İspanya Veraset Savaşı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Xqbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: da:Spanske Arvefølgekrig da:Den spanske arvefølgekrig olarak değiştiriliyor
Değişiklik özeti yok
47. satır: 47. satır:
|notlar =
|notlar =
}}
}}
'''İspanya Veraset Savaşı''' ([[1700]]-[[1715]]) [[İspanya]] kralı II. Carlos'un ölümünden sonra Avrupa ülkeleri arasında İspanya topraklarının paylaşımı konusundaki anlaşmazlıktan dolayı ortaya çıkan savaştı.
'''İspanya Veraset Savaşı''' ([[1700]]-[[1715]]) [[İspanya]] [[kral]]ı [[II. Carlos]]'un ölümünden sonra Avrupa ülkeleri arasında [[İspanya]] topraklarının paylaşımı konusundaki anlaşmazlıktan dolayı ortaya çıkan savaştır.


Büyük bir miras bırakacak olan [[İspanya]] Kralı [[II. Carlos]]'un [[1700]] yılında ölümü [[Avrupa]]'yı yeni bir savaş tehdidi ile karşı karşıya bıraktı. Çünkü [[Hollanda]]-[[Felemenk]] ve [[İtalya]]'nın bir bölümü ile [[Brezilya]] dışında [[Güney Amerika]], [[Büyük Antiller]], [[Kanarya Adaları]] ve [[Filipinler]]'e kadar uzanan İspanya Sömürgeler İmparatorluğunun paylaşılması söz konusuydu.
Büyük bir miras bırakacak olan [[İspanya]] Kralı [[II. Carlos]]'un [[1700]] yılında ölümü [[Avrupa]]'yı yeni bir savaş tehdidi ile karşı karşıya bıraktı. Çünkü [[Hollanda]]-[[Felemenk]] ve [[İtalya]]'nın bir bölümü ile [[Brezilya]] dışında [[Güney Amerika]], [[Büyük Antiller]], [[Kanarya Adaları]] ve [[Filipinler]]'e kadar uzanan İspanya Sömürgeler İmparatorluğunun paylaşılması söz konusuydu.

Sayfanın 17.32, 10 Ocak 2013 tarihindeki hâli

İspanya Veraset Savaşı

Vigo Körfezi Muharebesi, İngiliz ve Hollandalılar İspanyol hazine filosunun yaklaşık bir milyon pound değerindeki gümüşlerini korsanlık ganimeti olarak alarak tahrip ettiler.
Tarih1701–1714
Bölge
Sonuç Utrecht Antlaşması 1713
Rastatt Antlaşması 1714
Taraflar

Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu:

Birleşik Krallık Büyük Britanya[1]
Hollanda Cumhuriyeti Hollanda Cumhuriyeti
Prusya Krallığı

Portekiz Portekiz Krallığı
Fransa[2] Fransa Krallığı
İspanya İspanya Krallığı
Bavyera Elektörlüğü
Komutanlar ve liderler

Savoy Prensi Eugen
Baden Prensi
Kont Starhemberg
Marlborough Dükü
Marquis de Ruvigny
Kont Overkirk
Marquês das Minas

II. Victor Amadeus

Duc de Villars
Duc de Vendôme
Duc de Boufflers
Duc de Villeroi
Tessé Kontu
Berwick Dükü
II. Maximilian Emanuel
İspanya Marquis of Villadarias

Francis II Rákóczi
Güçler
232,000[3] Fransa 373,000[4]

İspanya Veraset Savaşı (1700-1715) İspanya kralı II. Carlos'un ölümünden sonra Avrupa ülkeleri arasında İspanya topraklarının paylaşımı konusundaki anlaşmazlıktan dolayı ortaya çıkan savaştır.

Büyük bir miras bırakacak olan İspanya Kralı II. Carlos'un 1700 yılında ölümü Avrupa'yı yeni bir savaş tehdidi ile karşı karşıya bıraktı. Çünkü Hollanda-Felemenk ve İtalya'nın bir bölümü ile Brezilya dışında Güney Amerika, Büyük Antiller, Kanarya Adaları ve Filipinler'e kadar uzanan İspanya Sömürgeler İmparatorluğunun paylaşılması söz konusuydu.

1700-1715 yılları arasında birçok savaş ve mücadelelere sebep olan İspanya Veraset Savaşı'nın Avrupa ve dünya tarihi açısından önemli özellikleri ve sonuçları vardır. Birincisi: Profesyonel ordularca icra edilen bir savaşlar serisidir. Bu nedenle, geleceğin savaşlarının karakteristiklerini aksettirir. İkincisi : Savaşın sebebi dini olmaktan çıkıp politik-ekonomik bir boyut kazanmıştır. Mücadelede deniz gücünün üstünlüğü etken rol oynamıştır. Üçüncü olarak: "Dünya Savaşı" denebilecek ilk savaştır. Avrupa'nın önde gelen devletlerinin yanı sıra, denizaşırı ülkeleri de içine almıştır.

Avrupa'ya yeni bir statü kazandıracak ve ülkelerin geleceğini yakından etkileyecek olan İspanya Kralı II.Carlos'un ölümünden önce yazdığı Vasiyetname söyle idi: İspanya topraklarının bütünlüğü bozulmadan XIV. Louis'in torununa kalacak, ancak Fransa ve İspanya tahtları birleştirilmeyecektir. XIV. Louis bu teklifi kabul etmezse, taht, aynı koşullarla Habsburg imparatoru'nun oğluna verilecektir.

XIV. Louis teklifi kabul ettiğini açıkladı. İmparatorluğun diğer varisi durumunda olan İngiltere, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Hollanda, Portekiz, Branderburg ve Savua Dukalıkları aralarında anlaşarak Fransa'ya karşı "Büyük Ittifak"ı kurdular. 1701 yılında başlayan savaşlar, 1712 yılına kadar devam etti.

Fransa'nın yenilgisiyle sonuçlanan İspanya Veraset Savaşı, Utrecht Barışı ve İspanya'nın paylaşılmasıyla sona erdi. Sonuç olarak, XIV. Louis'in torunu V. Felipe İspanya tahtında kaldı. Avusturya, İtalya ve Hollanda'daki birçok İspanyol bölgesini elde etti. Kıta Avrupası üzerindeki Fransız hegamonyası ortadan kalktı ve güç dengesi düşüncesi, uluslararası düzenin bir parçası oldu.

19. yüzyılın büyük çaplı siyasi olayları açısından çok önem taşıyan Utrecht Barışı, Westphalia Barışı ile birlikte "Modern Dünya" nın temellerini atan iki önemli tarihsel olaydır. Günümüz Avrupa'sının temelleri özellikle Utrecht Barışı ile atılmıştır.

İspanya kralı II. Carlos (1661-1700)
İspanya kralı II. Carlos

Kaynakça

  1. ^ İngiltere İngiltere (1701–6)
    Birleşik Krallık Büyük Britanya (1707–14) The Acts of Union of 1707 united the crowns of England and Scotland, forming the Kingdom of Great Britain.
  2. ^ George Ripley, Charles Anderson Dana, The American Cyclopaedia, New York, 1874, p. 250, "...the standard of France was white, sprinkled with golden fleur de lis...". *The original Banner of France was strewn with fleurs-de-lis. *http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/dgdisplaylargemeta.cfm?strucID=585779&imageID=1236061&parent_id=585395&word=&s=&notword=&d=&c=&f=&sScope=&sLevel=&sLabel=&lword=&lfield=&num=0&imgs=12&total=98&pos=1&snum= :on the reverse of this plate it says: "Le pavillon royal était véritablement le drapeau national au dix-huitième siecle...Vue du chateau d'arrière d'un vaisseau de guerre de haut rang portant le pavillon royal (blanc, avec les armes de France)."http://www.1911encyclopedia.org/Flag from the 1911 Encyclopedia Britannica: "The oriflamme and the Chape de St Martin were succeeded at the end of the 16th century, when Henry III., the last of the house of Valois, came to the throne, by the white standard powdered with fleurs-de-lis. This in turn gave place to the famous tricolour."
  3. ^ Lynn, The Wars of Louis XIV: 1667–1714, p.271. The Allied figure is the strength in 1702: The Empire (90,000), the Dutch Republic (60,000 + 42,000 garrison troops), and England (40,000). It does not include minor German states or navies.
  4. ^ Lynn, The Wars of Louis XIV: 1667–1714, p.271.The French strength is a paper figure; actual combat strength was approximately 255,000. To this must be added forces from Spain and, initially, Bavarian and Savoyard contingents

Şablon:Link KM Şablon:Link KM