ecole Polytechnique'te kimya seminerleri veerdi. 1824te hayatının 61 yılını geçirdiği Royale des Gobelins boya fabrikasına atandı. Kimya boyaları ve fizik alanında renk ve renk efektleri alanında cok önemli buluşlar yaptı ve bu buluşlar hakkında olan "Leçons de chimie appliquée à la teinture" (1828-1831) ve "De la loi du contraste simultane des couleurs et de l'assortiment des objets colores" isimli çalışmaları 1839da basıldı ve 1958de Londrada "the laws of conrast of colors" ismiyle basıldı. 97 yaşında Chevreul 1883'ta fabrikayı bıraktı ve profesör olarak devam etti.1839 da Académie des Sciences'ın başkanı seçildi. 1864te Chevreul müzenin yöneticisi oldu ve bu pozisyonunu 93 yaşına kadar (1879) korudu. Chevreul toprakbilim alanında da çalışmalar yaptı ve 1832 ziraat akademisine seçildi (Academy Of Agriculture) ve 1849daki ölümüne kadar bu akademinin başkanı oldu.

Kaynak