Kanryo Higashionna: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: zh:東恩納寬量 zh:慎善熙 olarak değiştiriliyor
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q699236 sayfası üzerinden sağlanan 11 vikilerarası bağlantı taşınıyor
18. satır: 18. satır:
[[Kategori:1853 doğumlular]]
[[Kategori:1853 doğumlular]]
[[Kategori:1915 yılında ölenler]]
[[Kategori:1915 yılında ölenler]]

[[ca:Kanryō Higaonna]]
[[de:Higaonna Kanryō]]
[[en:Higaonna Kanryō]]
[[es:Kanryo Higaonna]]
[[fa:کانریو هیگااونا]]
[[fr:Kanryō Higaonna]]
[[it:Higaonna Kanryō]]
[[ja:東恩納寛量]]
[[pt:Kanryo Higaonna]]
[[sv:Higashionna Kanryō]]
[[zh:慎善熙]]

Sayfanın 09.02, 9 Mart 2013 tarihindeki hâli

Kanryo Higashionna

Kanryo Higashionna (Japonca: 東恩納寛量; d. 1853 - ö. 1915) Okinava adasındaki Nishi-shin-machi, Naha'da odun tüccarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi,

Aile ismi Okinava dilinde Higashionna, ve Japoncada Higaonna olarak söylenir. Batı dillerinde iki çeviri de kullanılmakta ve yer değiştirebilmektedir.

1860ların başında, Aragaki Seisho gözetiminde Okinava Savaş Sanatları çalışmaya başladı. Bu dönemde karate terimi çok yaygın olmadığı gibi bölgesel adları kullanılmak üzere El anlamına gelen Te(Okinava Te) terimi (Naha Te, Shuri Te) kullanılmaktaydı.

1870lerde Çinin Fukien Eyaletindeki Fuzhou Bölgesine giden Higashionna, zamanını birçok Çinli Ustadan Savaş Sanatları dersleri alarak geçirdi. Ders aldığı ustalardan bir tanesi kempo eğitmeni olan ve kendisini Usta Liu Liu Ko ile tanıştıran, Ryoto idi. Liu Liu Ko hakkında çok az bilgiye sahip olmamıza rağmen bir ayakkabı ustası olduğunu, ve Higashionna'nın kendisinin olağanüstü gücünden bahsettiğini biliyoruz.

1880lerde Okinava'ya dönen Higashionna aile işine devam etti. Aynı zamandan Naha çevresinde Savaş Sanatları dersleri vermeye başladı. Stili go-no (sert) ve ju-no (yumuşak) tekniklerin her ikisinin bir sistemde karışımı idi. Tekniği o kadar ünlü olduğu ki; "Naha-te" terimi Higashionna'nın tekniğini isimlendirmek için kullanılmaya başlandı.

Higashionna'nın, çizdiği güçlü Sanchin katası ile çok ilgi gördü. Öğrencilerinin, ayağının sürtmesinden dolayı yerdeki parkelerin ısındığını söyledikleri yazılıdır.

Öğrencilerinin bir çoğu oldukça ünlü Karate ustaları oldular. Bunların bazıları; Miyagi Chojun, Kyoda Shigehatsu, Koki Shiroma ve Higa Seiko'dur.