Parke: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Gettyxcalibur (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
JackieBot (mesaj | katkılar)
k Fix URL prefix
40. satır: 40. satır:


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* [http://http://www.laminatparke.com/00-Laminat-Parke-Nasil-Dosenir.php Laminat Parke Bilgilendirme ve Hizmet Sitesi]
* [http://www.laminatparke.com/00-Laminat-Parke-Nasil-Dosenir.php Laminat Parke Bilgilendirme ve Hizmet Sitesi]


[[Kategori:Ahşap malzemeler]]
[[Kategori:Ahşap malzemeler]]

Sayfanın 19.36, 16 Mart 2013 tarihindeki hâli

Parke zemin kaplaması

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları günümüz yapım işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır.

Evine zemin döşemesi yaptıracaklar parke çeşitlerini de bilmeliler. Parkelerde en çok kullanılan hali ile 3 çeşittir. Laminat parke, lamine parke ve masif parke olarak ayrılabilir. Yapısal olarak hepsi birbirinden farklı olan parke çeşitleri arasından evinize en uygun parkeyi bulmak ise profesyoneller sayesinde daha da kolay olabilir.

Laminat parke

Laminat, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplama levhalarıdır. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir.

Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan 7-8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir. Kanserojen maddeli yapıştırıcılar kullanılarak üretilenleri de mevcuttur. [kaynak belirtilmeli] Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez.

Laminat parkeler ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan dekoratif zemin kaplamasıdır.Yer kaplaması olarak fiyatına göre en iyi üründür.

Lamine parke

Lamine parke, ahşap malzemenin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile üretilir. Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur. 5-10 mm kalınlıktaki iki ağaç tabakası ve 2-5 mm kalınlıktaki parke yapmaya uygun nitelikteki ahşaptan tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır.

Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler montaj işlemi sonrasında herhangi bir düzeltme veya cilalama işlemi gerektirmezler.

Lamine parkenin, laminat parkeden farkı şudur; laminat parkede arada MDF kullanılır, lamine parkede ise aradaki malzeme ahşaptır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.

Masif Parke

Geleneksel ilk kullanılan parke türüdür. Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 16-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında, dayanıklılık açısından meşe, gürgen, dişbudak, gül ağacı gibi sert ağaçlar kullanılır. Geleneksel parke "masif parke" olarak adlandırılır.

Uygulamada, 16-18 mm kalınlık 3-13 cm en 20-100 cm boy gibi boyutlardaki masif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, boşluklar varsa zımpara tozu ve vernik karışımı ile ek yerlerin de rutuşlanır, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.

Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalı olmasına karşın daha kalıcıdır.(örneğin: dolma bahçe sarayı, topkapı sarayında hala ozaman döşenen parkeler yerinde tarihe meydan okuyor.)Bu bağlamda masif parke binanın ömrü ile eş ömre sahiptir.[kaynak belirtilmeli]

Parke Döşemesi

Parke döşemeleri sırasında önce strafor veya şilte, duvardan duvara serilmektedir. Döşeme yönü genellikle odanın ölçüleri göz önüne alınarak belirlenmektedir ve parkeler düz duvar kenarından döşemeye başlanmaktadır. Duvar kenarında 1-2 cm genleşme payı bırakılır daha sonrasında parkeler döşenip duvar dibine kadar gelinir. Döşeme işi bitirildikten sonra ise süpürgeliklerin takılma işlemine geçilir. Döşeme yapılacak alanın en ve boy ölçüleri alındıktan sonra parke döşemesi gerçekleştirilmelidir. Özellikle döşenecek zeminin mutlaka temiz, düzgün ve pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir. Parkeler tamamlandıktan sonra sıra süpürgelik döşemesine gelir. Döşeme sırasında süpürgelikler çelik çivi ile duvara çakılır. Kesinlikle parkeye çivi çakılmamaktadır. Çivi çakılması sakıncalı duvarlara ya da alçıpan olanlara silikon ile süpürgelikler yapıştırılmaktadır. Süpürgelikler de takıldıktan sonra kapı bitiş çıtaları silikonla yapıştırılarak yerine konur ve silikonla yapıştırılan çıtaların üzerine ağırlık konularak en az 2 saat kuruması beklenir. Bu şekilde daha sağlam olması sağlanır.

Kaynakça

Dış bağlantılar