Eğim: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Théoden (mesaj | katkılar)
k 78.187.139.130 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Garbino tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Slope picture.svg|right|thumb|Bir doğrunun eğimi ''m'' = Δ''y''/Δ''x'' şeklinde tanımlanır.]]
1/100 ölçekli topğrafik haritada 2 cm kazı kaç m³?
[[Matematik]]te bir [[doğru (geometri)|doğru]]nun '''eğim'''i ya da '''gradyan'''ı o doğrunun dikliğini, eğimliliğini belirtir. Daha büyük eğim, daha eğimli bir doğru demektir.
a=1 b=3 c=L=250m V=1.3.250=750m³ 1/100.750=7.5m³(eğimden gelen + harfiyat) Brüt=750+7.5=757.5m³


Eğim, bir doğrunun herhangi iki noktası arasındaki dikey değişimin yatay değişe oranı olarak tanımlanabilir. Bir doğru üzerinde (''x''<sub>1</sub>,''y''<sub>1</sub>) ve (''x''<sub>2</sub>,''y''<sub>2</sub>) koordinatlarında iki nokta verildiğinde doğrunun eğimi m, <math>m=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}</math> formülüyle bulunabilir.
1 100
2 x=2*100=200cm³=0.0002m³ 750*0.002=0.15m³ 1cm³=0.000001m³(doğru orantı)
(2cm bölge)


[[Diferansiyel kalkülüs]] ile, bir [[teğet]]in, bir [[eğri]]nin herhangi bir noktasındaki eğimi hesaplanabilir.


Eğim kavramı, [[coğrafya]] ve [[inşaat mühendisliği]]ndeki [[grad (eğim)|grad]] ve [[gradyan]]larda doğrudan kullanılmaktadır. [[Trigonometri]] açısından bir yolun gradı ''m'' ile diklik açısı ''θ'' arasındaki ilişki; <math>m = \tan \theta\!</math>'dır.
1/100 ölçekli kadosro haritasına da 2cm ( a=1cm b=3cm) kaç m²? 1 100
2 x= 200cm²=0.02m²
0.02/0.0003=65m²


== Tanım ==
<!--[[Dosya:Slope of lines illustrated.jpg|thumb|400px|right|Slope illustrated for ''y''&nbsp;=&nbsp;(3/2)''x''&nbsp;&minus;&nbsp;1. Click on to enlarge]]-->


Koordinat düzlemindeki bir doğrunun eğimi çoğunlukla ''m'' harfiyle ifade edilir ve doğru üzerindeki iki noktadan ''y'' koordinatındaki değişimin ''x'' koordinatındaki değişime oranı olarak hesaplanabilir. Denklem olarak şu şekilde yazılır:


:<math>m = \frac{\Delta y}{\Delta x}</math>


(''x''<sub>1</sub>,''y''<sub>1</sub>) ve (''x''<sub>2</sub>,''y''<sub>2</sub>) şeklinde iki nokta verildiğinde, değişkenleri yerine yazarak şu elde edilir:


:<math>m = \frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1}</math>
Kimin bulduğu önemli değil,kimin ne anlamadığı önemli::::))))

== Örnekler ==
Bir doğru ''P''&nbsp;=&nbsp;(1 2) ve ''Q''&nbsp;=&nbsp;(13,8) noktalarından geçiyor olsun. ''y'' koordinatlarındaki değişimi ''x'' koordinatlarındaki değişime oranlayarak eğimi şu şekilde bulunabilir:
:<math>m = \frac{\Delta y}{\Delta x} = \frac{y_2 - y_1}{x_2 - x_1} = \frac{8 - 2}{13 - 1} = \frac{6}{12} = \frac{1}{2}</math>

Bir başka örnek vermek gerekirse, (4,15) ve (3,21) noktalarından geçen doğrunun eğimi şu şekilde hesaplanır:
:<math>m = \frac{ 21 - 15}{3 - 4} = \frac{6}{-1} = -6</math>

== Geometri ==
Eğimin mutlak değeri arttıkça, doğrunun dikliği artar. Yatay bir doğrunun eğimi 0 iken, pozitif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi +1, negatif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi ise -1'dir. Dikey bir doğrunun eğimi tanımsızdır, dolayısıyla eğimi yoktur.

Bir doğrunun pozitif ''x'' aksisiyle yaptığı θ açısı, [[Trigonometrik fonksiyonlar|tanjant fonksiyonu]] aracılığıyla ''m'' eğimiyle yakından ilgilidir:
:<math>m = \tan\,\theta</math>
ve
:<math>\theta = \arctan\,m</math>

İki doğru, ancak ve ancak eğimleri eşitse ya da ikisi de dikey ve eğimleri tanımsızsa paralel ve çakışmazdır. İki doğrunun eğimleri çarpımı -1 ise ya da doğrulardan biri yatay, biri dikeyse (eğimleri 0 ve tanımsızsa) doğrular birbirine [[dik]]tir.
<!--
Madde ile direk ilgili olmadığı ve ana sayfalar açılmamış olduğu için bu kısmı çevirmedim. Dileyen çevirebilir. Onun için silmeden bu şekilde bırakıyorum.
===Slope of a road or railway===
:''Main articles: [[Grade (slope)]], [[Grade separation]]''
There are two common ways to describe how steep a [[road]] or [[Rail tracks|railroad]] is. One is by the angle in degrees, and the other is by the slope in a percentage. See also [[mountain railway]] and [[rack railway]]. The formulae for converting a slope as a percentage into an angle in degrees and vice versa are:
:<math>\text{angle} = \arctan \frac{\text{slope}}{100} ,</math>
and
:<math>\mbox{slope} = 100 \tan( \mbox{angle}),\, </math>
where ''angle'' is in degrees and the trigonometric functions operate in degrees. For example, a 100[[Percent sign|%]] or 1000[[Per mil|‰]] slope is 45°.

A third way is to give one unit of rise in say 10, 20, 50 or 100 horizontal units, e.g. 1:10. 1:20, 1:50 or 1:100 (etc.).
<gallery>
File:Nederlands verkeersbord J6.svg|Slope warning sign in the [[Netherlands]]
File:Znak_A-23.svg|Slope warning sign in [[Poland]]
File:Skloník-klesání.jpg|A 1371-meter distance of a railroad with a 20[[Per mil|‰]] slope. [[Czech Republic]]
File:Railway gradient post.jpg|Steam-age railway gradient post indicating a slope in both directions at [[Meols railway station]], [[United Kingdom]]
</gallery>
-->
== Cebir ==
Eğer ''y'', ''x''`in [[doğrusal fonksiyon]]uysa, ''x''`in katsayısı fonksiyon doğrusunun eğimini verir. Doğrunun denklemi aşağıdaki gibi verilirse,
:<math>y = mx + b \,</math>
''m'' eğim olur.

Eğer doğrunun eğimi ''m'' ve doğru üzerindeki bir nokta (''x''<sub>1</sub>,''y''<sub>1</sub>) biliniyorsa, doğrunun denklemi aşağıdaki gibi bulunabilir:
:<math>y - y_1 = m(x - x_1)\!</math>

Örneğin, (2,8) ve (3,20) noktalarından geçen bir doğru ele alındığında, eğim ''m'' şuna eşittir:
:<math>\frac {(20 - 8)}{(3 - 2)} \; = 12 \,</math>

Doğrunun denklemi de şu şekilde:
:<math>y - 8 = 12(x - 2) = 12x - 24 \,</math>
ya da şu şekilde:
:<math>y = 12x - 16. \,</math>
yazılabilir.

:<math>ax + by +c = 0 \,</math> şeklinde tanımlanan bir fonksiyonun eğimi <math>-\frac {a}{b} \;</math>'ye eşittir.

== Kalkülüs ==
[[Dosya:Graph of sliding derivative line.gif|right|frame|Herbir noktada fonksiyonun [[türev]]i, [[Eğri (geometri)|eğri]]ye [[teğet]] olan [[Doğru (geometri)|doğru]]nun eğimini verir. Doğru her zaman mavi eğriye teğettir ve eğimi onun türevine eşittir. Doğrunun yeşil olduğu noktalarda türev pozitif, kırmızı olduğunda negatif, siyah olduğunda ise sıfırdır.]]
Eğim kavramı [[diferansiyel kalkülüs]]te çok kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan fonksiyonlarda, değişim oranı eğri boyunca değişir. Bir noktada fonksiyonun [[türev]]i, o noktada eğriye teğet olan doğrunun eğimini (o noktadaki değişim oranını) verir.

Δ''x'' ve Δ''y'' eğri üzerindeki iki noktanın uzaklıklarıysa, yukarıdaki tanıma uygun olarak,

:<math>m = \frac{\Delta y}{\Delta x}</math>,

formülü eğriyi kesen bir doğrunun eğimini verir. Diğer eğrilerden farklı olarak, doğru üzerindeki herhangi iki noktadan geçen bir ''kesen'' doğrunun kendisidir. Örneğin, ''y'' = ''x''<sup>2</sup> eğrisini (0,0) ve (3,9) noktalarında kesen doğrunun eğimi 3'tür. ({{nowrap|1=x = {{frac|3|2}}}}'daki teğetin eğimi de 3'tür-[[ortalama değer teoremi]]nin bir tesadüfü.)

İki nokta Δ''y'' ve Δ''x'' küçülecek şekilde birbirine yakınlaştırıldığına, ''kesen'', gittikçe teğet doğrusuna yaklaşır. Dolayısıyla ''kesen''in eğimi de teğetin eğimine yaklaşır. [[Diferansiyel kalkülüs]] kullanılarak, [[limit]]i bulunabilir ya da Δ''y'' ve Δ''x'' sıfıra yaklaşırken Δ''y''/Δ''x''`in değeri hesaplanabilir. Eğer ''y'', ''x''`e bağlıysa, sadece Δ''x''in sıfıra yaklaşırken limiti almak yeterlidir. Teğet doğrusunun eğimi, Δ''x'' sıfıra yaklaşırken Δ''y''/Δ''x''`in limitine eşittir. Bu limit [[türev]] olarak adlandırılır.

== Ayrıca bakınız ==
* [[Gradyan]], birden fazla değişken alan fonksiyonlar için eğim kavramının genelleştirilmesidir.
* [[Öklid uzaklığı]]

== Dış bağlantılar ==
{{Vikisözlük|eğim}}

[[Kategori:Analitik geometri]]
[[Kategori:Temel matematik]]

[[am:ኩርባ]]
[[ar:انحدار]]
[[bg:Диференчно частно]]
[[ca:Pendent (matemàtiques)]]
[[cs:Směrnice přímky]]
[[da:Hældningskoefficient]]
[[de:Steigung]]
[[en:Slope]]
[[es:Pendiente (matemáticas)]]
[[et:Tõus (matemaatika)]]
[[fa:شیب (ریاضی)]]
[[fi:Kulmakerroin]]
[[fr:Pente (mathématiques)]]
[[he:שיפוע]]
[[hi:प्रवणता]]
[[hr:Koeficijent smjera pravca]]
[[io:Pento]]
[[is:Hallatala]]
[[it:Coefficiente angolare]]
[[ja:傾き (数学)]]
[[ko:기울기]]
[[li:Riechtingscoëfficiënt]]
[[nl:Richtingscoëfficiënt]]
[[no:Stigningstall]]
[[pl:Zbocze]]
[[pt:Declive]]
[[sk:Smernica priamky]]
[[sn:Mawere]]
[[sv:Riktningskoefficient]]
[[ta:சாய்வு]]
[[vi:Độ dốc]]
[[zh:斜率]]

Sayfanın 14.41, 26 Şubat 2013 tarihindeki hâli

Bir doğrunun eğimi m = Δyx şeklinde tanımlanır.

Matematikte bir doğrunun eğimi ya da gradyanı o doğrunun dikliğini, eğimliliğini belirtir. Daha büyük eğim, daha eğimli bir doğru demektir.

Eğim, bir doğrunun herhangi iki noktası arasındaki dikey değişimin yatay değişe oranı olarak tanımlanabilir. Bir doğru üzerinde (x1,y1) ve (x2,y2) koordinatlarında iki nokta verildiğinde doğrunun eğimi m, formülüyle bulunabilir.

Diferansiyel kalkülüs ile, bir teğetin, bir eğrinin herhangi bir noktasındaki eğimi hesaplanabilir.

Eğim kavramı, coğrafya ve inşaat mühendisliğindeki grad ve gradyanlarda doğrudan kullanılmaktadır. Trigonometri açısından bir yolun gradı m ile diklik açısı θ arasındaki ilişki; 'dır.

Tanım

Koordinat düzlemindeki bir doğrunun eğimi çoğunlukla m harfiyle ifade edilir ve doğru üzerindeki iki noktadan y koordinatındaki değişimin x koordinatındaki değişime oranı olarak hesaplanabilir. Denklem olarak şu şekilde yazılır:

(x1,y1) ve (x2,y2) şeklinde iki nokta verildiğinde, değişkenleri yerine yazarak şu elde edilir:

Örnekler

Bir doğru P = (1 2) ve Q = (13,8) noktalarından geçiyor olsun. y koordinatlarındaki değişimi x koordinatlarındaki değişime oranlayarak eğimi şu şekilde bulunabilir:

Bir başka örnek vermek gerekirse, (4,15) ve (3,21) noktalarından geçen doğrunun eğimi şu şekilde hesaplanır:

Geometri

Eğimin mutlak değeri arttıkça, doğrunun dikliği artar. Yatay bir doğrunun eğimi 0 iken, pozitif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi +1, negatif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi ise -1'dir. Dikey bir doğrunun eğimi tanımsızdır, dolayısıyla eğimi yoktur.

Bir doğrunun pozitif x aksisiyle yaptığı θ açısı, tanjant fonksiyonu aracılığıyla m eğimiyle yakından ilgilidir:

ve

İki doğru, ancak ve ancak eğimleri eşitse ya da ikisi de dikey ve eğimleri tanımsızsa paralel ve çakışmazdır. İki doğrunun eğimleri çarpımı -1 ise ya da doğrulardan biri yatay, biri dikeyse (eğimleri 0 ve tanımsızsa) doğrular birbirine diktir.

Cebir

Eğer y, x`in doğrusal fonksiyonuysa, x`in katsayısı fonksiyon doğrusunun eğimini verir. Doğrunun denklemi aşağıdaki gibi verilirse,

m eğim olur.

Eğer doğrunun eğimi m ve doğru üzerindeki bir nokta (x1,y1) biliniyorsa, doğrunun denklemi aşağıdaki gibi bulunabilir:

Örneğin, (2,8) ve (3,20) noktalarından geçen bir doğru ele alındığında, eğim m şuna eşittir:

Doğrunun denklemi de şu şekilde:

ya da şu şekilde:

yazılabilir.

şeklinde tanımlanan bir fonksiyonun eğimi 'ye eşittir.

Kalkülüs

Herbir noktada fonksiyonun türevi, eğriye teğet olan doğrunun eğimini verir. Doğru her zaman mavi eğriye teğettir ve eğimi onun türevine eşittir. Doğrunun yeşil olduğu noktalarda türev pozitif, kırmızı olduğunda negatif, siyah olduğunda ise sıfırdır.

Eğim kavramı diferansiyel kalkülüste çok kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan fonksiyonlarda, değişim oranı eğri boyunca değişir. Bir noktada fonksiyonun türevi, o noktada eğriye teğet olan doğrunun eğimini (o noktadaki değişim oranını) verir.

Δx ve Δy eğri üzerindeki iki noktanın uzaklıklarıysa, yukarıdaki tanıma uygun olarak,

,

formülü eğriyi kesen bir doğrunun eğimini verir. Diğer eğrilerden farklı olarak, doğru üzerindeki herhangi iki noktadan geçen bir kesen doğrunun kendisidir. Örneğin, y = x2 eğrisini (0,0) ve (3,9) noktalarında kesen doğrunun eğimi 3'tür. (x = 32'daki teğetin eğimi de 3'tür-ortalama değer teoreminin bir tesadüfü.)

İki nokta Δy ve Δx küçülecek şekilde birbirine yakınlaştırıldığına, kesen, gittikçe teğet doğrusuna yaklaşır. Dolayısıyla kesenin eğimi de teğetin eğimine yaklaşır. Diferansiyel kalkülüs kullanılarak, limiti bulunabilir ya da Δy ve Δx sıfıra yaklaşırken Δyx`in değeri hesaplanabilir. Eğer y, x`e bağlıysa, sadece Δxin sıfıra yaklaşırken limiti almak yeterlidir. Teğet doğrusunun eğimi, Δx sıfıra yaklaşırken Δyx`in limitine eşittir. Bu limit türev olarak adlandırılır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar