Edward James Olmos: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
35. satır: 35. satır:
[[Los Angeles]], [[California]]'da dünyaya gelen Olmos, Elenaor (kızlık soyadı Huizar) ve Pedro Olmos'un oğluydu. Babası Pedro bir kaynakçıydı. Babası bir Meksika göçmeni ve annesi Meksika asıllı Amerikalıydı. Büyüdüğünde profesyonel bir beyzbol oyuncusu olmak istiyordu. 1964 yılında Montebello Lisesi'nden mezun oldu. East Los Angeles College ve California State University, Los Angeles'ta derslere katıldı.
[[Los Angeles]], [[California]]'da dünyaya gelen Olmos, Elenaor (kızlık soyadı Huizar) ve Pedro Olmos'un oğluydu. Babası Pedro bir kaynakçıydı. Babası bir Meksika göçmeni ve annesi Meksika asıllı Amerikalıydı. Büyüdüğünde profesyonel bir beyzbol oyuncusu olmak istiyordu. 1964 yılında Montebello Lisesi'nden mezun oldu. East Los Angeles College ve California State University, Los Angeles'ta derslere katıldı.


1984 ve 1989 yılları arasında ''[[Miami Vice]]'' adlı 80'lerin efsanevi ve kült haline gelen,sinematografiyi dizi sektörüne taşıyan ekolleşmiş dizide Teğmen Martin ''Marty'' Castillo adlı otoriter ve soğukkanlı-ciddi bir ekip amiri karakterini oynayan Olmos bu karakterle gönüllerde taht kurmuş ve özdeşleşmiştir. ''Star Trek: The Next Generation'' dizisinde Atılgan'ın kaptanını oynamayı reddetti. Yaşanmış bir öyküden uyarlanan ''Stand and Deliver'' filmindeki matematik öğretmeni Jaime Escalante rolüyle En İyi Aktör dalında [[Akademi Ödülü]] adaylığı kazandı. 1992 yılında ''American Me'' filmini yönetti. Dexter"da Professor Gellar" oynuyor.Miami Vice'ın beğenilmeyen 2006 verisyon yeniden çekim filminde tekrar Teğmen Martin ''Marty'' Castillo rolünü Michael Mann kendisine teklif etmiş fakat kendisi orjinal cast'a ihanet etmemek amacıyla bu rolü geri çevirmiştir.Son zamanlardaki söylentilere göre de tekrar kendisinin bulunduğu cast ile devam niteliğindeki çekilecek olan Miami Vice'da ise aynı rolü üsteleneceği bildirilmektedir.
1984 ve 1989 yılları arasında ''[[Miami Vice]]'' adlı 80'lerin efsanevi ve kült haline gelen,sinematografiyi dizi sektörüne taşıyan ekolleşmiş dizide Teğmen Martin ''Marty'' Castillo adlı otoriter ve soğukkanlı-ciddi bir ekip amiri karakterini oynayan Olmos bu karakterle gönüllerde taht kurmuş ve özdeşleşmiştir. ''Star Trek: The Next Generation'' dizisinde Atılgan'ın kaptanını oynamayı reddetti. Yaşanmış bir öyküden uyarlanan ''Stand and Deliver'' filmindeki matematik öğretmeni Jaime Escalante rolüyle En İyi Aktör dalında [[Akademi Ödülü]] adaylığı kazandı. 1992 yılında ''American Me'' filmini yönetti. Dexter"da Professor Gellar" oynuyor.Miami Vice'ın beğenilmeyen 2006 versiyon yeniden çekim filminde tekrar Teğmen Martin ''Marty'' Castillo rolünü Michael Mann kendisine teklif etmiş fakat kendisi orjinal cast'a ihanet etmemek amacıyla bu rolü geri çevirmiştir.Kendisinin orjinalde canlandırdığı Teğmen Martin ''Marty'' Castillo'yu da filmde Barry Shabaka Henley oynamış fakat Olmos kadar orjinal,gerçekçi ve karizmatik olamayarak beğenilmemiştir.Son zamanlardaki söylentilere göre de tekrar kendisinin bulunduğu cast ile devam niteliğindeki çekilecek olan Miami Vice'da ise aynı rolü üsteleneceği bildirilmektedir.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 14.39, 20 Mart 2013 tarihindeki hâli

Edward James Olmos
2008 yılında Edward James Olmos
DoğumEdward Olmos
24 Şubat 1947 (77 yaşında)
Los Angeles, California, U.S.
MeslekAktör/Yönetmen
Etkin yıllar1978–devam
EvlilikKaija Keel (1971-1992)
Lorraine Bracco (1994-2002)
Lymari Nadal (2002-devam)

Edward James "Eddie" Olmos (d. 24 Şubat 1947), Emmy Ödülü kazanmış Meksika asıllı Amerikalı aktördür.

En çok Ölüm Takibi filmindeki Gaff, Miami Vice dizisindeki Teğmen Martin Castillo, Stand and Deliver filmindeki Jaime Escalante, Battlestar Galactica dizisindeki Amiral William Adama rolleri ile tanınır.

Los Angeles, California'da dünyaya gelen Olmos, Elenaor (kızlık soyadı Huizar) ve Pedro Olmos'un oğluydu. Babası Pedro bir kaynakçıydı. Babası bir Meksika göçmeni ve annesi Meksika asıllı Amerikalıydı. Büyüdüğünde profesyonel bir beyzbol oyuncusu olmak istiyordu. 1964 yılında Montebello Lisesi'nden mezun oldu. East Los Angeles College ve California State University, Los Angeles'ta derslere katıldı.

1984 ve 1989 yılları arasında Miami Vice adlı 80'lerin efsanevi ve kült haline gelen,sinematografiyi dizi sektörüne taşıyan ekolleşmiş dizide Teğmen Martin Marty Castillo adlı otoriter ve soğukkanlı-ciddi bir ekip amiri karakterini oynayan Olmos bu karakterle gönüllerde taht kurmuş ve özdeşleşmiştir. Star Trek: The Next Generation dizisinde Atılgan'ın kaptanını oynamayı reddetti. Yaşanmış bir öyküden uyarlanan Stand and Deliver filmindeki matematik öğretmeni Jaime Escalante rolüyle En İyi Aktör dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandı. 1992 yılında American Me filmini yönetti. Dexter"da Professor Gellar" oynuyor.Miami Vice'ın beğenilmeyen 2006 versiyon yeniden çekim filminde tekrar Teğmen Martin Marty Castillo rolünü Michael Mann kendisine teklif etmiş fakat kendisi orjinal cast'a ihanet etmemek amacıyla bu rolü geri çevirmiştir.Kendisinin orjinalde canlandırdığı Teğmen Martin Marty Castillo'yu da filmde Barry Shabaka Henley oynamış fakat Olmos kadar orjinal,gerçekçi ve karizmatik olamayarak beğenilmemiştir.Son zamanlardaki söylentilere göre de tekrar kendisinin bulunduğu cast ile devam niteliğindeki çekilecek olan Miami Vice'da ise aynı rolü üsteleneceği bildirilmektedir.

Dış bağlantılar