I. İbrahim (Şirvanşah): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Seçkin madde bağlantıları düzenlendi.
11. satır: 11. satır:
{{DEFAULTSORT:Ibrahim 01 Sirvansah}}
{{DEFAULTSORT:Ibrahim 01 Sirvansah}}
[[Kategori:Şirvanşahlar Devleti]]
[[Kategori:Şirvanşahlar Devleti]]
[[Kategori:Doğum tarihi bilinmeyenler]]


{{Link SM|az}}
{{Link SM|az}}

Sayfanın 12.32, 19 Şubat 2013 tarihindeki hâli

I İbrahim (1382 - 1417 arası hükümdar) Derbendid Hanedanı'ndan Şirvanşahlar Devleti hükümdarı.

1382 yılında Şirvanşahlar Devleti hükümdarı Huşang'ın ölümünden sonra, İbrahim, yerel soylular tarafından yeni hükümdar olarak seçilmiştir. Yürüttüğü politikalar sayesinde, ülkesini güneyden Timur, kuzeyden Toktamış istilalarına kormuştur.

Sonraki zamanlarda, Timur, Şirvanşahlar Devleti topraklarını üst olarak kullanarak Gürcistan ve Dağıstan'a saldırmıştır. 1399-1402 yılları arasında, Timur'un Gürcistan seferine katılmıştır.

Timur'un ölümünden sonra, 1406 yılında İbrahimTebriz'i ele geçirmek istemiş ama Azarbeycan'da ortaya çıkan yeni Türk hanedanın kurduğu Karakoyunlu Devleti yüzünden başarılı olamamıştır. Karakoyunlu Devleti hükümdarı Kara Yusuf'a haraç vermeyi red etmiştir.

1411 yıllarına doğru, Gürcistan Kralı I. Konstantin ve Şeki hükümdarı Sidi Ahmed ile Kafkaslar'da Karakoyunlu Devleti'ne karşı müttefik olmuştur. Aralık 1412 tarihinde yapılan savaşta müttefiklerinin bir kısmının taraf değiştirmesi ile I. Konstantin, kardeşi David'le beraber esir düşmüştür. Kara Yusuf, David ve 300 Gürcü asil ile beraber I. Konstantin'i idam ettirmiştir. İbrahim ise ağır bir tazminat ödeyerek kaçmış ve 1413 yılının bahar mevsiminde ülkesine geri dönmüştür.

Şablon:Link SM