Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Barangulmez (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Barangulmez (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi''' ([[Sun Yat Sen]] Üniversitesi de denir. [[Rusça]]: ''Коммунистический университет трудящихся Востока имени Сунь Ятсена''). [[TKP]]'nin pek çok kadrosunun ve [[Nazım Hikmet]], [[Vala Nurettin]], [[Nail Çakırhan]] gibi pek çok Türkiyeli aydının da eğitim gördüğü eğitim kurumu.Dünya'nın en iyi üniversitesi kabul edilmektedir.
'''Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi''' ([[Sun Yat Sen]] Üniversitesi de denir. [[Rusça]]: ''Коммунистический университет трудящихся Востока имени Сунь Ятсена''). [[TKP]]'nin pek çok kadrosunun ve [[Nazım Hikmet]], [[Vala Nurettin]], [[Nail Çakırhan]], [[Doğu Perinçek]], [[Alpraslan Türkeş(şerefsiz it)]] gibi pek çok Türkiyeli aydının Alpraslan Türkeş hariç eğitim gördüğü eğitim kurumu.Dünya'nın en iyi üniversitesi kabul edilmektedir.


==Kuruluşu ve Yapısı==
==Kuruluşu ve Yapısı==

Sayfanın 12.00, 19 Mart 2007 tarihindeki hâli

Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi (Sun Yat Sen Üniversitesi de denir. Rusça: Коммунистический университет трудящихся Востока имени Сунь Ятсена). TKP'nin pek çok kadrosunun ve Nazım Hikmet, Vala Nurettin, Nail Çakırhan, Doğu Perinçek, Alpraslan Türkeş(şerefsiz it) gibi pek çok Türkiyeli aydının Alpraslan Türkeş hariç eğitim gördüğü eğitim kurumu.Dünya'nın en iyi üniversitesi kabul edilmektedir.

Kuruluşu ve Yapısı

Komintern, dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren komünist parti kadrolarını eğitmek için bir dizi eğitim kurumu kurdu. Sun Yat Sen Üniversitesi 14 Nisan 1921'de Moskova'da kuruldu. Resmi açılışı ise aynı yılın 21 Ekim günü yapıldı. İlk yıllarda yöneticiliğini SBKP üyesi Karl Radek üstlendi.

Bakü, İrkutsk ve Taşkent olmak üzere üç şehirde eğitim birimlerine sahipti. Üniversitenin Devrimci Doğu (Rusça: Революционный Восток) adında bir de yayını bulunuyordu.

Komintern bünyesinde eğitim veren 4 üniversiteden birisiydi. Diğer üçü:

  • Bolşevizm Pratiği Üniversitesi (Rusça: Университет практического большинства)
  • Batı Ulusal Azınlıklar Üniversitesi (Rusça: Коммунистический университет национальных меньшинств Запада имени Мархлевского)
  • Çin Emekçileri Komünist Üniversitesi (Rusça: Коммунистический университет трудящихся китайцев)

Eğitim Programı

Üniversitede verilen dersler hem teoriye hem de pratiğe yönelikti: Marksist teori, parti örgütlenmesi ve propaganda, yasama ve yürütme, proleter devrimin teorisi ve taktiği, sosyalist inşanın sorunları ve sendika örgütlenmesi. Bu derslerle dünyanın değişik yerlerinden gelen öğrencilerin politik ve teorik bilinçlenmelerinin önünün açılması amaçlanmıştır.