Portal:Spor: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hedda Gabler~trwiki (mesaj | katkılar)
k 62.226.51.81 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, MerlIwBot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Kasirbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: en:Portal:Sports and games en:Portal:Sports olarak değiştiriliyor
64. satır: 64. satır:
[[da:Portal:Sport]]
[[da:Portal:Sport]]
[[de:Portal:Sport]]
[[de:Portal:Sport]]
[[en:Portal:Sports and games]]
[[en:Portal:Sports]]
[[es:Portal:Deporte]]
[[es:Portal:Deporte]]
[[et:Portaal:Sport]]
[[et:Portaal:Sport]]

Sayfanın 20.02, 29 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Hoş geldiniz
   

Spor portaline hoş geldiniz

Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre, kişisel veya takım halinde yapılan rekabet amaçlı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel aktivitelerdir. Spordaki en önemli etmenler, kişilerin fiziksel kapasiteleri, yetenekleri ve galibiyete olan inançlarıdır. Spor, kişilerin yaptıkları hareketlerle birlikte, top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. İskambil oyunları gibi oyunlar ise, yalnızca zihinsel yeteneklere dayanmasına rağmen spor olarak kabul edilmektedir.
   

Körling (İngilizce: Curling), 42 metre boyu, 4,3 metre eni olan buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan bir olimpik takım oyunudur.

Buz üzerine disk şeklinde iç içe çizilmiş üç halka hedefi, evi oluşturur. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki evin; oyun hattı, hogdan uzaklığı 6,4 m, birbirlerinde uzaklığı 34,7 m.'dir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde curling "buz üzerinde satranç" olarak değerlendirilir.

Körlinge dair en eski kayıt; 1541 yılında İskoçya’da 4’er oyuncudan oluşan iki takımın mücadelesi olarak oynandığını göstermektedir. İlk kez 1924 Kış Olimpiyatları'nda bir olimpik spor olarak yer alan körlüng, 1998 Kış Olimpiyatları'ndan beri olimpiyatlarda resmî spor olarak yer almaktadır.
Seçilen resim
   
Çek Cumhuriyeti ile Fransa'nın karşılaştığı ve 20-21 biten 2010 Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası B grubu maçında, Fransız oyuncu Bertrand Gille, üç Çek oyuncu tarafından bloklanırken.
   

İstanbul Futbol Ligi ya da orijinal adıyla Constantinople Football Association League, 1904 yılında, İstanbul'da düzenlenmeye başlayan eski bir futbol ligidir. Cadi-Keuy kulübünün de kurucularından James LaFontaine'in önderliğinde, Henry Pears ve Horace Armitage'ın yardımlarıyla kuruldu. LaFontaine ayrıca, lig şampiyonuna verilmek üzerine İngiltere'den özel bir şilt ısmarlamıştı. Abanoz ağacı üzerine işlenmiş, üzerinde kalp şeklinde 10 gümüş levha çakılı şilde, sezon sonunda şampiyon olan takımların isimleri yazılacak ve şampiyon olan takım şildi ertesi sezonun sonuna kadar muhafaza edecekti. On sezon sonunda şiltte ismi en çok yazılan takım ise bu şildin sahibi olacaktı. Öte yandan sezonu şampiyonlukla tamamlayan takımlara, bir de kupa verilecekti.

Şildin getirilmesinin ardından toplamda 9 sezon boyunca lig devam etti. 1914-15 sezonuna kadar Galatasaray 3, Fenerbahçe ve Cadi-Keuy 2, Moda ise 1 şampiyonluk elde etmişti. Son sezon yaşanan bazı tartışmalar yüzünden iki ayrı lig oluşturuldu. Önceki ligin devamı niteliğindeki İstanbul Futbol Birliği Ligi'ni Galatasaray, yeni takımlardan oluşan İstanbul Futbol Şampiyonluğu Ligi'ni ise Fenerbahçe şampiyon olarak tamamladı. Balkan Savaşı sebebiyle düzenlenmeyen 1912-13 sezonu ve son sezon olan 1914-15 sezonu için şilde ismini kazıyan Fenerbahçe, ödülün sahibi oldu.
Yapabilecekleriniz
   

Portal:Spor/Yapabilecekleriniz

   

Ronald Antonio "Ronnie" O'Sullivan (doğum 5 Aralık 1975 Wordsley, West Midlands) hızlı oyun stiliyle "Roket" ismi takılmış, İngiliz profesyonel snooker oyuncusu. Dünya Şampiyonası'nı 2001, 2004 ve 2008 tarihlerinde üç kez kazanmış olup, ve Stephen Hendry'nin arkasında 6 milyon £ kazanarak kariyeri boyunca en çok kazanan ikinci oyuncudur. O'Sullivan beş sezon boyunca dünya bir numarası oldu, toplam 21 sıralama turnuvası şampiyonluğu vardır ve en çok yüzlük seri yapan ikinci oyuncudur.

O'Sullivan'ın snooker tarihinin en doğal yetenekli oyuncu olduğunu Stephen Hendry ve Steve Davis dahil olmak üzere herkes kabul etmiştir. Kariyeri boyunca bir dizi tartışmalı olaylarla uğraşmıştır.
   
Renault, Fransız Renault markasının Formula 1 yarışlarında yer alan takımıdır. 1970-1980 yılları arasında yarışan takım, 2000 yılında Benetton formula takımını 120 milyon dolara satın alarak F1'e geri dönmüştür. 2005 ve 2006 yıllarında markalar ve sürücüler dünya şampiyonluğunu Fernando Alonso ile kazanan takım, Alonso'nun Mclaren'e gitmesi, Michelin lastiklerden Bridgestone'a geçilmesi ve Renault'nun 2007 aracının yeterince rekabetçi olamaması gibi birçok nedenden dolayı 2007 sezonunu 57 puanla 3. sırada tamamladı.
   

  • ...halat çekmenin 1900'den 1920'ye kadar Olimpiyat Oyunları'nda yer aldığını,
  • ...milattan önceki yıllardan beri oynanan boksun 1901'de yasallaştığını,
  • ...1956, 1960 ve 1964 Olimpiyatları'nda mücadele eden Larisa Latinina'nın, 18 madalyayla Olimpiyatlar tarihinde en çok madalya kazanan sporcu olduğunu
    biliyor muydunuz?
  • Seçkin içerik
       

    Seçkin maddeler

    Seçkin listeler

    Kaliteli maddeler

    Seçkin resimler

    Kardeş projelerde spor
       
    Vikihaber'de spor
    Haberler
    VikiKaynak'ta spor
    Metinler
    Vikisöz'de spor
    Sözler
    VikiSözlük'te spor
    Sözlük
    Commons'ta spor
    Resimler
    İlgili portaller
       
    Beşiktaş Fenerbahçe Galatasaray