Ayet: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
{{Arapça terim|‏آية|āyet|işaret, ibret}}
{{Arapça terim|‏آية|āyet|işaret, ibret}}
{{İslam}}
{{İslam}}
'''Âyet''' [[Arapça]]: (آية), [[Kur'an]] [[sure]]lerini oluşturan her bir [[cümle]]ye verilen [[isim]]dir. Âyet [[Arapça]]'da kelime olarak '''delil''', '''veri''' veya '''işâret''' [[anlam|anlamına]] gelmektedir. [[Türkçe]] olarak "Ayet-i Kerîme" ya da "Yüksek delil" şeklinde kullanımı yaygındır.
'''Âyet''' ([[Arapça]]: '''آية'''), [[Kur'an]] [[sure]]lerini oluşturan her bir [[cümle]]ye verilen [[isim]]dir. Âyet [[Arapça]]'da kelime olarak '''delil''', '''veri''' veya '''işâret''' [[anlam|anlamına]] gelmektedir. [[Türkçe]] olarak "Ayet-i Kerîme" ya da "Yüksek delil" şeklinde kullanımı yaygındır.


== Kuran'da Âyet kavramı ==
== Kuran'da Âyet kavramı ==

Sayfanın 12.58, 23 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Arapça
Arapça‏آية
Çevriyazı
āyet
Anlamı
işaret, ibret

Âyet (Arapça: آية), Kur'an surelerini oluşturan her bir cümleye verilen isimdir. Âyet Arapça'da kelime olarak delil, veri veya işâret anlamına gelmektedir. Türkçe olarak "Ayet-i Kerîme" ya da "Yüksek delil" şeklinde kullanımı yaygındır.

Kuran'da Âyet kavramı

Kur´an'da geçen ayet kelimesi sadece Kur´an ayetleri için değil, aynı zamanda tabiat kanunları için de kullanılmıştır. Kur´an'da, Allah'ın ayetlerinin yaşadığımız hayatta bilimsel ve deneysel olarak gözlemlenebileceğini ve bu tabiat kanunlarına uygun olan verileri Kuran'da bulabileceğimiz bildirilmektedir.

“Biz onlara ayetlerimizi (hayata dair Allah'ın delillerini veya verilerini), hem çevrelerinde hem de bizzat kendi içlerinde açıkça göstereceğiz. Sonunda bu (ayetlerin Allah tarafından) bir gerçek olduğu iyice anlaşılacaktır. Rabbinin her şeye tanık oluşu sana yetmez mi?” Fussilet; 41:53

"Kesin bilgiye ulaşmak isteyenler için yeryüzünde ve bizzat kendinizde âyetler (veriler, deliller) vardır. Bunların farkına varmak istemez misiniz?” Zariyât; 51:20-21

“Sen varlığını en duru (hanîf) olan yaşam tarzına (dîne) getir; Allah’ın doğasına (fıtratına). O, insanları ona göre (doğa kanunlarına göre) yaratmış­tır. Allah’ın yaratışı değişmez (yasalara tabidir). İşte bu var olan yaşam şeklidir(din) ama in­sanların çoğu bunu bilmez­ler.” Rum; 30:30

Kur´an'da bulunan verilerin (ayetlerin) uzunlukları, elimizdeki yazılı Mushaf'ta tam bir sayfa ile en kısa olarak bir ya da birkaç harften oluşan 'kesik harfler' veya Mukatta`a harfleri arasında değişmektedir. Elimizdeki yazılı Kur´an mushafında yaklaşık olarak 6235 ayet bulunmaktadır. Kur´an ayetlerinin sayısı, sayım şekline göre farklılık gösterebilir. Bu sayı, besmelenin ayet olup olmadığı ya da Kur´an verilerinin nereden başlayıp, nerede bittiği konusundaki farklı görüşlerden kaynaklanmaktadır.